Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 790 03.12.2014

...του Ιταλού Altan


Καινούργιος μήνας σε μια καινούργια πόλη, καλημέρα σας. Και επειδή η Ιστορία γράφεται με ημερομηνίες, καταγράφουμε: 1 Δεκεμβρίου 2014 δεύτερη προσπάθεια εφαρμογής λεωφορειολωρίδων (με όλα τα συμπαρομαρτούντα) αυτή τη φορά σε δύο δρόμους, Ιάσονος και Δημητριάδος. Κρατάμε και τις τρεις καθημερινές εφημερίδες της Τρίτης 02.12.2014, διαβάσαμε και τις δηλώσεις του κ. Διοικητή της Τροχαίας και …περιμένουμε. Διότι η Ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν γράφεται σε μια μέρα.

Παράλληλα γινόμαστε γνώστες μιας μεγάλης διαταραχής στη λειτουργία του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου, που βρίσκεται σε φάση μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα, μιας πυρκαγιάς στο Πολυκλαδικό Λύκειο, και μιας «παραβίασης, αφαίρεσης και κλοπής» στο οικόπεδο του Νοσοκομείου 28ης Οκτωβρίου-Ογλ, όπως κατήγγειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ενδιαφέροντα γεγονότα, τη στιγμή που η πόλη στολίζεται για να γιορτάσει οπωσδήποτε τα καινούργια Χριστούγεννα. Γι’ αυτό το οικόπεδο του Νοσοκομείου, που χρόνια λειτουργούσε ως parking κι ύστερα έμεινε κλειστό, είχαμε δημοσιεύσει στις 18.10.2012 επιστολή που ζητούσε την αξιοποίησή του και είχαμε δεχτεί τηλεοπτικώς επίθεση από τον τότε Διοικητή κ. Ζαχαρόπουλο, ότι δήθεν εξυπηρετούσαμε ιδιωτικά συμφέροντα... Αυτό, έτσι, για την Ιστορία. Τώρα, καθώς φαίνεται, το Νοσοκομείο και η ακίνητη περιουσία του βρίσκεται μπροστά σε «νέα δεδομένα» και κανένας ας μην απορήσει αν ένα βράδυ εμφανιστούν μπουλντόζες στα κτήρια που βρίσκονται στη γωνία Κ.Καρτάλη και Ιάσονος…

Ένα πράγμα που επίσης μας κάνει εντύπωση τον τελευταίο καιρό είναι η υιοθέτηση από τις εφημερίδες μας (όχι όλες, είναι αλήθεια) μιας «καινοφανούς» φρασεολογίας. Θυμάμαι, στις 09.10.1992, στα κυκλο-φ-οριακά 054, είχα γράψει επί λέξει: «Έχω διατελέσει επί εννέα έτη αουσλέντερ (Auslaender = ξένος, αλλοδαπός) και ξέρω πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες, ξέρω πως ποτέ η γερμανική κοινωνία δεν αποδέχτηκε. Απλώς ανέχτηκε, διότι την βόλευε να της καθαρίζει τα σκατά της ο Τούρκος ή ο Ελληνας». Η φράση αλλάχτηκε, και μάλιστα εν αγνοία μου, «επί του πιεστηρίου» και δημοσιεύτηκε ως «Απλώς ανέχτηκε, διότι την βόλευε ο Τούρκος ή ο Έλληνας» (ελπίζω να μην συμβεί και σήμερα το ίδιο…). Αλλά και αργότερα και πολύ αργότερα και μέχρι πολύ πρόσφατα τέτοιες και παρόμοιες λέξεις «της καθομιλουμένης» απουσίαζαν, και ορθώς, κατά την γνώμη μου, από την ύλη των εφημερίδων (ο ίδιος δεν χρειάστηκε ποτέ να ξαναγράψω κάτι παρόμοιο). Τώρα σχεδόν δεν περνάει μέρα που να μην διαβάζω κάπου φαρδιά-πλατιά ένα «…του κώλου». Και αναρωτιέμαι πώς μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή τη μεταστροφή. Είναι αυτό «ρεαλισμός»; Είναι προσέγγιση ενός νέου αναγνωστικού κοινού; Είναι προσπάθεια να μην «ωραιοποιείται» η καθημερινότητα; Είναι αρχή εθισμού της ούτως ή άλλως καταταλαιπωρημένης κοινωνίας μας σε νέους τρόπους έκφρασης;

Δεν είμαι αυτό που συνήθως αποκαλούμε «συντηρητικός», αγαπητοί μου αναγνώστες. Στην προσωπική μου ζωή και βρίζω όταν χρειάζεται και φωνάζω και χρησιμοποιώ μεγάλο μέρους του πλούσιου ελληνικού μας λεξιλογίου. Αλλά δεν πιστεύω ότι το να τυπώνονται όλα αυτά προσδίδουν κάτι, πέραν της ικανοποίησης αυτών που τα λένε – ότι να!, ο δικός μας τρόπος έκφρασης γίνεται πλέον τρόπος έκφρασης μιας ολόκληρης πόλης…

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που από την μια μεριά η «σκληρή διαπραγμάτευση» με την τρόικα καλά κρατεί κι από την άλλη νέα κόμματα και κομματάκια βρίσκονται στα σκαριά, προκειμένου να εκφραστούν οι διάφορες «ανησυχίες» των διαφόρων κέντρων εξουσίας. Ποιος θα μας σώσει απ’ τους σωτήρες;

Ανησυχίες εκφράστηκαν και στην Ημερίδα του ΤΕΕ σχετικά με τα αυθαίρετα κτίσματα. Διότι, λέει, η πολυνομοθεσία δημιουργεί νέα γενιά αυθαιρέτων. Λογικό είναι, λέμε εμείς, να αυξάνονται τα αυθαίρετα. Αφού το Κράτος έρχεται μετά και τα νομιμοποιεί και πανηγυρίζει κιόλας ότι εισέπραξε 2,3 δις ευρώ από αυτή την διαδικασία. Κι αν δεν κάνω λάθος, ένα από τα λεγόμενα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα φάση διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι και συνέχιση και επέκταση αυτών των νομιμοποιήσεων. Προς τι, λοιπόν, η ανησυχία; Και ο ρόλος των Μηχανικών σε όλη αυτή την ιστορία ποιος είναι ακριβώς, καλοί μου συνάδελφοι;

Και η οδός Κουμουνδούρου πεζόδρομος από 02.12.2014, με μπάρα στην 28ης Οκτωβρίου. Οι πυροσβεστικές από Γαμβέτα, να έχετε τον νου σας όταν θα παρκάρετε. Θα το δούμε κι αυτό.

Πολύ θετική η μείωση της τιμής της ραδιοκλήσης από τα Eurotaxi του Βόλου, από 1,92 € σε 0,60 €. Εκτιμούμε ότι θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης, με το καλό.

Μια γελοιογραφία του ιταλού Altan μας διακοσμεί σήμερα. Γεια σας και χαρά σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 03.12.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου