Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 756 29.01.2014

κτήριο Ματσάγγου, οδός 28ης Οκτωβρίου, Ιαν. 2014


Άντε, πάει κι ο Γενάρης. Πήρε την κατηφόρα και το 2014, φαίνεται πως μάλλον το παρασέρνει η ανάπτυξη, που έχει ξεκινήσει και δεν σταματιέται με τίποτε πια. Βέβαια, κάτι άκουσα χθες πως κάτι είπαν τα καλά παιδιά των ευρωπαίων δανειστών ότι, άκουσον-άκουσον!, το δημοσιονομικό κενό (στα ελληνικά: η μαύρη τρύπα…) δεν είναι 11 δις, που λέει ο καλός κύριος Στουρνάρας, αλλά 17 δις. Νομίζω ότι πρόκειται για κακεντρέχειες, εγώ μόνο τον κ. Στουρνάρα πιστεύω, ο άνθρωπος ετοιμάζεται για αφεντικό της Τράπεζας της Ελλάδος, τι στο καλό, αν δεν ξέρει αυτός, ποιος ξέρει; ‘Όπως ξέρει και ο τωρινός κύριος Προβόπουλος. Ο οποίος έχει προβλέψει, σημειώστε παρακαλώ:

  • στις 25.10.2010, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ανάκαμψη στο τέλος του 2011
  • στις 27.07.2011, επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012 με θετικούς ρυθμούς μικρότερους του 1% και το 2013 μεγαλύτερους του 2%
  • στις 03.12.2012, η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2013
  • στις 26.04.2013, ανάκαμψη ίσως και νωρίτερα από τα μέσα του 2014

Κι όλα αυτά στηριζόμενος σε ακλόνητα στοιχεία ο άνθρωπος, εκθέσεις, αναλύσεις, πράματα και θάματα, να δικαιολογείται και ο πόσος-να-είναι-άραγε; μισθός που του δίνουμε όλοι εμείς οι αδαείς.
Έτσι είναι, αγαπητοί μου, και όποιος πιστεύει τους κουτόφραγκους είναι προδότης, πάει και τελείωσε. Απλώς, έρχεται καινούργια δανειακή σύμβαση, η οποία, βεβαίως, πρέπει να προηγηθεί, για μία ακόμη φορά, της ανάπτυξης διότι μπλα, μπλα, μπλα – πρέπει να φύγουν, δεν πάει άλλο, συμπολίτες.
Να με συμπαθάτε, πόσα μνημόνια ακόμη μπορούμε να αντέξουμε και πόσο ακόμη μεγαλύτερο κακό μπορεί, άραγε, να μας κάνει μια πλήρης αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας;

Πλήρης κινητικότητα υπάρχει, πλέον, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μία υποψηφιότητα αναμένεται ακόμη – όπως όλοι ξέρουμε, τα περί ανεξαρτήτων χαρισμάτων και επι-χρισμάτων είναι φληναφήματα – αυτή που εμείς οι αφελείς πιστεύαμε ότι δεν θα υποβληθεί υποβλήθηκε τελικά, και μάλιστα με «πανηγυρικό» τρόπο, κατά πως φαίνεται πάμε για έξι (6) συνδυασμούς στον Δήμο Βόλου, καλά ξεμπερδέματα.
Οσονούπω θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η 2η φάση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου, που θα αντικαταστήσει το ισχύον από το 1985, ενσωματώνοντας και όλους τους οικισμούς που εντάχθηκαν στον Δήμο με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Και αυτό είναι ένα έργο, και μάλιστα πολύ σοβαρό, που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, μαζί με τον λεγόμενο «υπερκείμενο σχεδιασμό», που είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο. Και τα δύο αυτά Σχέδια είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη ενός τόπου (να την, πάλι η ανάπτυξη…), με τον τρόπο του το καθένα και περιλαμβάνουν φάσεις, διαβουλεύσεις και διαδικασίες επίμονες, επίπονες και χρονοβόρες. Πιο «κοντά» σ’ εμάς τους πολίτες είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (για συντομία ΓΠΣ) που καθορίζει τις περιοχές επεκτάσεων του Σχεδίου Πόλης, τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες σε όλη την έκταση της πόλης (άρα και την αξία της γης…), τους συντελεστές δόμησης, τα δίκτυα κυκλοφορίας και ένα σωρό άλλα επιμέρους. Είναι καιρός, λοιπόν. Διότι, σε πείσμα των συγκυριών, η πόλη θα συνεχίσει να υπάρχει, θα συνεχίσει να ζει, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εις τον αιώνα του αιώνος, και χρειάζεται σωστούς κανόνες.
Κλέβονται, λέει, κυκλοφοριακές πινακίδες, από τους γνωστούς «κυνηγούς μετάλλων» - εμείς το ξέρουμε αυτό εδώ και χρόνια και το έχουμε επισημάνει, τώρα διαπιστώθηκε και επισήμως. Να δούμε αν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Και μαζί να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και η άλλη μεγάλη και αμιγώς ελληνική πληγή, που λέγεται «μουτζούρωμα των πινακίδων». Εκεί πέρα στον Περιφερειακό δεν υπάρχει ούτε μία, είτε ρυθμιστική είτε πληροφοριακή πινακίδα, που να μην είναι καταμουτζουρωμένη είτε με ακατάληπτες καλλικατζούρες, είτε με σαφέστατα συνθήματα, κατά κανόνα αθλητικού περιεχομένου. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο ποσοστό των υπολοίπων, σε όλα τα σημεία της πόλης και της περιμέτρου. Διαπιστωμένο κι αυτό, όπως και οι κλοπές. Αλλά τι κάνουμε, τι μπορούμε να κάνουμε για να μη συνεχιστεί;
Υπάρχουν και καλά νέα και έρχονται, όπως πλειστάκις, από το Πανεπιστήμιό μας. Ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του κτηρίου για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς (πρώην «Δίκτυα»), στο Πεδίο του Άρεως, εκεί που ήταν μέχρι που μεταφέρθηκε στο Διμήνι η Διεύθυνση Πρασίνου και το φυτώριο του Δήμου Βόλου, στο τρίγωνο μεταξύ των οδών Αθηνών, Σέκερη και Χέυδεν. Και αρχίζει, λέει, η ανακατασκευή του κτηρίου Ματσάγγου, στην καρδιά της πόλης, για το Οικονομικό Τμήμα. Αμήν και πότε!
Να είστε καλά, γεια σας και χαρά σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 29.01.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου