Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 760 05.03.2014

Βόλος, Ξηριάς 2014

Παρελθόν τα κούλουμα και η αποκριά, διασκεδάσαμε και φέτος, αητό δεν πετάξαμε αφού καθαροδευτεριάτικα μουλιάσαμε, νηστεία τώρα, 47 είναι οι ημέρες της μεγάλης σαρακοστής (από την οποία, ως γνωστόν, δεν λείπει ο Μάρτης…). Κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται απρόσκοπτα με χαριστικές τροπολογίες και αναθέσεις (ΟΠΑΠ, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ελληνικό-Άγιος Κοσμάς) την ώρα που έχει πλήρως διαλυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, που ο μισός ελληνικός πληθυσμός είναι ανασφάλιστος, που οι άνεργοι είναι 1.208.000 περισσότεροι από τους εργαζόμενους, την ώρα που ο ΠΑΟΚ έχασε απ’ την Μπενφίκα κι ο Ολυμπιακός κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά έχασε από τον Παναθηναϊκό (το όπιον του λαού…). Η γνωστή μας ΜΚΟ «Κ.Α.ΚΑ.ΠΡΟ.ΛΥ.Π» (Καταγραφή και Αξιολόγηση Καταστάσεων, Προβλημάτων και Λύσεων Πόλεων) συνεχίζει, απτόητη, να κάνει βόλτες στην πόλη.


Η Ιχθυόσκαλα, χρονίζον έργο υποδομής για την ιχθυοπαραγωγική Μαγνησία, φαίνεται έτοιμη. Δεν μπήκαμε μέσα, δεν ξέρουμε τι γίνεται με εξοπλισμό και λοιπά, πάντως τα κτήρια, εξωτερικά, φαίνονται έτοιμα. Με το καλό να λειτουργήσει. Ο περιβάλλων χώρος και εκείνα τα καημένα τα παλιά σφαγεία δεν είναι σε καλή κατάσταση (ήπιος χαρακτηρισμός…). Με την άμεση προοπτική του δρόμου που οδηγεί από τον κόμβο της Μπουρμπουλήθρας κατευθείαν μέσα στο λιμάνι (αμήν και πότε!) πρέπει οπωσδήποτε κάτι να συμβεί σ’ αυτόν τον χώρο. Κι αν δεν μπορεί να συμβεί, επειδή δεν υπάρχει το ρευστόν, ακόμη και μια ολίγον ψηλή, συμπαγής περίφραξη, δεν θα έκανε κακό.

Εκεί παραδίπλα υπάρχει ο Ξηριάς. Ο χείμαρρος που ξεκινάει από πολύ ψηλά, μαζεύει όλα τα νερά του δυτικού Πηλίου και, αφού κάνει έναν μεγάλο γύρο μέσα από «ανεξερεύνητες» περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, καταλήγει στην ίδια Μπουρμπουλήθρα. Είναι αυτός που «έπνιξε» την Νεάπολη το 2006. Σ’ αυτόν, λοιπόν, ολοκληρώθηκε ένα τεράστιο έργο καθορισμού και στερέωσης της κοίτης και των όχθεων, από την θάλασσα μέχρι σχεδόν την γέφυρα που πάει για Διμήνι. Αξίζει να πάτε να το δείτε, εγώ που το είδα έπαθα μια ευχάριστη έκπληξη. Βεβαίως, χρειάζεται ακόμη μία σοβαρή γέφυρα στο ύψος της λαχαναγοράς (αυτό που υπάρχει σήμερα δεν το λες οδική γέφυρα…) και οπωσδήποτε πλήρη ανακατασκευή των παρόχθιων δρόμων – κάτι σε Σηκουάνα θα θυμίζει μετά απ’ αυτά!!

Μην ξεχνάτε, οι άκρες της πόλης είναι το ίδιο ενδιαφέρουσες με το κέντρο της, η πόλη δεν είναι η γειτονιά μας, η παραλία, η Ερμού και το Φαρδύ, είναι κάτι πολύ-πολύ μεγαλύτερο και, κυρίως, περισσότερο.

Το Φαρδύ, η κατά κόσμον Λεωφόρος Ειρήνης, η «καρδιά» της Νέας Ιωνίας. Με μόνιμο κυκλοφοριακό πρόβλημα – σταθμευτικό, για την ακρίβεια, όπως το αποκαλούσε ένας παλαιότερος αντιδήμαρχος. Έντονες διαμαρτυρίες, διαβάζουμε, «περιοίκων, καταστηματαρχών και διερχόμενων οδηγών» (Θεσσαλία, Ματιές και Γνώμες, 28.01.2014) για μια κατάσταση «εκτός ελέγχου», στην οποία καλείται η Τροχαία «να επιληφθεί άμεσα». Λυπούμαι που θα σας στενοχωρήσω, αγαπητοί φίλοι, αλλά τα κυκλοφοριακά προβλήματα της Λεωφόρου Ειρήνης δεν θα λυθούν με την Τροχαία, όση παρουσία κι αν κατορθώσει αυτή να έχει στην περιοχή. Εκτός όλων των άλλων είναι, αν δεν κάνω λάθος, και ο μοναδικός δρόμος που έχει κυκλοφορία λεωφορείων και στις δυο κατευθύνσεις – και μάλιστα της Γραμμής 1, με την μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων στη πόλη: 87 δρομολόγια τις καθημερινές, ίσον 174 διελεύσεις λεωφορείων από την Λ.Ειρήνης, και στις δυο κατευθύνσεις, με μία ενδιάμεση στάση (Ταχυδρομείο). Θέλουμε-δε θέλουμε, πραγματική ανακούφιση θα δώσει μόνο το γνωστό, πλέον, «μαγικό ραβδάκι» που λέγεται «μια σειρά κορύνες στον άξονα της οδού». Μόνο αυτό θα απαλλάξει τον δρόμο από την παράνομη στάθμευση, θα ομαλοποιήσει την ροή της κυκλοφορίας και θα αυξήσει την υπηρεσιακή ταχύτητα της πολύτιμης λεωφορειακής γραμμής.

Αυτό θα μπορούσε, λέμε τώρα, να είναι «προεκλογική εξαγγελία». Γιατί η άλλη, που τιτλοφορήθηκε «ριζικός επανασχεδιασμός του κυκλοφοριακού», βαρύγδουπα ακούγεται, κενή περιεχομένου, όμως, είναι.

Όπως και η άλλη, περί παραμονής των δικαστηρίων στο σημερινό κτήριο. Ο καλύτερος τόπος για να γίνει εξ αρχής ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο είναι το μεγάλο οικόπεδο όπου σήμερα είναι η (κλειστή) Στέγη Ανηλίκων, στην (φαρδιά) οδό Αγίου Διονυσίου στην Νέα Ιωνία, πολύ κοντά και στον Περιφερειακό. Είναι η θέση που προκρίνει και ο Δήμος Βόλου.

Η φωτογραφία είναι από την διαμόρφωση του Ξηριά, προς την θάλασσα. Τα λέμε, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 05.03.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου