Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 788 19.11.2014

οδός Κουμουνδούρου, ακόμη...


Καλημέρα. 19 Νοεμβρίου σήμερα, και ο αναγγελθείς πόλεμος δεν φαίνεται να ξεκινά. Μάλιστα, ο πόλεμος, με την Τουρκία. Τον είχαν «προβλέψει», με ημερολογιακή ακρίβεια, 19 Νοεμβρίου, ένα σωρό σκουπιδο-ιστολόγια στο διαδίκτυο και μία ελληνική εφημερίδα σε ένα προ ημερών πρωτοσέλιδο με πολύ μεγάλα γράμματα! Είναι απίθανο, συμπολίτες, το τι κυκλοφορεί σ’ αυτό το εξαιρετικό τεχνολογικό επίτευγμα της παγκόσμιας γνώσης, το έρμο το διαδίκτυο. Όπου ο κάθε ανεγκέφαλος εκτιμά ότι δικαιούται να γράφει ό,τι και όπως θέλει, και όπου χιλιάδες άλλοι, ομοίως άνευ…, το διαβάζουν, τα αναπαράγουν, το εμπλουτίζουν, το κυκλοφορούν αυτό το δημιούργημα της ανθρώπινης βλακείας μέχρι να φτάσει να γίνει «πραγματικότητα». Μέχρι, δηλαδή, να φτάσει να μου πει κάποιος γνωστός μου «το απόγευμα θα πάω στο μάρκετ να πάρω κάμποσα εφόδια, να τα βάλω στο υπόγειο, να έχω όταν θα γίνει πόλεμος». Τόσο πολύ.
Προφανώς δεν θα έχουμε θερμό πόλεμο λοιπόν. Θα συνεχίσουμε, βέβαια, να ζούμε μέσα στον οικονομικό πόλεμο των μνημονιακών συμβάσεων, που καλά κρατεί εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον. Θα συνεχίσουμε, είναι καταφανές, παρά τις περί του αντιθέτου και προς άγραν ψήφων εξαγγελίες.
Με πραγματική αγωνία περιμένουμε, πλέον, να ολοκληρωθεί ο μεγαλοφυής κυκλοφοριακός σχεδιασμός στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος. Τις απόψεις μας τις είπαμε, το πιθανότερο είναι ότι αρμόδιοι και μη τις έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, οι συν-κάτοικοι αυτής της πόλης δεν φαίνεται να χολοσκάνε (μάλλον θα ξυπνήσουν αργά, ως είθισται…), πληροφορήθηκα ότι ένας καταστηματάρχης έκανε αίτηση να του φτιάξουν μια εσοχή μπροστά στο μαγαζί του – το καλύτερο ιδιωτικό parking – άκουσα και έναν δημοσιογράφο να λέει «ε!, ας δοκιμαστεί και αν δεν πετύχει το μέτρο επανερχόμαστε στα προηγούμενα», είπαμε κι εμείς ε! φτάνει.

Και στο μεταξύ μας πρόκυψε απανωτά η οδός Κουμουνδούρου. Κι αυτή, μέχρι τα Χριστούγεννα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και των πανηγυρισμών, μαζί με τα λαμπιόνια στον ουρανό της Δημητριάδος, πρέπει να γίνει πεζόδρομος. Που θα κλείνει, λέει, με μπάρα στην οδό 28ης Οκτωβρίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το άλλο πρωί (7:00 με 10:00 μάλλον θα γίνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων και όποιων άλλων έχουν ανάγκη), η οποία μπάρα θα ελέγχεται από δημοτικό υπάλληλο, και για την οποία μπάρα κλειδί θα έχει η πυροσβεστική (αν χρειαστεί…), τα ασθενοφόρα (όλα, άραγε;…) και οι παρόδιοι κάτοικοι που έχουν νόμιμες θέσεις στάθμευσης εκτός οδού. Κατά τα άλλα τα οχήματα της πυροσβεστικής θα κατεβαίνουν στην Δημητριάδος-Ιάσονος μέσω της οδού Γαμβέτα, αφού πάρουν εκείνη την ωραία δεξιά στροφή στη διασταύρωση Γαλλίας-Γαμβέτα. Αυτό είναι το σχέδιο. Το τι θα συμβεί μέσα στην «πεζοδρομημένη» οδό Κουμουνδούρου δεν το ξέρουμε (μάλλον θα είναι έκπληξη…), όπως δεν ξέρουμε και τι ακριβώς φρονεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία περί αυτού, η Υπηρεσία που κάποια χρονάκια πριν μας είχε «τρελάνει» στις αναφορές ότι τα οχήματα δεν μπορούν να περάσουν την Κουμουνδούρου λόγω σταθμευμένων οχημάτων. Κι είχαμε βάλει, τότε, επί δημαρχίας Μήτρου, με Αντιδήμαρχο τον Απόστολο Δουμπιώτη και πρόταση δική μας, εκείνα τα «απλά» πλαστικά κολονάκια κοντά στο δεξιό κατά την κίνηση κράσπεδο, που υπάρχουν ακόμη, και καθάρισε το θέμα και αργότερα, επί δημαρχίας Βούλγαρη, έγινε η σημερινή διαμόρφωση της ήπιας κυκλοφορίας και λύθηκε οριστικά το ζήτημα των διελεύσεων.
Το αίτημα της πεζοδρόμησης, διότι περί αιτήματος από συγκεκριμένη πλευρά πρόκειται, διατυπώθηκε και στο κοντινό παρελθόν και η απάντηση ήταν ότι όσο η Πυροσβεστική παραμένει εκεί που είναι το αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Τι άλλαξε από τότε και τώρα μπορεί και ικανοποιείται, εμείς δεν γνωρίζουμε.
Βεβαίως το ότι πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να φύγει η Πυροσβεστική από εκεί το έχουμε πει πάμπολλες φορές. Έχει βρεθεί και το κατάλληλο οικόπεδο πάνω στον Περιφερειακό, στην διασταύρωση με τον δρόμο της Άλλης Μεριάς, μια χαρά σημείο, δεν υπάρχουν χρήματα, λέει το σεβαστό Υπουργείο Προστασίας, για την κατασκευή των απαιτούμενων κτηρίων και μένουμε στα ίδια.
Να το δούμε, λοιπόν, κι αυτό. Στο πλαίσιο του «οργανωμένου σχεδίου κυκλοφοριακής ανασυγκρότησης της πόλης» που φαίνεται ότι εξυφαίνεται – πού, πώς και, κυρίως, από ποιον, δεν έχουμε μπορέσει να μάθουμε ακόμη.
Με μία φωτογραφία της οδού Κουμουνδούρου όπως είναι ακόμη σήμερα, σας αποχαιρετώ. Οι κυκλικοί κόμβοι πήραν, δυστυχώς, παράταση. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 19.11.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου