Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

κυκλο-φ-οριακα 750 11.12.2103

διασφάλιση ράμπας ΑΜεΑ


            Καλημέρα και τούτη την Τετάρτη, με χιόνια, καθώς λένε τα δελτία και τα διαδίκτυα. Και με το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου για μία ακόμη φορά ανέτοιμο – θυμάμαι μελέτες επί μελετών, πρόεδροι επί προέδρων, συμβούλια και ιδιώτες, έχει περάσει κόσμος και κόσμος απ’ αυτό το «πολλά υποσχόμενο» χιονοδρομικό κέντρο. Και τίποτε δεν γίνεται, μια οριακή συντήρηση γίνεται, ίσα για να βγάζει κουτσά-στραβά την σαιζόν και τον επόμενο χρόνο φτου κι απ’ την αρχή.

     Όμως, είχαμε «λευκή νύχτα» στην όμορφη πόλη μας. Όποιος κατάλαβε τι ακριβώς ήταν αυτό που μας βρήκε (ευτυχώς πάει, πέρασε…) ας ενημερώσει, ειλικρινά παρακαλώ, κι εμάς τους υπόλοιπους.

     Κατά τα άλλα, ησυχία. Με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ και τους με αυτό ασχολούμενους, δημοσιογράφους και μη, ασχολούμαστε τις τελευταίες μέρες, ο κύριος υπουργός της υγείας θα μας πεθάνει όλους, η κυβέρνηση ανακάλυψε με τεράστια έκπληξη ότι είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τον θάνατο της 13χρονης Σάρας από αναθυμιάσεις μαγκαλιού. Αλλά ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται: η «σκληρή διαπραγμάτευση» συνεχίζεται, και μάλιστα έχει γίνει, πλέον, ανελέητη.


      Πάνω από 2.000 πρόστιμα για παράνομες σταθμεύσεις επιβλήθηκαν μέσα στο 2013 τόσο από την Δημοτική Αστυνομία όσο και από την Τροχαία. Εύγε, συγχαρητήρια, τι άλλο μπορεί να πει κανείς; Βελτιώθηκε η κατάσταση; Εσείς θα μου πείτε, εγώ ότι και να πω δεν μετράει. Εγώ έχω πει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι στην Ελλάδα η κυκλοφορία, και κυρίως η στάθμευση, δεν παλεύεται με αστυνόμευση. Δεν παλεύεται. Όχι επειδή, δήθεν, τα πρόστιμα που κόβονται σβήνονται στη συνέχεια, αυτό είναι μια καραμελίτσα που την πιπιλίζουν χρόνια όσοι δεν θέλουν να ζυμώσουν. Ούτε επειδή, δήθεν, οι αστυνόμοι, δημοτικοί και τροχαίοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους (ιδίως τα κορίτσια της δημοτικής αστυνομίας, τι είχαν ακούσει τα καημένα…). Τίποτε απ’ αυτά. Δεν παλεύεται επειδή οι Έλληνες οδηγοί είναι αυτοί που είναι – και οι νεώτερες γενιές είναι ακόμη χειρότερες απ’ τις παλαιότερες – αφού κανείς ποτέ, κανένα κράτος, κανένας φορέας δεν ασχολήθηκε με αυτό που λέγεται «κυκλοφοριακή αγωγή» (άγνωστες λέξεις…). Τι μένει; Μόνο η αποτροπή, ο εξαναγκασμός. Δεν σταθμεύει επειδή δεν μπορεί να σταθμεύσει. Πολύ μας ενδιαφέρει να δώσει στον Τύπο η Τροχαία αναλυτικά τις παράνομες σταθμεύσεις στις οδούς Λαμπράκη, Ελ.Βενιζέλου, Κ.Καρτάλη και Ιάσονος, στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας καθώς και στα σημεία όπου υπάρχουν κάγκελα ή κολονάκια στα πεζοδρόμια. Πολύ μας ενδιαφέρει.

Όσο για την στενοχώρια του δραστήριου κ. Διοικητή της Τροχαίας σχετικά με τις ράμπες αναπήρων, ο Δήμος Καλαμαριάς έχει εδώ και χρόνια εφαρμόσει μια λύση που φαίνεται να λειτουργεί (στην παρακείμενη φωτογραφία, που τραβήχτηκε τον Νοέμβριο 2009). Εγώ την τράβηξα, την έφερα στον Δήμο μας (τότε, που ήμουνα και σύμβουλος…), οι περισσότεροι που την είδαν χαμογέλασαν συγκαταβατικά, ως συνήθως, και η ζωή συνεχίζεται απρόσκοπτα, με μόνο στενοχωρημένο τον καλό κ. Διοικητή. Και τα ΑμεΑ βεβαίως

     Και κάτι ακόμη. Νομίζω ότι αυτός ο αριθμός κλήσεων, που φτάνει συνολικά τις 5.500 χιλιάδες για όλων των ειδών τις παραβάσεις, καταρρίπτει και τον μύθο περί μειωμένης κυκλοφορίας λόγω κρίσης. Αλλά οι μύθοι υπάρχουν όσο κανείς δεν αποδεικνύει, με αριθμούς, την αναλήθειά τους (ή την αλήθεια τους). Για να γίνει αυτό στο συγκεκριμένο θέμα, χρειάζονται σοβαρές μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου, όπως αυτές που γίνονταν από το 2000 ως το 2010 από φοιτητές του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας, όσο, δηλαδή, είχα σύμβαση διδασκαλίας με το Τμήμα. Μετά η σύμβαση περικόπηκε και κανείς, πλέον, δεν μετράει την κυκλοφορία στο Πολεοδομικό Συγκρότημα. Πάμε κουτουρού, κι όποιος βλέπει κρίνει κιόλας ό,τι βλέπει ή ό,τι νομίζει ότι πρέπει να βλέπει. Θα μου πείτε «εδώ δεν χρειαζόμαστε νοσοκομεία, δεν χρειαζόμαστε πανεπιστήμια, δεν χρειαζόμαστε Δήμους, καλά-καλά, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι μας μάραναν;». Μπορεί να έχετε και δίκιο. Άλλωστε, το να ρίχνουμε την ευθύνη «στους άλλους» είναι πάντα πιο εύκολο…

      Ο Περιφερειακός, διαβάζω, μπαίνει σε καλό δρόμο. Έχει ξαναματαμπεί πολλές φορές ως τώρα, μακάρι ετούτη να ‘ναι η τελευταία.

     Ο Δήμος μας προσπαθεί να διορθώσει το «λάθος» των ποδηλατοδρόμων με ένα ακόμη λάθος. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία, που θα την πούμε την επόμενη φορά με το καλό.

       Ημερολόγιο εκδηλώσεων: Παρασκευή 13.12, 100 Χρόνια 5ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία, Παλιά Ηλεκτρική, ώρα 19:00. Σάββατο 14.12, 25 Χρόνια Ένωση Παλαιών και 60 Χρόνια 58ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας, ώρα 18:00. Προσέλθετε, όσοι πιστοί.

        Με την αγάπη μας, γεια σας.
(δημοσιέυτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 11.12.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου