Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 689 23.11.2011

το φίδι, άρτι εξερχόμενον του αυγού του

Την υπογραφή μας πρέπει να προσέχουμε πού την βάζουμε. Ο λαός μας (εμείς, δηλαδή …) προσθέτει και κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε που το βάζουμε, αλλά αυτό ούτε γράφεται ούτε και έχει σχέση με τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα.
Τα οποία πολιτικά γεγονότα θυμίζουν σε όσους ή θυμούνται ή έχουν διαβάσει σχετικά, την ανάπτυξη του φιδιού μέσα στο αυγό του στην προ-ναζιστική Γερμανία. Για την περίπτωση που δεν το ξέρετε, το αυγό του φιδιού είναι διαφανές κι όποιος το κοιτάζει βλέπει το φιδάκι που μεγαλώνει σιγά-σιγά. Κι όταν μεγαλώσει αρκετά, σπάει το αυγό του το φίδι και επιτίθεται σ’ αυτόν που τόσον καιρό το έβλεπε να μεγαλώνει. Έτσι έγινε τότε, τότε που η Ευρώπη, η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, η Αμερική και ολόκληρη η Κοινωνία των Εθνών παρακολουθούσαν ατάραχα την σταδιακή άνοδο του Χίτλερ. Το φίδι που μεγάλωνε μέσα στο αυγό του.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα αρχεία: η Πλατεία Πανεπιστημίου

ένα από τα σημαντικότερα "οράματα" του Βόλου, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μαζί με το διαχρονικά σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της περιοχής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε πραγματικότητα στα τέλη του 2008, με τον Αλέκο Βούλγαρη Δήμαρχο και την ταπεινότητά μου Δημοτικό Σύμβουλο. 
το θέμα του υπόγειου parking δεν έχει κλείσει ακόμη.
τα κυκλο-φ-οριακα ξεκίνησαν να ασχολούνται με το θέμα το 1995 και η αρχική μας πρόταση είχε διατυπωθεί ήδη το 1989...

κυκλο - φ - οριακά 173             03.11.1995

...         Τον Σεπτέμβριο του 1989 (ογδόντα εννέα, σημειώστε) η ομάδα εργασίας που είχε στήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο, αποτελούμενη από τους Συγκοινωνιολόγους Μηχανικούς (αλφαβητικώς) Χ.Σκυργιάννη, Γ.Τουλουμάκο, Ν.Τρίμη για να μελετήσει “Το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου” ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με την στάθμευση (η πλήρης μελέτη είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφερθεί). Αφού λοιπόν διεξοδικά αναλύσαμε την “παρά το κράσπεδο” στάθμευση στην περιοχή όπου σήμερα εφαρμόζεται το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, εξετάσαμε και τις δυνατότητες δέσμευσης ορισμένων οικοπέδων για χρήση parking εκτός οδού.
Καταλήξαμε σε 10 οικόπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των τριών οικοδομικών τετραγώνων από Κουταρέλια μέχρι Μακεδονομάχων, μεταξύ Ερμού και Δημητριάδος (ως 1 εκ των 10) όπου εξακολουθεί να “προβλέπεται” να γίνει η Πλατεία Πανεπιστημίου.

κυκλο - φ - οριακά 207             22.11.1996

…         Κάποια πράγματα περί τα κυκλοφοριακά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος φαίνεται να κινούνται τον τελευταίο καιρό. Κάτι τα ατυχήματα που αφύπνισαν κάπως (αν και ο ύπνος ελλοχεύει, μη το ξεχνάμε...) κάτι η κυκλοφοριακή μελέτη (που άλλοι την διάβασαν και ορθώς την σχολίασαν και άλλοι “κάτι άκουσαν” και επιστολογραφούν υποθέτωντας...) κάτι τα πραγματικά προβλήματα που καθημερινά οξύνονται, δημιουργούν μια συζήτηση γύρω από το κυκλοφοριακό παρόν και μέλλον αυτής της πόλης. Μέχρι και υπόγειο γκαράζ, κάτω απ’την Πλατεία Ελευθερίας, διαβάζουμε ότι θα προκηρυχθεί εντός του χειμώνος, μέχρι και η παλιά μας πρόταση, από το 1990, για δημιουργία κι άλλου υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Πανεπιστημίου συζητείται, μακροπρόθεσμα, βεβαίως, αλλά συζητείται, ενώ τότε κάποιοι μας κορόϊδευαν (είδατε που λένε “λέγε-λέγε το κοπέλι...”). Αλλά ας μην είμαστε και τελείως άδικοι, εξ χρόνια πριν οι Βολιώτες (ακόμα και οι μηχανικοί) έτρεμαν στην ιδέα του νερού που υπάρχει στο ένα μέτρο κάτω απ’το έδαφος, κι εμείς λέγαμε πως είναι εφικτό να γίνει υπόγειο γκαράζ μέσα στο νερό, στο οικόπεδο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, στου Μεταφτσή, στην Αθηναϊκή Ταβέρνα. Σήμερα έχει υλοποιηθεί πλέον πλήρης στεγανοποίηση τόσο στο οικόπεδο της Τράπεζας όσο και στο κτίριο του Πανεπιστημίου, στη γωνία Αργοναυτών και Φιλελλήλων, πιο μέσα στο νερό δεν γίνεται. Αυτό, λοιπόν, ονομάζεται πρόοδος και ίσως, λέω ίσως, αν το 1990 υπήρχε η χρηματική δυνατότητα από μεριάς Δήμου να απαλλοτριώσει τα οικόπεδα, που μετά από τις προτάσεις μας, είχε δεσμεύσει, να ήταν διαφορετική και η σημερινή και η αυριανή εικόνα αυτής της πόλης.
            Αλλά δεν υπήρχε και όπως όλοι γνωρίζουμε η ιστορία δεν ξαναγράφεται.

κυκλο-φ-οριακα 688 16.11.2011

Βόλος, Παπαδιαμάντης

Καθώς έχουμε νέα κυβέρνηση εθνικής ισορροπίας, στο δικό μας θολωμένο μυαλό τριγυρνάει η πρώτη ενότητα από το «Προφητικόν», Έκτο Ανάγνωσμα, του Οδυσσέα Ελύτη στο «Άξιον Εστί»:
Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή μέσα
στις εκκλησίες και την ευλόγησαν.
Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες τ' ουρανού
σαρώνοντας η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου.
Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα
πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει.
Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και
το σανίδωμα θα υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου.
Που πρώτα θα κρατήσει τις αχτίδες του, σημάδι ότι καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση.
Και μετά θα μιλήσει, να πει: εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;
-Βλέπω τα έθνη, άλλοτες αλαζονικά, παραδομένα στη σφήκα και στο ξινόχορτο.
-Βλέπω τα πελέκια στον αέρα σκίζοντας προτομές Αυτοκρατόρων και Στρατηγών.
-Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων.
-Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων.
Και πείτε μου, αγαπητοί και αγαπητές φίλοι και φίλες, αν αυτό κείμενο, που γράφτηκε πριν από το 1959, δεν είναι πραγματικά προφητικό για την σημερινή ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα, που σαρώνεται από την καταιγίδα που γέννησε ο νους του ανθρώπου μέσω των ηλεκτρονικών οικονομικών υπολογισμών. Δείτε τους Κυβερνήτες και τα Έργα τους, δείτε τα Αλαζονικά Έθνη, δείτε τους Εμπόρους, δείτε τα Κρυφά Νοήματα και την Αλληλουχία τους και σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουνε τα Όνειρα Εκδίκηση.
Σ’ αυτό το απίστευτο αλαλούμ που φτάσαμε να ζούμε, καταφυγή και στερέωμά μας η ποίηση του παρελθόντος ή το παρελθόν της ποίησης – γιατί ούτε και στην ποίηση υπάρχει παρόν, προς το παρόν…

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

παρά λίγο ...

"δια την σωτηρίαν της πατρίδος" υπουργός και ο εκ Λαρίσης κύριος Αστέριος.
παρά λίγο, δηλαδή, να είχαμε και υπουργό αλεπού ...
(σχόλιον κατανοητόν μόνον από επαϊοντες βολιώτες. σε τυχόν ερωτήσεις λοιπών αναγνωστών απαντήσεις δίδονται κατ' ιδίαν)

τα συνεταιράκια ...

κι εκεί, στην άλλη άκρη της ελληνικής κοινωνίας, εκεί ψηλά εις την βουλήν,
ο Μίμης Ανδρουλάκης παρέα με τον Άδωνη, 
η Μαρία Δαμανάκη η Βρυξελιώτισσα παρέα με τον Μάκη,
οι φωνές της αντι-ΕΦΕΕ παρέα με τις κραυγές της ΕΚΟΦ,
συνεταιράκια
"δια την σωτηρίαν της πατρίδος".
το πολυτεχνείο ζει, αυτό μας οδηγεί.

15 Νοέμβρη 2011

έναρξη των διαδικασιών "αυτοδίκαιης απόλυσης" και "προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας" για τους Έλληνες Δημοσίους Υπαλλήλους και "εργασιακής εφεδρείας" για τους Έλληνες Ιδιωτικούς Υπαλλήλους.
θυμάμαι τον Νοέμβρη του 1973 τέτοιες μέρες.
πώς καταντήσαμε έτσι, 38 χρόνια μετά ...

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 687 09.11.2011

Βόλος, Πλατεία Πανεπιστημίου, Δεκ. 2009
Η στήλη έχει πάθει κρίση επικαιρότητας.
Την προηγούμενη φορά δεν πρόλαβε το οπερετικό δημοψήφισμα, τώρα μάλλον δεν θα προλάβει να συγχαρεί τον νέο Πρωθυπουργό. Τουτέστιν, τον Μανωλιό, ο οποίος άλλαξε τα ρούχα του και τα έβαλε αλλιώς! Διότι συγχωριανοί συμφωνείτε, νομίζω, ότι το πρόβλημά μας δεν βρίσκεται στα πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές – ακριβέστερα, στους τρόπους εφαρμογής των πολιτικών από τους πολιτικούς.
Κατόπιν αυτών, ευρισκόμεθα πάλι εν αναμονή (με περισπωμένη και υπογεγραμμένη). Μόνο ο καλός Θεός ξέρει τι περιμένουμε ή, καλύτερα, τι μας περιμένει. Και εις το βάθος (εκλογικός) κήπος. Μαζί με την ΣΩΤΗΡΙΑ.
Το τι κυκλοφορεί αυτόν τον καιρό στο διαδίκτυο, συμπολίτες, δεν λέγεται. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι «το ψωμί» χιλιάδων συνανθρώπων, που ολημερίς κι ολονυχτίς σκέφτονται, γράφουν, κοινοποιούν, προωθούν, γενικώς διασπείρουν ότι μπορείτε να φανταστείτε. Συλλήβδην αλήθειες και ψέματα, χιούμορ και «χιούμορ», εξυπνάδες και κρυάδες, βαρυσήμαντες μπούρδες και βαθυστόχαστες αερολογίες, μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης, κραυγές μίσους και πολεμικές ιαχές, απ’ όλα έχει ο μπαξές. Καταιγισμός πληροφοριών, υπερκατανάλωση φαιάς ουσίας, αγωνία έκφρασης με φτωχά εκφραστικά στοιχεία, ένας αχταρμάς. Θέλει και το διαδίκτυο αρετήν και τόλμην και είναι λίγες, δυστυχώς, οι ψύχραιμες και μελετημένες τοποθετήσεις.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ψήφος (μη) εμπιστοσύνης ...

και αυτό το ζήσαμε.
η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή υπό τον όρο να πάψει να είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα.
δεν ήταν αυτό μία καθαρή ψήφος μη εμπιστοσύνης;

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

δημοψήφισμα - μπλόφα !!;;

μπλόφα ήταν το δημοψήφισμα, παιδιά;
μήπως για να πει "το αντίπαλον δέος" των τακιμιών το "μεγάλο ναι!";
μήπως για να βγάλουν κάποιοι μερικά εκατομμύρια στα χρηματιστήρια όλης της υφηλίου, που αυτομάτως επί τω ακούσματι έγιναν "ασανσέρ";
μήπως, τελικά, όλο αυτό το "πανηγυράκι" δεν ήταν καν μπλόφα αλλά ήταν παιχνίδι με σημαδεμένα χαρτιά;;;

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

κυκλο-φ-οριακα 686 02.11.2011

Βόλος, παρέλαση 28.10.1998
Η φετινή 28η Οκτωβρίου θα μείνει στην μνήμη αυτής της πόλης.
Πώς και τι και γιατί, κατά την δική μας πάντοτε άποψη, μετά βιντέου (sic!) και τεσσάρων φωτογραφιών, στο ιστολόγιό μας με τίτλο «κυκλο-φ-οριακα» (το βρίσκει και η απλή αναζήτηση στο Google) ή στο http://babisskyrgiannis.blogspot.com. Μαζί με την «εκ των υστέρων» άποψή μας ότι «όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες»! Στην εδώ φωτογραφία, για να μην ξεχνάμε, λυκόπουλα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1998…
Τώρα πλέον, εισελθόντος και του Νοεμβρίου, περιμένουμε το κούρεμα (τι όρος κι αυτός, Θεέ μου…), το χαράτσι της ΔΕΗ, τα χαράτσια των Τραπεζών και των Ταμείων, τα υπόλοιπα της «εισφοράς αλληλεγγύης», την «εφεδρεία», την επερχόμενη ΑΝΑΠΤΥΞΗ, την βέβαιη ΣΩΤΗΡΙΑ, λίγο πριν από τα «απαραίτητα» επόμενα μέτρα για την λήψη της 7ης δόσης, που επίσης, με την ίδια μαθηματική ακρίβεια, θα μας οδηγήσει στην οπωσδήποτε επερχόμενη ανάπτυξη και στην καινούργια, για 7η φορά, σωτηρία.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

δημοψήφισμα!!!

αίφνης μας προέκυψε δημοψήφισμα.
με ένα "ναι" ή ένα "όχι" να αποφασίσουμε, δηλαδή, για ποιο ακριβώς πράγμα;
για ποια ακριβώς προοπτική;
για ποιο ακριβώς μέλλον;;
αυτός που έχει ήδη 
σπείρει, ποτίσει, ξεβοτανίσει, αναθρέψει 
ανέμους, 
τι περιμένει, άραγε, να θερίσει;