Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 779 03.09.2014

το σύστημα οδών και κόμβων στην περιοχή Βελεστίνου


Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, το στρατιωτικό και πολιτικό κίνημα εναντίον της απολυταρχίας του Όθωνα, με επικεφαλής τον πολιτικό Ανδρέα Μεταξά, τον «λαϊκό» Μακρυγιάννη και, κυρίως, τον συνταγματάρχη Δημήτρη Καλλέργη, είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους συντακτική εθνική συνέλευση, από την οποία προέκυψε το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Η απόλυτη μοναρχία εξελίχτηκε σε συνταγματική μοναρχία.

Τη συμβολική αυτή ημέρα διάλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, 131 χρόνια μετά, όταν η Ελλάδα έβγαινε από το σκοτάδι της εφτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών, για να ανακοινώσει την ίδρυση του ΠαΣοΚ, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Λίγο μετά, στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, ο ελληνικός λαός, σε ποσοστό 69,2%, αποφάσισε πως δεν χρειάζεται, πλέον, βασιλιάδες.

Σαράντα χρόνια μετά, το τότε τρίπτυχο αρχών «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη» έχει πάει περίπατο εις Παρισίους προκειμένου να «διαπραγματευτεί», και ό,τι έχει απομείνει ενταύθα αλληλοτρώγεται για την κληρονομιά. Βασιλιάδες τώρα έχουμε ξανά, τις Τράπεζες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ανέλαβαν και οι καινούργιες καλλικρατικές Δημοτικές Αρχές, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 5ετή θητεία. Θα το ζήσουμε κι αυτό. Βεβαίως και στην πόλη μας που, ούτως ή άλλως, όπως έχουμε πολλάκις ξαναπεί, κάποιες «ιδιαιτερότητες» τις έχει. Η πρόβλεψη της στήλης είναι ότι τον χειμώνα που μας έρχεται θα έχουμε πολλά να λέμε, στα καφενεία και στα μέσα ενημέρωσης.


Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τώρα, άλλωστε κι ο φθινοπωρινός καιρός, που «αιφνιδίως» ενέσκηψε, προδιαθέτει καταλλήλως. Κι αυτό με τον καιρό, αδελφοί μου, τι πράγμα και τούτο! Όλοι οι Έλληνες γίνανε μετεωρολόγοι – αυτό το ρημάδι το internet φταίει. Κάποτε ήξερα την ΕΜΥ, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έλεγε κάθε μέρα μια γενική πρόβλεψη, σωστή, λάθος αυτό ήταν, γελάγαμε κάποιες φορές με τις αστοχίες της, δεν ένοιωθα να μου λείπει κάτι. Τώρα… χαμός. Διακόσιες ιστοσελίδες να προβλέπουν ποια ώρα ακριβώς θα βρέξει πάνω απ’ το σπίτι μου – αν είναι ποτέ δυνατόν!! Άλλαξε η Φύση; Έγινε τόσο, πια, προβλέψιμη; Άλλαξαν τα εργαλεία; Εντάξει, οι δορυφόροι έφεραν μια επανάσταση, αλλά τόσο πια; Και, εν τέλει, ποιοι είναι όλοι αυτοί οι τύποι που διαδίδουν όλα αυτά στο διαδίκτυο και σε κάθε πικραμένο τηλε – ή οτιδήποτε άλλο –παρουσιαστή;

Ξεφύγαμε, επανερχόμαστε. Τα ευχάριστα πρώτα. Το 2ο Γυμνάσιο επανέρχεται στον φυσικό του χώρο, στο διδακτήριο του 2ου, γωνία Πολυμέρη και Σταδίου, στο κτήριο-κόσμημα που εγκαινιάσαμε την τελευταία χρονιά της φοίτησής μας, στις 4 Ιουνίου 1971. Το παράλογο του 2000, με τη συστέγαση 2ου και 8ου Γυμνασίου στο καινούργιο, τότε, κτήριο Απόλλωνος Ορμινίου, και 2ου και 8ου Λυκείου στο «παλιό» κτήριο της Πολυμέρη, μας υποχρέωσε δυο φορές να αρθρογραφήσουμε επί τούτου, μπας και πείσουμε κανέναν. Φαίνεται ότι έφτασε ο καιρός, όλα αργούν να ωριμάσουν στην πόλη μας…

Ευχάριστο δεύτερο. Η ήδη απελθούσα καλή Δήμαρχος Φερών κα Ελένη Λαΐτσου πρόλαβε και εγκαινίασε τον καινούργιο ημι-κόμβο στο Βελεστίνο. Με γεια! Έχουμε ξαναγράψει ότι αυτή η λύση δεν ήταν η καλύτερη για την πλήρη εξυπηρέτηση του Βελεστίνου και του Αη Γιώργη και ότι κάνει το ήδη περίπλοκο σύστημα δρόμων, κόμβων, γεφυρών στην περιοχή ακόμη πιο περίπλοκο, με μόνο όφελος στην κατεύθυνση Βόλος-Βελεστίνο, αλλά εν πάση περιπτώσει το έργο είναι έργο, έγινε, και με το καλό να λειτουργήσει πλήρως. Στη φωτογραφία το μπερδεμένο κυκλοφοριακό σύστημα του Βελεστίνου.

Το άλλο μεγάλο έργο, αυτό του Περιφερειακού, δεν δόθηκε ακόμη στην κυκλοφορία, δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα. Την άποψή μας την είπαμε, αφού τελείωσε πρέπει εδώ και τώρα να λειτουργήσει. Τι άλλο να (ξανα)πούμε;

Διαβάζουμε ότι το Νοσοκομείο ενεργοποιείται στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του και ως πρώτη ενέργεια θα ξαναμισθώσει το ανέκαθεν parking στη γωνία Ογλ-28ης Οκτωβρίου. Ορθόν και επιβεβλημένον. Τον Οκτώβριο 2012, που είχαμε δημοσιεύσει επιστολή περί της αναγκαιότητος επαναλειτουργίας αυτού του πολύ χρήσιμου χώρου στάθμευσης, ο τότε Διοικητής μας είχε κατηγορήσει για «εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων»… Ευτυχώς ο Διοικητής άλλαξε. Διαβάζουμε επίσης και για κατεδάφιση τμημάτων κτηρίων στο ακίνητο Κ.Καρτάλη-Ιάσονος και χρήση του οικοπέδου ομοίως για στάθμευση. Αυτό μας έφερε πίσω στο σωτήριον έτος 1989, όταν είχαμε προτείνει σ’ αυτόν ακριβώς τον χώρο, συμπεριλαμβανομένης και της «Συνάντησης» τα εξής: «Βασική επιδίωξη είναι να διατηρηθεί ο χώρος αυτός ελεύθερος από κτίσματα. Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης με χαμηλές φυτεύσεις και σε δεύτερη φάση να μεταβληθεί σε χώρο πράσινου με ένα υπόγειο για στάθμευση αυτοκινήτων (είσοδος-έξοδος από Αργοναυτών). Χωρητικότητα περίπου 50 θέσεις.». Αυτά το 1989, μαζί με τους καλούς συναδέλφους Γιώργο Τουλουμάκο και Νίκο Τρίμη.

Τώρα είναι 2014, κι έχουμε ακόμη πολλά να πούμε. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 03.09.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου