Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 791 10.12.2014

οι τρεις ευεργέτες της Τσαγκαράδας



Χρόνια Πολλά στις Άννες, στις οποίες είναι αφιερωμένα περισσότερα από σαράντα τραγούδια, ελπίζω να τους τραγουδήσατε ένα από αυτά χθες, στη γιορτή τους. Το τραγούδι γαληνεύει, η μουσική εξημερώνει. Εμείς έτσι προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στην παράνοια των καιρών.

Διότι αυτά που ζούμε κάθε μέρα δύσκολα παλεύονται με άλλον τρόπο.

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των ψηφοφοριών για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου. Εκτός «απροόπτου» η χώρα βαδίζει προς βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου 2015. Καλή Χρονιά να έχουμε.

Μία μέρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού που προβλέπει ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, έξοδο από τα μνημόνια, παράδεισο και άλλα τέτοια, και ο κ. Πρωθυπουργός μας έδινε την αγάπη του! Και την ίδια μέρα που τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδιναν παράταση μνημονίου κατά δύο (τουλάχιστον, λέμε εμείς…) μήνες και την καινούργια εφεύρεση που ακούει στο όνομα «πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους» ή (επί το ελληνικότερον) ECCL.

Οι νέοι της χώρας τίμησαν τη μνήμη του δολοφονηθέντος Αλέξη Γρηγορόπουλου, υπό τη σκιά της απεργίας πείνας του φυλακισμένου Νίκου Ρωμανού. Αυτή η τελευταία, που γίνεται με αίτημα μια εκπαιδευτική άδεια, φαίνεται να προκαλεί αναταραχή στα κυβερνητικά επιτελεία.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις απόλυτες παγκοσμίως προστάτιδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχεδόν δεν περνάει μέρα χωρίς να πυροβοληθεί ένας άοπλος νεαρός, κατά κανόνα μαύρος, από αστυνομικούς.

Στην Τσαγκαράδα, στην διασταύρωση για Μυλοπόταμο, στέκονταν περήφανα, δεν ξέρω εδώ και πόσα χρόνια, οι μπρούτζινες προτομές τριών επιφανών Τσαγκαραδιωτών: του Νικολάου Νανοπούλου, του Ιωάννου Καρτάλη και του Σοφοκλέους Αχιλλοπούλου. Νανόπουλος και Καρτάλης λείπουν σήμερα, οι προτομές τους εκλάπησαν και σίγουρα έχουν ήδη λιώσει στα καζάνια που λειτουργούν απανταχού στην επικράτεια και στον δικό μας Ξηριά. Δεν έχω λόγια.

Στον Βόλο υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα, αποτέλεσμα ενός μεγαλοφυούς και πρωτόγνωρου σχεδιασμού. Τουτέστιν, υπάρχουν φωτάκια και μεταλλικά «δέντρα» με φωτάκια, «χωριό του Αη Βασίλη», παγοδρόμιο, φάτνη στον Άγιο Νικόλαο (δεν ξέρω αν υπάρχει και κάπου αλλού) – όπως και πέρυσι και πρόπερσι και, αν θυμάμαι καλά, τα πρώτα μεταλλικά δέντρα και οι γιρλάντες στα φυσικά δέντρα πρέπει να τοποθετήθηκαν επί δημαρχίας Μήτρου. Από κάθε χρονιά υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες για τους γνωστούς βολιώτες αμνήμονες. Αντικειμενικά, λοιπόν, φέτος τα νέα στοιχεία είναι τα εξής πέντε (5), μαζί με την εκ μέρους μας αξιολόγηση: α) το καραβάκι στην είσοδο της πόλης, το βρίσκουμε εξαιρετικό β) ο «μπλε ουρανός» της οδού Δημητριάδος, το θεωρούμε άχρηστο, υπερβολικά δαπανηρό και, εν τέλει, κιτς γ) το τροχήλατο τρενάκι, μας αρέσει και μακάρι να μείνει στην πόλη για πάντα δ) τα ζωντανά στην φάτνη, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει θέμα κακοποίησης των ζώων και ε) η «μασκότ» Νικολάκης, μια κακάσχημη καρικατούρα, που καμία σχέση δεν έχει ούτε με οτιδήποτε βολιώτικο, ούτε με τον πόλεμο των άστρων – παντελώς απαράδεκτο. Αυτά. Παρέα με τις κόκκινες μοκέτες στους δρόμους και τα λεφτά στο πορτοφόλι μας, Καλές Γιορτές να περάσουμε.

Μια μέρα πριν την δεύτερη Προεδρική ψηφοφορία, στις 22 Δεκεμβρίου, λέγεται ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία ο Περιφερειακός, μέχρι τον κόμβο στα Αστέρια. Και λέμε «λέγεται» γιατί αν δεν το δούμε, δεν το περπατήσουμε, που λέει ο λόγος, δεν το πιστεύουμε, έχουν τόσες φορές αλλάξει οι ημερομηνίες… Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, δεν είναι, ακόμη, εντελώς ρόδινα τα πράγματα. Όμως μια παρατήρηση από τώρα, για τους αρμόδιους του δρόμου: κινούμενος οδηγός από Ιωλκού προς σήραγγα, πριν φτάσει στην οδό Αλκίππης, βλέπει Πληροφοριακή Πινακίδα με τρία βέλη: ένα ευθεία με ένδειξη «Αγριά» (ορθόν), ένα δεξιά με ένδειξη «Βόλος» (επίσης ορθόν) και ένα αριστερά με ένδειξη «Άλλη Μεριά» και από κάτω «Πορταριά». Πώς; Υπάρχει δρόμος; Μην τρελαθούμε κιόλας. Μπορεί οι μελέτες και το μέλλον να θέλουν να γίνει δρόμος εκεί, η παράκαμψη Άλλης Μεριάς, δεν ξέρω τι, αλλά σήμερα η Πινακίδα είναι τελείως παραπλανητική και πρέπει να αλλάξει, να καταργηθεί άμεσα το αριστερό βέλος. Θα περιμένουμε να δούμε ποιος αρμόδιος θα το κάνει.
Με τούτα και με τ’ άλλα φτάσαμε για άλλη μια φορά στο τέλος. Προβληματίστηκα πολύ για το ποια θα ήταν η κατάλληλη φωτογραφία για τη σημερινή στήλη, οι προτομές που λείπουν, η φωτισμένη Δημητριάδος ή το τραγικό ρομποτάκι; Κατέληξα στις προτομές, όπως τις φωτογράφισα το 1998, όπως ήταν μέχρι προχθές. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βιλιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 10.12.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου