Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 753 08.01.2014



Καλή Χρονιά να περάσουμε, συμπολίτες! Έφτασε επιτέλους το πολυαναμενόμενο 2014, που θα φέρει το τέλος των μνημονίων. Τι, δεν το πιστεύετε; Μα το είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας, το είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, τι άλλο θέλετε για να πειστείτε, άπιστοι; Πάει, τέλειωσε, εδώ και εφτά (7) μέρες ξεκίνησε και η Ανάπτυξη, όλα καλά κι όλα ωραία, να (τους) χαιρόμαστε!

Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχει ξεκινήσει είναι οι προετοιμασίες για τα μεγάλα νέα: τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης (κατά πρώτο λόγο) και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (κατά δεύτερο λόγο). Για τις πρώτες, συμβαίνει ότι συνέβαινε σχεδόν πάντα: ενδιαφερόμενοι και μη, παρατάξεις και κόμματα, χρίσματα και επι-χρίσματα, κείμενα, «αθώες» και «στοχευμένες» δηλώσεις, «στημένα» δημοσιεύματα και προσυνεννοημένες συνεντεύξεις, προ-συγκεντρώσεις και διαβουλεύσεις, ευθείες και πλάγιες βολές και επιβολές, τα πάντα όλα. Και στον τόπο μας φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά θα γράψουμε Ιστορία, μία ακόμη γραμμή (ίσως και δύο (2) γραμμές…) στον – πιστέψτε με! – μακρύ κατάλογο των ιδιαιτεροτήτων της Μαγνησίας, που εμείς εδώ τηρούμε εδώ και κάμποσα χρόνια με τίτλο «Μαγνησία σημαίνει…». Γιατί πού αλλού ξέρετε εσείς να υπάρχει εκλεγμένος Αντιπεριφερειάρχης που μηνύει τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη του, πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, αφού έχει περάσει μια ολόκληρη θητεία χωρίς αρμοδιότητες; Σ’ ότι αφορά την δεύτερη γραμμή, ας περιμένουμε λίγο ακόμη, αισιοδοξώ ότι δεν θα μας προκύψει τελικά…

Κι επειδή είστε περίεργοι, ποιες άραγε να είναι αυτές οι «ιδιαιτερότητες» της Μαγνησίας, θα σας δώσω δυο καταστάσεις, που όσο κι αν έχω ψάξει όμοιές τους δεν βρήκα σ’ όλη την Ελλάδα. α) Δήμαρχος Βόλου αποχωρεί οικειοθελώς μετά από λαμπρή δωδεκαετή θητεία με Δημοκρατική Συνεργασία ΠΑΣοΚ και Αριστεράς και επανέρχεται μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια με Συνεργασία ΝΔ και ΚΚΕ. Παραιτείται αμετακλήτως ενάμιση χρόνο μετά, ύστερα από διαφωνίες εντός της ομάδας πλειοψηφίας, και Δήμαρχος αναλαμβάνει αμιγές στέλεχος της ΝΔ. β) Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας διορίζεται παράλληλα δημόσιος υπάλληλος, καταγγέλλεται το ασυμβίβαστο και εκπίπτει του αξιώματος του Προέδρου, τη στιγμή που διεκδικεί χρίσμα υποψηφίου Δημάρχου.

Αυτά για την ώρα. Έχει κι άλλα, βεβαίως.


Πάμε, λοιπόν. Με αισιοδοξία στον νέο χρόνο, ο οποίος μπορεί να φέρει και μεγάλες αλλαγές, που να καλυτερέψουν τις ζωές μας.

Στο μεταξύ, μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία κι άλλες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κυκλοφορούν ανασφάλιστα και με απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας. Πόσα από τα πρώτα θα γυροφέρνουν με πλαστές πινακίδες («για να φορτώσει η μπαταρία», που είπε και ο κ. Λιάπης…) είναι και θα παραμείνει άγνωστο. Παράλληλα οι ασφαλιστικές εταιρείες μειώνουν τα ασφάλιστρα (για να πληρώνουμε λιγότερα, λογικό…) χωρίς να ξέρουμε ακόμη πώς αντιμετωπίζουν τα ζητήματα των ζημιών. Ταυτόχρονα, η κατάργηση των «αμαρτωλών» δημόσιων κέντρων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) και η αντικατάστασή τους με «μη αμαρτωλά» ιδιωτικά, κανένα εχέγγυο τεχνικής αρτιότητας των οχημάτων δεν παρέχει πλέον. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με την βεβαιωμένη αδυναμία των ελλήνων πολιτών, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, μας οδηγούν στο άμεσο συμπέρασμα ότι κατευθυνόμαστε τάχιστα προς έναν στόλο οχημάτων γερασμένων και κακοσυντηρημένων.

Έγραψα «αμαρτωλών» ΚΤΕΟ και πήγε ο νους μου στην εξ ίσου «αμαρτωλή» ΕΡΤ. Από το «χαράτσι» για την οποία μας απάλλαξε δια μιας ο κ. Κεδίκογλου στο περιβόητο διάγγελμα του μαύρου της 11ης Ιουνίου. Και πολλοί από εσάς χαρήκατε κι είπατε «επιτέλους»! Μπράβο! Ε, λοιπόν, από 01.01.2014 πληρώνετε ανταποδοτικό τέλος (όχι χαράτσι, προς Θεού, τι λέξεις είναι αυτές…) τριών (3) ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΗ (όπως πάντα…) για την εξ ίσου περιβόητη ΝΕΡΙΤ, η οποία δεν είναι αμαρτωλή! Κρίμα, τζάμπα η χαρά…

Εμείς επιμένουμε να ακούμε Ελληνική ΡΑδιοφωνία, στους 100,7 μεγακύκλους των FM, από την ΕΡΑ Βόλου, την ΕΡΑ Αθηνών και την ΕΡΑ Θεσσαλονίκης. Μια χαρά, σαν να μην πέρασε μια μέρα, κι ας είναι αυτοί οι συνάνθρωποι απολυμένοι εδώ και εφτά (7) μήνες, χωρίς αποζημίωση.

Πολλά τα θέματα που στριφογυρνάν στο μυαλό μου και δύσκολο το ξεμπέρδεμα, συμπολίτες.

Ας είμαστε όλοι καλά και, βέβαια, θα τα ξαναπούμε, έναν χρόνο έχουμε μπροστά μας. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 08.01.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου