Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

όποιος σπέρνει ανέμους ...

Θρήνοι και Κοπετοί και Δάκρυα Κροκοδείλια ακολούθησαν τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια της μη-παρέλασης, στην παραλία του Βόλου μας.
Μία πολύ-πολύ παλιά ινδιάνικη ρήση λέει:
Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

28 Οκτωβρίου 2011, η παρέλαση που δεν έγινε

Για πρώτη φορά στην Ιστορία του Βόλου, η παρέλαση δεν έγινε. Σωστότερα, ξεκίνησε, παρέλασαν τα Δημοτικά Σχολεία και εκεί τελείωσε.
Ομάδες αγανακτισμένων πολιτών και οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου γιουχάϊζαν απ' την αρχή τους "επισήμους", όπου την πρωτοκαθεδρία είχε η κυρία Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοικητής, πρώτη απεχώρησε η Φιλαρμονική, ύστερα έπεσαν μερικές κροτίδες, ύστερα έκαναν εμφάνιση τα ματ, τα οποία επίσης απεχώρησαν μαζί με τους "επισήμους" υπό τις ιαχές σύμπαντος του συγκεντρωμένου πλήθους, και στη συνέχεια τα παιδιά του Ολυμπιακού "μπουκάρησαν" και κατέλαβαν ειρηνικά την εξέδρα, πετώντας κάτω τις καρέκλες και αποκαθηλώνοντας - αλλά μη καταστρέφοντας - τις ελληνικές σημαίες.
Τέλος.
Σε ολόκληρη τη χώρα πολλές παρελάσεις διακόπηκαν κάτω από τις διαμαρτυρίες των "απλών" πολιτών για την κυβερνητική πολιτική του μνημονιακού μεσοπρόθεσμου κουρέματος και τους εκπροσώπους της.
Και καλώς έγινε. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να τιμηθούν οι νεκροί του '40, που πολέμησαν για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αρχές και Αξίες που το '11 συλλήβδην καταρακώνονται.
Στον Βόλο κατακτήσαμε μία ακόμη "πρωτιά": η διαμαρτυρία ήταν, κυρίως, για τον υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου ...

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 685 26.10.2011

Βόλος, Παραλία 2001
Δημητράδες και Δημητρούλες, Χρόνια Καλά. Και Πολλά, βεβαίως, κυρίως όμως Καλά. Με το καλό και μεθαύριο το σύσσωμο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον τότε φασισμό-ναζισμό. Ένα ίδιο σύσσωμο ΟΧΙ πρέπει να πούμε και τώρα, λέω εγώ, στον τωρινό οικονομικό φασισμό των «αγορών» (ποιες είναι οι κυρίες;;;) και των κοράκων της δήθεν ενωμένης Ευρώπης. Ένα ΟΧΙ, μια Εθνική Αντίσταση, στην Κατοχή που ήδη έχει ξεκινήσει με εκπροσώπους τρόικας, επιτροπείες, μυστικοσυμβούλια των μεγάλων δυνάμεων και μια άβουλη, για να μην πω δοσίλογη, κυβέρνηση που αδυνατεί να διαπραγματευτεί το παραμικρό. Να θυμηθούμε το περιλάλητο «οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» του αείμνηστου κυρίου Τσώρτσιλ και να αρχίσουμε, επιτέλους, να πολεμάμε.
Τώρα που φτάσαμε «στο χείλος του γκρεμού», κατά πώς λέει και ο αξιέραστος κύριος Πρετεντέρης.
Ας κρατηθούμε στην όμορφη πόλη μας και την γειτονιά της.
Προχθές άκουσα ότι (πάλι…) δεν ξέρω τι λέω, και ότι στα κέντρα των πόλεων δεν πρέπει να κατασκευάζονται πεζόδρομοι!! Από μια μεριά είμαι ευτυχής που έζησα να τ’ ακούσω κι αυτό, απ’ την άλλη, πάλι, σκέφτομαι μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ευκαιριακή υποκειμενική αντιμετώπιση των πολεοδομικών-κυκλοφοριακών δεδομένων στην χώρα μας. Ανακατεύομαι, όπως πάντα όταν προσπαθώ να μιλήσω για το αυτονόητο και να αντιμετωπίσω το ανόητο. Πάλι θα χρειαστεί η βοήθεια του Θεού, μου φαίνεται.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακά αρχεία: στις πόλεις ζουν άνθρωποι

με ικανοποίηση ακούμε και διαβάζουμε ότι η Δημοτική μας Αρχή ενστερνίζεται πλήρως το "σύνθημα" των κυκλο-φ-οριακών "στις πόλεις ζουν άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα".
"σύνθημα" που πέρασε, βεβαίως, στα κείμενα, αλλά πέρασε και στην Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου 282/2007 για τους Άξονες Βιώσιμης Κινητικότητας, όπου, στην κατακλείδα, οι Στόχοι ήταν:
·      Να ξανακερδίσουμε τους χαμένους χώρους της πόλης.
·      Να ανακτήσουμε την πόλη μας.
·      Στις πόλεις ζουν άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα.
·  Να μιλήσουμε με τους ανθρώπους πίσω από τις λαμαρίνες.
·   Καλά μελετημένες, συνολικές και όχι αποσπασματικές, παρεμβάσεις. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.
οι αναφορές στα κείμενα:
Καλή Ψήφο, Συμπολίτες. Και μην ξεχνάτε ότι στις πόλεις κατοικούν Άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα. Γεια σας.

κυκλο - φ - οριακά 541             21.07.2006
…Έχω πολλές φορές πει ότι στις πόλεις ζουν άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι ταιριάζουν με τα δέντρα, τα δέντρα δεν ταιριάζουν, σ’ αυτή τη χώρα, με τα’ αυτοκίνητα.

… Μια πόλη φιλική στα παιδιά είναι μια πόλη φιλική στον άνθρωπο. Όπως μια πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρίες είναι φιλική σε ΟΛΑ τα άτομα της πόλης. Κι επειδή, ακριβώς, στις πόλεις ζουν άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα, ΟΛΑ τα παραπάνω είναι κομμάτια του μεγάλου παζλ που λέγεται «κυκλοφορία». Γιατί αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε πίσω λίγο χώρο, γη, επιφάνεια, απ’ αυτή που χωρίς πολύ σκέψη διαθέσαμε στον μεταλλικό άρχοντα της ζωής μας, τίποτε απ’ όλα τα παραπάνω δεν θα μπορέσει ποτέ να πραγματοποιηθεί.

«Στις πόλεις ζουν άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα!».
Πάνε τέσσερα χρόνια (σύμπτωση;;) που έχουμε διατυπώσει αυτή την «αυτονόητη» θέση. Όπου το «αυτονόητη» μπαίνει σε εισαγωγικά διότι βεβαίως και είναι αυτονόητη, ελάτε όμως που δεν είναι ευκολοκατανόητη! Διότι όταν ο ένας μιλάει για ποιότητα ζωής και καταλαβαίνει «διπλοπαρκάρω στην Ιάσονος για να πάρω πατατάκια» κι ο άλλος μιλάει για «περιφερειακά parking», άντε να μου πει κάποιος ότι η ως άνω θέση είναι αυτονόητη! Μαζί και ο συμπαθής, παχουλός και μακρυμάλλης, δημοσιογράφος, ο οποίος δήθεν αφελώς ερωτά «δηλαδή θα θέσετε υπό διωγμόν τα αυτοκίνητα στο κέντρο;»

… Ο όρος «Πόλεις Χωρίς Αυτοκίνητα» καθόλου δεν υπονοεί «διωγμό» του Ι.Χ., όπως κάποιο εσκεμμένα συνεχίζουν να παραπληροφορούν. Υπονοεί απλώς ότι στις πόλεις ζουν άνθρωποι , όχι αυτοκίνητα. Ότι μπαίνει το Ι.Χ. αυτοκίνητο στην πραγματική του θέση, ως μέσον εξυπηρέτησης και όχι ως εργαλείο ταλαιπωρίας ή/και επίδειξης. Να θυμίσω ότι στις ευρωπαϊκές πόλεις εκείνης της ομάδας των «Πόλεων Χωρίς Αυτοκίνητα» ήδη τότε, αρχές-μέσα της δεκαετίας του ’90, ο δείκτης ιδιοκτησίας αυτοκινήτων ήταν πολύ ψηλότερος από ότι είναι ο δικός μας σήμερα, 10-15 χρόνια μετά. Το Ι.Χ. χρησιμοποιείται για τις εκτός πόλης μετακινήσεις και, βέβαια, οπωσδήποτε σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλοίμονο, κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να καταργήσει εντελώς τις μετακινήσεις με Ι.Χ.

… Όσο, λοιπόν, «η μάχη του σταυρού» καλά κρατεί, η στήλη φιλοσοφεί ακατακρίτως και οραματίζεται πόλεις όπου ζουν άνθρωποι και όχι αυτοκίνητα. Οραματίζεται συμπολίτες χαρούμενους, με το κεφάλι ψηλά, που αγαπούν τη γειτονιά τους και χαίρονται να την βλέπουν όμορφη και καθαρή, που μένουν εδώ επειδή τους αρέσει, που νιώθουν ασφάλεια για τους ίδιους και τα παιδιά τους, με μια φράση: που χαίρονται αυτή την όμορφη πόλη.

… Στο μεταξύ ανακοινώθηκε από την Δημοτική Αρχή το αποτέλεσμα της Διαβούλευσης για τα Κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης. Τόσο το γενικό πλαίσιο (βιώσιμη κινητικότητα) όσο και οι επί μέρους προτάσεις, μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Είναι στην σωστή κατεύθυνση, στην μόνη κατεύθυνση που μπορεί να υπάρχει για την ανάπτυξη των πόλεων. Γιατί «στις πόλεις ζουν άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα» - αυτό ήταν το προσωπικό μας συνθηματάκι στην προεκλογική περίοδο του 2006. Και αυτή η απλή και «αυτονόητη» διαπίστωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί αλλιώς παρά με παρεμβάσεις και μέτρα περιορισμού της κατάχρησης του αυτοκινήτου μέσα στις πόλεις και απόδοσης περισσότερου δημόσιου χώρου στους πεζούς και στα παντοιοτρόπως εμποδιζόμενα άτομα, στα ποδήλατα, στις μοτοσικλέτες, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

παιδιά, ο Μίμης ...

δεν μας έφταναν τα όσα περνάμε κάθε μέρα, έχουμε και τον Μίμη!
που λέει, λέει, λέει και γράφει, γράφει, γράφει αβέρτα αερο- και ταυτο-λογίες.
ύστερα, σαν καλό παιδί, πάει και ψηφίζει ...
α-Μίμητος ο Μίμης!

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

έχετε γεια βρυσούλες ...

ο καινούργιος εκβιασμός πέρασε άνετα κι ωραία από την ελληνική (;;) βουλή.
το (παρα)πολυνομοσχέδιο που διαλύει και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας ψηφίστηκε, κι έτσι θα πάρει το κράτος (< κρατώ = κυριαρχώ, άραγε κρατεί το σημερινό ελληνικό κράτος;) το δάνειο για να πληρώσει τους εμπόρους των όπλων και τα συναφή καλά παιδιά, που δανείζουν στο "κράτος" ακριβώς και μόνο γι' αυτόν τον λόγο.
έχετε γεια βρυσούλες,
λόγγοι, βουνά, ραχούλες ...

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 684 19.10..2011

Πήλιο, Γολγοθάς 2010
Καλημέρα στην απεργούσα Ελλάδα. Και μη μου πείτε, σας παρακαλώ, για συντεχνίες, συνδικαλιστές, προνόμια, ρετιρέ και άλλα σχετικά, γιατί νομίζω ότι θα έπρεπε ήδη να είχαμε όλοι καταλάβει ότι τώρα πια πρόκειται για όλους μας και για τον καθένα ξεχωριστά. Οριζοντίως και καθέτως. Για τις ζωές μας μιλάμε, για τις ζωές των παιδιών μας, για το σήμερα που είναι σκοτεινό και για το αύριο που είναι μαύρο κι άραχλο. Για τα διαρκή χαράτσια που δεν εξαιρούν κανέναν, προφανώς όχι κι εσάς. Για τους διαρκώς αυξανόμενους ανέργους, έφεδρους, ημι- και υπο-απασχολούμενους, για τις συντάξεις πείνας. Για τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις μειώσεις των εσόδων μας.
Ξαναθυμίζω τους στίχους του Κ.Χ.Μύρη (Κ.Γεωργουσόπουλου) από την «Ιθαγένεια» του Γιάννη Μαρκόπουλου, 1972, με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη:
«…Μεγάλωσαν τα γένια μας,
η ψυχή μας αλλιώτεψε
αγριεμένο το σκυλί γαβγίζει τη φωνή του
βοήθα καλέ μου μη φαγωθούμε μεταξύ μας.»

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

περισσότερα ...

Αχ! τι τραβάμε κι εμείς οι "άσχετοι" ιστολογιστές!!
Στην ανάρτησή μας http://babisskyrgiannis.blogspot.com/2011/09/blog-post_28.html "πανηγυρίζαμε" ότι καταφέραμε να εγκαταστήσουμε το "διαβάστε περισσότερα" στον κώδικα HTML και άλλα παραμύθια.
Κι αυτό ήταν εδώ, μπροστά στα κλειστά μάτια μας, ένα "κλικ".
Ευτυχώς, μας τα άνοιξε ο φίλος και σούπερ ιστολογιστής Γιώργος Δανηλόπουλος.
Να τον διαβάζετε κι αυτόν, έχει πολλά και καλά να πει.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα αρχεία: η πεζοδρόμηση της οδού Σπυρίδη

Μέσα στις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής Βόλου (Τετάρτη 12.10.2011) για τα κυκλοφοριακά, υπάρχει και η Πεζοδρόμηση της οδού Σπυρίδη, από 28ης Οκτωβρίου μέχρι Δημητριάδος και της οδού Σωκράτους από Κ.Καρτάλη μέχρι Σπυρίδη.
Ένα θέμα για το οποίο τα κυκλο-φ-οριακά έχουν αφιερώσει πολλές εκατοντάδες γραμμές ...

• κυκλο - φ - οριακά 062 04.12.1992
… Ερχονται γιορτές, πάλι εορταστικώς θα πεζοδρομηθεί το κέντρο του Βόλου, πάλι θα διαπιστώσουμε όλοι ότι η πεζοδρόμηση πετυχαίνει, χωρίς σοβαρές διαταραχές της υπόλοιπης κυκλοφορίας ή της γενικότερης εξυπηρέτησης. Γιατί δεν προχωρούμε σε οριστική πεζοδρόμηση; Είναι κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης καθημερινά στην Σπυρίδη και στον Αγιο Νικόλαο;
• κυκλο - φ - οριακά 153 14.04.1995
… το παράδειγμα των Αθηνών. Ποιός να τους πεί περί γλαυκών και τα σχετικά, ότι η Λάρισα έχει 4,5 χιλιόμετρα πλήρως πεζοδρομημένης κεντρικής περιοχής, ότι τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, το Μαρούσι, το Ναύπλιο, η Αρτα και δεκάδες άλλες πόλεις έχουν τις δικές τους λύσεις, ότι ο Βόλος έχει τον μάλλον παλαιότερο, ιστορικά, οργανωμένο πεζόδρομο στην Ελλάδα (άσχετα αν έχουμε μείνει λίγο πίσω, τελευταία, κυρίως λόγω της "ατολμίας" στο ζήτημα της πεζοδρόμησης της οδού Σπυρίδη, που έπρεπε εδώ και καιρό να είχε γίνει).
• κυκλο - φ - οριακά 194 02.08.1996
… Μιλάμε για περιοχές πειθαρχημένης κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και λοιπά, που πολύ επηρεάζονται από την παρά το κράσπεδο στάθμευση, τιθεμένου λίαν συχνάκις του ερωτήματος “και τα αυτοκίνητα πού θα τα βάλουμε;”. Εδώ δεν πεζοδρομείται, όπως οπωσδήποτε θα έπρεπε, το κεντρικότερο σημείο της πόλης, η οδός Σπυρίδη, επειδή κάποιοι ανησυχούν τι θα γίνει με τη στάθμευση κι όταν εμείς λέμε ότι το parking της Αργοναυτών είναι πολύ κοντά, εισπράττουμε την γνωστή αποδοκιμαστική γκριμάτασα, συνοδευόμενη από την επωδό “δεν γίνονται αυτά στο Βόλο...”.

κυκλο-φ-οριακα 683 12.10.2011

Βόλος, Κρουαζιερόπλοιο (Κ.Καρανικολός)
Καλημέρα και σήμερα, Τετάρτη. Για σεβαστούς λόγους της εφημερίδας μας, η στήλη «μετακομίζει» από Παρασκευή σε Τετάρτη. Την υγεία μας να ‘χουμε, για να μπορούμε να ανταμώνουμε στις σελίδες της, κατά το δυνατόν σταθερά.
«Εργασιακή Εφεδρεία» το λένε το καινούργιο παραμυθάκι. Τι παραμύθι δηλαδή, σενάριο αιματόβρεχτης ταινίας να λέμε καλύτερα. Το οποίο αποσκοπεί στην συρρίκνωση αυτού του τρισκατάρατου δημόσιου τομέα, αυτού του ανθελληνικού μορφώματος, υπεύθυνου για όλα τα δεινά που μας ταλαιπωρούν. Δεν ξεχνάμε ότι «ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια Έλληνες» είπε ο κ. Λοβέρδος και προφανώς «πιστεύει ακράδαντα» ότι οι πεντακόσιες χιλιάδες που θα μείνουν εν τέλει δεν θα ταλαιπωρούν τα δέκα κόμμα πέντε εκατομμύρια των Ελλήνων που ευημερούν στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, ως γνωστόν, αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τους οποίους εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, αλλά δεν ανησυχούμε, διότι τους ξέρει ο κ. Λοβέρδος και οι λοιποί, αλλά δεν μας τους αποκαλύπτουν για να μην πάθουμε τίποτα απ’ τη χαρά μας.
Τι να πω, ρε παιδιά, όλα αυτά τα σενάρια μου φαίνονται τόσο ασυνάρτητα και συνάμα τόσο παράλογα εγκληματικά, που μόνο σε κάτι βιντεοταινίες τρίτης διαλογής, γεμάτες αίμα και σεξουαλικά υπονοούμενα τα συναντά κανείς. Τι να πω, δεν ξέρω.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

το Σχολείο και τα γκρικλις

Ξεκίνησε, καλά ή κακά, με ή χωρίς βιβλία ή/και δασκάλους-καθηγητές, η καινούργια σχολική χρονιά Τα ελληνόπουλα, από την 1η Δημοτικού μέχρι την 3η Λυκείου, γεμίζουν ήδη τις σχολικές αίθουσες. Κάθονται στα θρανία τους και ακούν τους διδάσκοντες να τους μιλούν σε άπταιστα – κατά τεκμήριο – ελληνικά για όλα τα όμορφα πράγματα που περιέχονται στους θησαυρούς των μαθηματικών, της χημείας, της βιολογίας, της φυσικής, της λογοτεχνίας μας, της ιστορίας μας, της θρησκείας μας. Κι ύστερα γράφουν «τεστ» («πρόχειρα διαγωνίσματα» τα λέγαμε εμείς, τότε…) πάνω σ’ όλα αυτά, γράφουν αναλύσεις, περιλήψεις, εκθέσεις ιδεών, άλλες καλύτερα, άλλες χειρότερα, γράφουν ελληνικά.

Κι ύστερα γυρίζουν στο σπίτι. Εκεί τα περιμένει, δίπλα από την αμερικανοτούρκικη ελληνική τηλεόραση, ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής του σπιτιού με το απέραντο Διαδίκτυό του

Εδώ γίνεται το πρώτο «λάθος»: υποτιμάται εμφανώς, από τους φορείς εκπαίδευσης, το πόσα σπίτια διαθέτουν αυτό το «μηχάνημα του διαβόλου» και, συνακόλουθα, το πόσα παιδιά, τουλάχιστον από την 1η Γυμνασίου κι απάνω, έχουν πρόσβαση σ’ αυτό – κι αν δεν διαθέτουν, υπάρχουν και τα ανεξέλεγκτα και πάντα γεμάτα «ίντερνετ καφέ». Υποτιμάται, την ίδια στιγμή που, ορθώς, τα παιδιά διδάσκονται την χρήση των Υπολογιστών, και τα χάρτινα σχολικά βιβλία σταδιακά αντικαθίστανται από ηλεκτρονικά.

Πέρα, λοιπόν, από τους πολλούς κινδύνους που υπάρχουν στην επαφή των παιδιών όλου του Κόσμου με το απέραντο, επαναλαμβάνω, και πολύ δύσκολα ελέγξιμο Διαδίκτυο, ειδικά για τα ελληνόπουλα υπάρχει ο τεράστιος κίνδυνος των γκρικλις. Γκρικλις ονομάζουμε (για όσους ακόμη κάνουν πως δεν ξέρουν …) το να γράφει κανείς ελληνικές λέξεις με λατινικούς (αγγλικούς) χαρακτήρες.
Αν, λέω, αν μπει κανείς στον κόπο να μπει σ’ έναν από τους λεγόμενους «χώρους κοινωνικής δικτύωσης» (social networking), ας πούμε στο «φατσοβιβλίο» (facebook, όπου κάνεις «φίλους»-friends) ή στα «τιτιβίσματα» (twitter, όπου κάνεις «ακόλουθους»-followers) ή σε έναν απλό «χώρο συζήτησης» (chat room), θα διαπιστώσει αμέσως και για τι πράμα μιλάμε και πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα: σε ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο από 90% τα ελληνόπουλα επικοινωνούν μεταξύ τους γράφοντας xronia polla moro moy, poly wraia h fotografia soy, 8a bre8oyme stin plateia και όλα τα ανάλογα, διανθισμένα και με διάφορες «φατσούλες» (emoticons), μικρά γραφικά που δείχνουν χαρά, λύπη, αγανάκτηση κλπ.
 

Πού πάνε τα ελληνικά που μαθαίνουν στο Σχολείο; Απλώς, μένουν στο σχολείο, μένουν στο βιβλίο, μένουν στο τετράδιο – δεν μένουν στην ψυχή τους. Γιατί αν έμεναν, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα στο να τα χρησιμοποιούν και μέσα στο Διαδίκτυο για την μεταξύ τους γραπτή επικοινωνία.
 

Εμείς λέμε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, ότι η ελληνική μας γραφή υποχωρεί ατάκτως, προφήτες δεν είμαστε αλλά εκτιμούμε ότι δεν είναι πάρα πολύ μακριά η ημέρα που, μέσα στην γενική κατάπτωση της ελληνικής μας κοινωνίας, κάποιος Υπουργός Παιδείας, που «στα νιάτα του» θα πήγαινε σε Ελληνικό Σχολείο και σε Γκρικλις Υπολογιστή, θα καταργήσει το ελληνικό αλφάβητο και θα καταστήσει υποχρεωτικό το λατινικό.
 

Υπερβολή; Καθόλου, κατά την γνώμη μας. Με την απόλυτα απαθή ή/και παθητική στάση απέναντι στο πρόβλημα που τηρεί σήμερα το σύνολο των ελληνικών φορέων εκπαίδευσης, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την Ακαδημία Αθηνών, μέχρι τους γλωσσολόγους και τους λογοτέχνες και μέχρι τον «τελευταίο» καθηγητή-δάσκαλο (το «τελευταίος» είναι σχήμα λόγου, δεν υπάρχουν πρώτοι και τελευταίοι δάσκαλοι) το μέλλον είναι ζοφερό.
 

Γυρνάμε γύρω-γύρω από τον «ρόλο του σχολείου», κάθε δυο-τρία χρόνια το «αλλάζουμε», το «ανοίγουμε», το «μεταρρυθμίζουμε» και φτου κι απ’ την αρχή, το εκπαιδευτικό μας σύστημα – άλλοι λαοί εκπαιδεύονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από τον πόλεμο μέχρι σήμερα. Καλούς και κακούς μαθητές είχαμε και θα έχουμε πάντα, μορφωμένους και αμόρφωτους αποφοίτους είχαμε και θα έχουμε πάντα, καλούς και κακούς δασκάλους είχαμε και θα έχουμε πάντα.
 

Τώρα κινδυνεύουμε να μην έχουμε ελληνική γλώσσα. Τι να το κάνω το «μεταρρυθμισμένο» σχολείο με τις «ερευνητικές εργασίες» που θα αντιγράφονται πάλι απ’ το Διαδίκτυο και θα μένουν μέσα στις αίθουσες; Εγώ θέλω πρωτίστως (ναι! πρωτίστως, εν γνώσει του τι λέω …) το Σχολείο να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν, να ερωτευτούν την γλώσσα τους, να την βάλουν βαθειά στην ψυχή τους, να την τιμούν, να την υπερασπίζονται και να την θωρακίζουν απέναντι στην παγκοσμιοποίηση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και να μην την εξευτελίζουν γράφοντας αυτά τα γελοία αλαμπουρνέζικα που λέγονται γκρικλις.
 

Γιατί τα σύγχρονα ελληνόπουλα, τα παιδιά μας, ζουν πλέον ΜΕΣΑ στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, ζουν ΜΕΣΑ στο Διαδίκτυο. Κι όποιος αυτό ΔΕΝ το καταλαβαίνει «δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει» που λέει κι ο Διονύσης Σαββόπουλος.
(δημοσιεύτηκε στον "Ταχυδρόμο" την Τρίτη 11.10.2011)

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 682 05.10..2011


Καθώς μπήκε, πλέον, ο Οκτώβριος και τα περί εργασιακής εφεδρείας σενάρια δίνουν (υποσχέσεις) και παίρνουν (κεφάλια), αποτολμήσαμε μία σαββατοκύριακη απόδραση στην όμορφη σπουδάζουσα Θεσσαλονίκη, πληρώνοντας απίθανα ποσά σε διόδια και βενζίνη και «χαζεύοντας» τα «νεκρά» εργοτάξια στα Τέμπη και στις στροφές του Πλαταμώνα. Το καταφχαριστηθήκαμε στον δρόμο, ευτυχώς που μας αποζημίωσε η νύφη του Θερμαϊκού.

Κι όσο οδηγούσα στην ελληνική πραγματικότητα του 2011, στο μυαλό μου τριγυρνούσαν σκίτσα και στιχάκια από την ελληνική πραγματικότητα του 1960, δια μυαλού, καρδιάς και χειρός Μποστ. Όπου Μποστ ήταν ο Μέντης Μποσταντζόγλου (1918-1995), θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, ζωγράφος, που έμεινε στην ιστορία πάνω απ' όλα για τις ασεβείς και ανορθόγραφες γελοιογραφικές συνθέσεις του και για τους τύπους που δημιούργησε, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα, τέκνα της μαμάς Ελλάδας με το ψηλοτάκουνο, την μπαλωμένη χλαμύδα και το σπασμένο δόρυ. Συνθέσεις με τεράστια δύναμη αποτύπωσης τόσο των γεγονότων της (τότε) καθημερινότητας όσο και του πολιτικού σχολιασμού τους.