Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 759 26.02.2014

Βόλος, από ψηλά (φώτο Κώστας Κ.)


Καλημέρα, κι ο Θεός να ‘ναι μαζί μας. Βόλτα στην πόλη σήμερα, με το σύνολο του δυναμικού της ατομικής μας, απολύτως μη κυβερνητικής οργάνωσης, που έχει ως αντικείμενο την «Καταγραφή και Αξιολόγηση Καταστάσεων, Προβλημάτων και Λύσεων Πόλεων», σε αρκτικόλεξο «Κ.Α.ΚΑ.ΠΡΟ.ΛΥ.Π», και χρηματοδοτείται από πολύ μυστικά κονδύλια, τόσο μυστικά που δεν τα γνωρίζουμε ούτε εμείς.

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων, τόσο οργανικών, όσο και ανακυκλώσιμων υλικών. Θετικά κρίνεται η παρέμβαση. Το σύστημα φαίνεται ότι λειτουργεί ικανοποιητικά, δεν υπάρχουν οσμές ή υγρά, η αποκομιδή γίνεται τακτικά, οι κάδοι στις γωνίες έχουν λιγοστέψει, μακάρι να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης.

Κορύνες στην οδό Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού). Ελάχιστες έχουν απομείνει, λόγω φυσικής φθοράς στην πλειοψηφία τους, απαιτείται αποκατάσταση το ταχύτερο δυνατόν. Στα υπόλοιπα σημεία η λειτουργία παραμένει ικανοποιητική. Οι της οδού Δημητριάδος παραμένουν ακόμη μπλεγμένες στα γρανάζια της ανοησίας των κυβερνητικών εγκυκλίων. Παρεμπιπτόντως, στην οδό Ιάσονος, το 2007 που τοποθετήθηκαν οι πρώτες, είχα την ρητή διαβεβαίωση των αρμοδίων αντιδημάρχων καθαριότητας και τεχνικών υπηρεσιών ότι «μέσα σε δεκαπέντε μέρες» θα έχουν γίνει εσοχές στα πεζοδρόμια, για να βγουν εκτός αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας οι κάδοι απορριμμάτων. Φεβρουάριο 2014 οι κάδοι στέκονται ακόμη μέσα στην λωρίδα.

Μαρίνα τουριστικών σκαφών στον κυματοθραύστη (κορδόνι). Είναι απορίας άξιον πώς επανέρχεται ένα θέμα, που για την πόλη έχει λήξει από καιρό, ως «προεκλογική εξαγγελία». Και καλά, ο επικεφαλής δεν ζούσε εδώ, οι συμβουλάτορές του πού ζούσαν, άραγε; Όσο για τους ποδηλατοδρόμους, ας ενημερώσει κάποιος τον άνθρωπο (είναι και δικηγόρος…) αφενός ότι δικάστηκαν στο τριμελές πλημμελειοδικείο και αθωώθηκαν πανηγυρικά και αφετέρου ότι, στο πλαίσιο αυτής της δίκης, η Τροχαία βεβαίωσε εγγράφως ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα ατύχημα με σωματικές βλάβες από το 2009 μέχρι αρχές Οκτωβρίου 2013 που έγινε η ακροαματική διαδικασία. Για να μην γεμίσουν πάλι με αίμα οι έρμοι οι δρόμοι του Βόλου…


Περιφερειακός. Άλλο ένα θέμα που δεν προσφέρεται για προεκλογικές εξαγγελίες. Το έργο προχωρά από μόνο του (!) πολύ γρήγορα, φαίνεται ότι το αργότερο τον Ιούλιο θα είναι έτοιμος ο δρόμος μέχρι τον παραλιακό Βόλου-Αγριάς, ακριβώς δίπλα από τις δεξαμενές των πετρελαιοειδών. Φαίνεται ότι θα τελειώσουν έτσι και τα βάσανα των κατοίκων του άξονα Αλκίππης-Απόλλωνος.

Βόλος, πολιτιστική πρωτεύουσα 2021. Ναι, να κατατεθεί υποψηφιότητα. Κι ας έχει η πόλη στο μυαλό της ότι είναι παγκοσμίως η μόνη (μαζί με την Λάρισα) που της ανατέθηκε μια μεγάλη διοργάνωση και στη συνέχεια της αφαιρέθηκε (Μεσογειακοί Αγώνες 2013). Ας μας έχει γίνει μάθημα…

Άγαλμα της μητέρας, στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου. Κοιτάζει την θάλασσα λυπημένο, βαρύτατα βανδαλισμένο με κόκκινη μπογιά. Και το καλύτερο είναι ότι ο βανδαλισμός έχει υπογραφή. Την βλέπει κανείς; Κι αν την βλέπει, τι κάνει;

Φώτα στην περίφραξη του σιδηροδρομικού σταθμού. Στα κυκλο-φ-οριακα 492, στις 21.01.2005, γράφαμε «Εξαίρετες οι καινούργιες λάμπες στον καινούργιο περίβολο του ΟΣΕ. Μου θυμίζουν Γενεύη. Εκεί, γύρω-τριγύρω στη λίμνη Λεμάν υπάρχει μια γιρλάντα με περίπου 5.000 λάμπες, που ανάβουν όλες κι όταν λέω όλες εννοώ και οι 5.000. Εδώ, απ’ τις 57 δεν ανάβουν οι 10». Έκανε ότι μπορούσε ο καλός φίλος μηχανικός Διευθυντής Γραμμής του Σταθμού (ο ίδιος που έγκιβώτισε σε κυβολίθους τις γραμμές στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, το καλοκαίρι του 2009, και άλλαξε προς το πολύ καλύτερο την εικόνα της περιοχής) και επί χρόνια άλλαζε μπάλες και λάμπες. Τώρα πια, αρχές 2014, εκείνο το «έξυπνο» σχολιάκι φαντάζει εξωπλανητικό: από τις 57 λάμπες, μέσα στις όμορφες ημιδιαφανείς μπάλες τους, δεν υπάρχει ούτε μία, για δείγμα. Ούτε λάμπα, ούτε μπάλα, τίποτε απολύτως. Γυμνά καλώδια (χωρίς ρεύμα) ξεπροβάλλουν πάνω στα κολονάκια. Τις «κλαδέψανε» όλες, μία-μία, άλλοι ή μπορεί και οι ίδιοι βάνδαλοι (δεν υπάρχει υπογραφή…).

Περίπτερα στα πεζοδρόμια. Απομακρύνθηκαν έντεκα (11) και μπράβο στον Δήμο. Παραμένουν ακόμη πολλά. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, στην οδό Γιάννη Δήμου, μπροστά σε ένα Δημοτικό Σχολείο, με τελείως αποκλεισμένο το πεζοδρόμιο. Παιδάκια και μαμαδομπαμπάδες αναγκάζονται να περπατούν πάνω στο οδόστρωμα για να φτάσουν στην αυλή του Σχολείου τους. Αυτό ναι! είναι θέμα για προεκλογικές καμπάνιες.
Οι βόλτες της Κ.Α.ΚΑ.ΠΡΟ.ΛΥ.Π θα συνεχιστούν. Ο Βόλος από ψηλά είναι φωτογραφία του φίλου μου του Κώστα. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 26.02.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου