Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 792 17.12.2014

οδός Δημητριάδος, Χριστούγεννα 2009


Ιστορική ημέρα η σημερινή. Όχι η πρώτη στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, αφού έχει γίνει μέχρι τώρα εννέα (9) φορές Προεδρική Εκλογή και έχουν εκλεγεί έξι (6) Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας – Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής (2 θητείες), Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (2 θητείες), Κάρολος Παπούλιας - και ένας προσωρινός, ο Ιωάννης Αλευράς, για είκοσι (20) ημέρες το 1985.
Σήμερα, λοιπόν, η πρώτη ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια εκλογή ιδιαίτερα σημαντική, όπως προκύπτει μέσα από την διαμορφωμένη στη χώρα κατάσταση ύστερα από τρία μνημόνια. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα.
Μαζί με όλα αυτά που συμβαίνουν, να και το «πιστωτικό γεγονός». Τι μαθαίνουμε κι εμείς οι πολίτες!! Ό,τι ανοησία έρθει στο μυαλό των διεθνών τοκογλύφων και αξιολογητών της ζωής μας γίνεται «ορολογία» και μας σερβίρεται ως η σοφία των αιώνων – από την ιθαγενή κυρία Σοφία-κανονικός-άνθρωπος-Βούλτεψη. Περίπου, δηλαδή, αυτό που ακούμε είναι ότι η δημοκρατική διαδικασία των γενικών εκλογών μάλλον δεν πρέπει να επιτραπεί, διότι θα οδηγήσει την χώρα στην χρεοκοπία. Τι ακούμε!

Αλλά και στην πόλη μας τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι, δυστυχώς, καλύτερα. Αυτά που μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω από αυτό δεν συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία. Τριάντα έξι (36) Δήμαρχοι έχουν προηγηθεί στον Δήμο Βόλου, πρώην Δήμο Παγασών, κάποιοι από αυτούς εικονίζονται σε ζωγραφικούς πίνακες, μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων (λυπάμαι που δεν έχω συγκρατήσει τα ονόματά τους). Πολλές εκατοντάδες σύμβουλοι, από δεκάδες δημοτικές παρατάξεις, έχουν συγκροτήσει συμπολιτευτικές και αντιπολιτευτικές ομάδες στο πλαίσιο της λειτουργίας του πάντοτε απαραίτητου Δημοτικού Συμβουλίου, του διαχρονικού οργάνου εκπροσώπησης των πολιτών αυτής της πόλης. Χιλιάδες φορές έχουν διαμορφωθεί συμφωνίες, διαφωνίες, ομοφωνίες – μάλιστα, ομοφωνίες, αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά προηγουμένων ετών θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα θέματα ψηφίζονταν με ομοφωνίες, ανεξάρτητα από την πολιτική ή άλλη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, που έχει πάντοτε την ευθύνη της εισήγησης. Στις μεγάλες και στις μικρότερες διεκδικήσεις της πόλης (με τις οποίες πολλά έχουν επιτευχθεί και τίποτε απολύτως δεν της έχει «χαριστεί» μέχρι τώρα…) ο Δήμος εκφράζονταν πάντοτε ενιαία. Διότι η πόλη είναι μία, η πόλη είναι αυτό που ενώνει. Που πρέπει να ενώνει.
Και ακόμη, αν ανατρέξει κανείς στην Ιστορία, (που διδάσκει, όπως λένε, αλλά ίσως όχι στην δική μας πόλη…) θα διαπιστώσει ότι οι αποχωρήσεις συμβούλων ή, πολύ περισσότερο, ολόκληρων ομάδων συμβούλων από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ίσως και του ενός χεριού. Και αποτελούσαν πολιτικό γεγονός στα χρονικά, διότι πάντοτε υπήρχε πολύ σοβαρός λόγος. Τώρα πια δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει, κι όποιος καταλαβαίνει ας μου το πει, αγαπητοί μου διαχρονικοί αναγνώστες. Δεν καταλαβαίνω πώς και γιατί γίνονται όλα αυτά, για την ακρίβεια πώς είναι δυνατόν να γίνονται.
Είναι αυτό (ακόμη ένα) σημάδι των καιρών; Είναι αυτός ο ορθός τρόπος για να πλεύσει το πλοίο ετούτης της πόλης μέσα στην άγρια τρικυμία της ελληνικής-ευρωπαϊκής πραγματικότητας «των αγορών»;
Δύσκολα ερωτήματα, που χρειάζονται εύκολες απαντήσεις. Για το καλό όλων μας.
Πλησιάζει και η Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου *). Επίσης ιστορική ημέρα. Αφ’ ενός διότι τότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου και αφ’ ετέρου διότι θα δοθεί στην κυκλοφορία ο Περιφερειακός μας δρόμος. Κατά πάσαν πιθανότητα, λοιπόν, δεν θα παραστεί ο κ. υπουργός Χρυσοχοΐδης, είμαι βέβαιος ότι γίνεται και χωρίς αυτόν. Αρκεί να μην αποτελέσει αυτό μια καινούργια δικαιολογία για αναβολή…
Ύστερα θα έχουμε όλον τον χρόνο να τα πούμε όλα. Με τον Περιφερειακό σε λειτουργία – ναι! τοποθετήθηκαν και τα απαραίτητα φανάρια στον κόμβο Περιφερειακός-Εθνική Οδός Βόλου (Αγριάς) Τσαγκαράδας, δεν ξέρουμε τι τελικά έγινε με την διαχείριση της κυκλοφορίας στην σήραγγα, πάντως ο δρόμος είναι έτοιμος, με τελικό τάπητα και πλήρη διαγράμμιση. Και μας περιμένει, εμάς που τον περιμέναμε τόσα χρόνια.
Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε και μεγάλη όρεξη για περισσότερα σήμερα. Δύσκολη μέρα. Στη φωτογραφία η οδός Δημητριάδος τα Χριστούγεννα του 2009. Ας είμαστε καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 17.12.2014)
*) όταν ήταν πολύ αργά για να προλάβω τη δημοσίευση συνειδητοποίησα ότι ο δεύτερος γύρος της προεδρικής εκλογής είναι στις 23.12.2014. γράψτε λάθος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου