Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 774 23.07.2014

Αη Γιάννης από την Όστρια


Καλημέρα, συμπολίτες. Πιστοί στο ραντεβού μας, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού – ελπίζουμε να σας βρίσκουμε «αραχτούς» σε κάποια πανέμορφη παραλία. Όσο προλαβαίνετε, δηλαδή, διότι τα καλά παιδιά της καλής κυβέρνησής μας σχεδιάζουν να πουλάνε τη θάλασσα και την άμμο μαζί με το κτήμα, στους καλούς επενδυτές που, για το καλό μας πάντα, θα χτίζουν τα καλά ξενοδοχεία τους πάνω στον αιγιαλό. Κι αν νομίζετε ότι υπερβάλλω, ενημερωθείτε, πριν να είναι πολύ αργά! Κι αν νομίζετε ότι σ’ αυτά τα καλά ξενοδοχεία θα βρείτε εσείς δουλειά (ξενοδοχεία = θέσεις εργασίας = ανάπτυξη, λέει η σχετική προπαγάνδα), πολύ φοβάμαι ότι πάλι γελασμένοι θα βγείτε.
Πάντως αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι η «λογική» συνέχεια της καταστροφής του ελλαδικού χώρου, που ξεκίνησε με την νομιμοποίηση απάντων των αυθαιρέτων και συνεχίστηκε με τον καινούργιο χωροταξικό νόμο. Όλα με σχέδιο, που το υπαγορεύουν τα μεγάλα κεφάλαια και το υλοποιούν ευπειθώς τα μικρά κεφαλάκια.
Την περασμένη Τετάρτη γράφαμε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει στα κυκλοφοριακά προβλήματα του Αη Γιάννη ο εκεί Λιμενικός Σταθμός, σήμερα (χθες) διαβάσαμε ότι ο Σταθμός κλείνει! Σύμπτωση. Κλείνει κι αυτός, έχει κλείσει εδώ και χρόνια και η Αστυνομία στην Τσαγκαράδα, μια χαρά. Σε δημοτικό κτήριο, παραχωρημένο, λειτουργεί ο Λιμενικός Σταθμός, πόσο να επιβαρύνει, άραγε, τον κρατικό προϋπολογισμό; Κλείνει κι αυτός, όπως και της Γλώσσας και του Στομίου, όπως και πολλά αστυνομικά τμήματα, όπως και η Δημοτικές Αστυνομίες, όπως οι σχολικοί φύλακες, όπως και η εφορία στον Αλμυρό, όπως και πολλά σχολεία, όλα αυτά ονομάζονται «μεταρρυθμίσεις» και είναι για το καλό μας.

Κάποια εμπλοκή φαίνεται ότι έχει προκύψει πάλι με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Δρόμου. Όχι στην εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή προχωρεί, θα τον τελειώσει, λέει, τον δρόμο πριν τις 27 Αυγούστου. Στην άλλη εργολαβία, την σκούπα της σκούπας, αυτή που θα αποπερατώσει το τμήμα Λαρίσης-Γορίτσα, όπου και η αρχική εργολαβία Μπαλάφα και η πρώτη σκούπα από την εταιρεία ΝΤΙ-ΕΣ έχουν αφήσει πολλά υπόλοιπα. Η ανάδειξη του αναδόχου ανάγεται στο 2012 κι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει κάποιο έργο. Στοιχειωμένος είναι αυτός ο δρόμος!
Κι ένας άλλος ανάδοχος δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνει. Αυτός που έχει αναλάβει την πλαζ των Αλυκών, όπου κοντεύει να φύγει το δεύτερο καλοκαίρι και προκοπή η πλαζ δεν βλέπει. Αναρωτιέμαι, αυτός ο χριστιανός πληρώνει κανονικά στον Δήμο το συμφωνημένο ετήσιο ενοίκιο χωρίς να έχει κανένα έσοδο; Μυστήρια πράγματα.
Κατεδαφίστηκαν τα τσιμεντένια στηθαία, μαζί με τα χυτοσιδηρά κολονάκια, στο ποδηλατόδρομο της οδού Φερών. Το καταγράφουμε για την Ιστορία και παραιτούμαστε κάθε ετέρου σχολίου. Περιμένουμε να δούμε μήπως ο ποδηλατόδρομος «ανεβεί» στο πεζοδρόμιο.
Ζήτημα ανέκυψε, μαθαίνουμε, για την οδική σύνδεση της Άλλης Μεριάς με την εθνική οδό 34α (αυτή είναι η μία και μοναδική οδός που οδηγεί από τον Βόλο στα Χάνια και βάλε, ο επιλεγόμενος «άνω κλάδος κυκλώματος Πηλίου»). Όπως, λοιπόν, όλοι οι γηγενείς καλά γνωρίζουμε, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένας δρόμος που ξεκινάει από την στροφή προς την πλατεία, ας πούμε, περνάει εκείνο το στενό όπου είναι αδύνατον να απαλλοτριωθεί εκείνο το κτίσμα, αιώνες τώρα, συνεχίζει με δυο-τρεις ωραίες στροφές και καταλήγει στην εθνική οδό, στο σημείο όπου υπάρχει και μια μάντρα οικοδομικών υλικών. Αυτό το σημείο σύνδεσης είναι ένα όντως δύσκολο σημείο, ούτε τα υψομετρικά ούτε τα οριζοντιογραφικά στοιχεία των δύο οδών είναι κατάλληλα. Αλλά η σύνδεση αυτή είναι απαραίτητη για τους κατοίκους της Άλλης Μεριάς που, όταν κινούνται στην εθνική οδό, κυρίως κατεβαίνοντας, π.χ. από Πορταριά, δεν έχουν άλλον τρόπο να πάνε στα σπίτια τους. Εκεί πρέπει να κατασκευαστεί ένας, κατά το δυνατόν αξιοπρεπής, ισόπεδος κόμβος. Είναι δύσκολο και το ξέρουμε, εκτιμούμε όμως ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, να ανατεθεί μια μελέτη για να λήξει αυτό το θέμα που χρονίζει και επανέρχεται κατά καιρούς, χωρίς να έχει λυθεί.
Από Τετάρτη σας εύχομαι Καλό Σαββατοκύριακο με καλές βουτιές. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 23.07.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου