Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 781 17.09.2014



Καλημέρα συμπολίτες. Ακόμη δεν τελειώσαμε μ’ εκείνο το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ένα ραντεβού που «ξεχάστηκε» θα είναι μάλλον η αιτία που δεν θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» στα μέρη μας. Κάτι άκουσα ότι θα καταλήξει στην Καρδίτσα – μπορεί να φταίει και ο ποδοσφαιρικός καυγάς μεταξύ των οπαδών του Βόλου και της Λάρισας.

Σε μια προηγούμενη στήλη έγραφα ότι προβλέπω ωραίον χειμώνα, όχι βέβαια από μετεωρολογικής απόψεως. Εκτιμώ ότι ξεκινήσαμε καλά, σε όλα σχεδόν τα μέτωπα.

Επανεξετάζει η Δημοτική Αρχή το ζήτημα του Περιφερειακού δρόμου, μετά την επιτόπου συνάντηση με τους ταλαίπωρους κατοίκους των οδών Αλκίππης-Απόλλωνος. Στους οποίους δεν κάνει κακό για μία ακόμη φορά να υπενθυμίσω ότι η πρόταση για τον διαχωρισμό των κινήσεων – κάθοδος από Αλκίππης, άνοδος από Ροστώβ – ήταν δική μου τότε, τον Απρίλιο 2009, και δεν έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει μόνο ιστορική αξία (όση έχει…). Τώρα, συμπληρωμένα πέντε (5) χρόνια μετά, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί άμεσα ο δρόμος στην κυκλοφορία. Χωρίς άλλες τζιριτζάντζουλες, με ευθύνη της Περιφέρειας και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και πινακίδα οδικής σήμανσης, που να γράφει «περνάτε με δική σας ευθύνη» ή κάτι τέτοιο, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν περιέχει. Η ευθύνη των οδηγών είναι πάντα δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η ευθύνη του Κράτους για την λειτουργία των δρόμων, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και δημόσια κατανάλωση.

Σύσκεψη προγραμματίζεται για τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει λειτουργίας της πρόσβασης στο λιμάνι από τον κόμβο της Μπουρμπουλήθρας. Άξιον και δίκαιον. Η προσωπική μας άποψη είναι ότι πρέπει να απαγορευτεί παντελώς κάθε είσοδος-έξοδος φορτηγών από τις πύλες στην οδό Παπαδιαμάντη και στην οδό Ζάχου. Όλες οι κινήσεις προς/από τον εμπορευματικό λιμένα πρέπει να γίνονται στον κόμβο της Μπουρμπουλήθρας, μέσω της λεωφόρου Αθηνών, είτε προέρχονται/κατευθύνονται από/προς Μικροθήβες είτε από/προς Βελεστίνο. Αυτό πιστεύω ότι θα κάνει απαραίτητη μία καινούργια ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο που, όπως είναι αναμενόμενο, θα επιβαρυνθεί λόγω της αυξημένης βαριάς κυκλοφορίας. Ίσως να χρειαστούν και κάποιες βελτιώσεις στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κόμβου, λόγω των μεγάλων ακτίνων στροφής των μεγάλων οχημάτων. Αυτά και τίποτε άλλο, τα υπόλοιπα είναι απλώς …κυκλοφορία.

Με την ευκαιρία αυτής της σύσκεψης, στην οποία, βέβαια, δεν θα μετάσχουμε, νομίζω ότι καλόν είναι να συζητηθεί και το θέμα της πρόσβασης της ιχθυόσκαλας, που επίσης φαίνεται έτοιμη να λειτουργήσει. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, ένα στραβό δρομάκι πάνω στη στροφή του δρόμου που οδηγεί στη γέφυρα, εμάς δεν μας φαίνετε ικανοποιητικό για την κυκλοφορία που πρόκειται να πάρει και αυτό το σημείο (σ’ εσάς που δεν έχετε πάει να δείτε περί τίνος πρόκειται σ’ αυτή τη μεριά της πόλης μας μόνο συμβουλή μπορώ να δώσω: να πάτε, είναι δίπλα σας, είναι η πόλη σας, είναι κι αυτό «ποιότητα ζωής», για την οποία, στα λόγια, τόσο κόπτεσθε…).

Την περασμένη εβδομάδα παραδώσαμε στο τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο έναν τόμο 363 σελίδων με τίτλο «Ιστορία των Μεταφορών στον Νομό Μαγνησίας». Είναι προϊόν έρευνας και καταγραφής μια πενταμελούς Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε από τους μηχανικούς Ελένη Σταματίου, Κατερίνα Ντόντη, Βασίλη Μαυραντζά, Απόστολο Καγιάννη και Χαράλαμπο Σκυργιάννη. Περιλαμβάνει στοιχεία Ιστορίας για όλα τα μεταφορικά συστήματα, τις υποδομές, τα οχήματα, τα πλωτά, ότι μπόρεσε να βρεθεί για τις Μεταφορές, τόσο των προσώπων όσο και των εμπορευμάτων, στον Νομό μας. Είναι μια μακρά και μεγάλη Ιστορία, με πάρα πολλά κεφάλαια, πολλά από τα οποία χρειάζονται ακόμη περισσότερη διερεύνηση. Είναι μια εργασία που, στην πραγματικότητα, τώρα αρχίζει. Σας παροτρύνω και σας παρακαλώ, αν κατέχετε κάποια στοιχεία, τεκμήρια, φωτογραφίες, κείμενα, οτιδήποτε έχει σχέση είτε με δρόμους, είτε με πλεούμενα, είτε με αεροπλάνα, είτε με τρένα στην περιοχή μας, να έρθετε σε επαφή μαζί μου για να συζητήσουμε ωραία πράγματα από το παρελθόν αυτού του τόπου. Θα ωφεληθούμε όλοι, εμείς και, κυρίως, τα παιδιά μας.

Προσπαθούμε να κάνουμε ωραίες σκέψεις, προσπαθούμε να βλέπουμε την θετική πλευρά των πραγμάτων, προσπαθούμε, εν τέλει, να αποφύγουμε την κατάθλιψη, που κάποιοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να μας επιβάλουν. Το καλοκαίρι, στον Αη Γιάννη, δεν μπορούσαμε να δούμε τηλεόραση, η καλή και δωρεάν DIGEA μας τροφοδοτούσε διαρκώς με «παγωμένες» εικόνες. Αυτό για όσους χαίρονται με την «νέα ψηφιακή εποχή»…

Αν σας φαίνεται άσχετο με τα προηγούμενα, δεν είναι. Όλα δικά μας είναι. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 17.09.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου