Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 793 24.12.2014




Καλήν ημέραν Άρχοντες, η στήλη σας εύχεται να περάσετε Καλά Χριστούγεννα, με αγάπη και υγεία πάνω απ’ όλα. Εμείς εδώ, οικογενειακά θα περάσουμε κι αυτές τις γιορτινές ημέρες – με λιακάδες, όπως λένε, χωρίς χιόνια στο καμπαναριό. Και με ένα πολιτικό σκηνικό που ζέχνει ίντριγκα και διαπλοκή, καθώς πορεύεται προς την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα σημαντική για την πόλη του Βόλου και την Μαγνησία γενικότερα. Ώρα 12:25 Περιφερειάρχης και Δήμαρχος από κοινού έκοψαν την άσπρη κορδέλα που κρατούσε «κλειστή» τη σήραγγα της Γορίτσας. 12:42 ακριβώς η ένδειξη στους φωτεινούς πίνακες μεταβλητών μηνυμάτων του δρόμου άλλαξε και από «σήραγγα κλειστή» έγραψε για πρώτη φορά «μειώστε ταχύτητα» ενώ ταυτόχρονα άλλαξε η φωτοσήμανση της λωρίδας κυκλοφορίας και από κόκκινο «Χ» μετατράπηκε σε πράσινο βέλος. Ήτοι, περάστε ελεύθερα. Αποτυπώσαμε φωτογραφικά όλη αυτή τη διαδικασία κι ύστερα κάναμε, σαν παιδιά κι εμείς, την πρώτη μας βόλτα μέχρι κάτω, στον κόμβο με τον παραλιακό δρόμο. Όλα καλά. Ο Περιφερειακός Δρόμος είναι στη διάθεσή μας, από την οδό Λαρίσης μέχρι τα Αστέρια. Στο χέρι μας είναι να τον αξιοποιήσουμε πλήρως. Να τον χρησιμοποιήσουμε με φρόνηση και σύνεση, ως ένα πολύτιμο μέσον εξυπηρέτησης στις μετακινήσεις μας.
Ήταν εκεί και κάτοικοι από τις ταλαιπωρημένες οδούς Αλκίππης και Απόλλωνος. Πανευτυχείς, και με το δίκιο τους, ήταν πολλά τα χρόνια που μεσολάβησαν. Τώρα πλέον ολόκληρη η Νέα Δημητριάδα απαλλάχτηκε από το άχθος της βαριάς κυκλοφορίας. Ολόκληρη η πόλη. Και η Τροχαία ήταν εκεί, πάση δυνάμει. Που φρόντισε να απαλειφθεί από τις πληροφοριακές πινακίδες η κατεύθυνση προς «Άλλη Μεριά-Πορταριά» στον κόμβο Αλκίππης (μια κατεύθυνση «μελλοντική», που μάλλον δεν θα προλάβουμε να δούμε όσο ζούμε…) και να λειτουργούν σωστά τα φανάρια στην Αλκίππης και στα Αστέρια.
Άντε λοιπόν, με το καλό. Και χωρίς ατυχήματα, παρακαλώ.

Το απόγευμα της ίδιας Δευτέρας έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου της Πόλης του Βόλου. Στην οδό Φερών, απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στα κυκλο-φ-οριακα 568, στις 23.03.2007 γράφαμε περί αυτού: «…το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας & Τεκμηρίωσης Βόλου, το γνωστό σε όλους ΔΗΚΙ, βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ξεκινάει και πρακτικά πλέον, με έργο και εργολάβο, η υλοποίηση του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, στην παλαιά καπναποθήκη Παπάντου, στην οδό Φερών. Όλα τα βολιώτικα σπίτια έχουν κρυμμένο μέσα στους τοίχους τους ένα κομματάκι από το «παζλ» της ιστορίας αυτής της πόλης. Το Μουσείο της Πόλης είναι έτοιμο να δεχθεί αυτά τα κομματάκια ώστε να συνθέσει την μεγάλη εικόνα του παρελθόντος, που οδηγεί στο μέλλον μας. Αμήν.» Η ιστορία της δημιουργίας ενός Μουσείου Πόλης ξεκίνησε πιο πριν, επί Δημαρχίας Μήτρου. Τον Μάρτιο του 2007 ο υπογράφων, ως Δημοτικός Σύμβουλος στην Δημαρχία Βούλγαρη, είχε αναλάβει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΚΙ, μια θητεία που διακόπηκε κάπως άγρια, με παραίτησή μου. Ένας από τους λόγους που είχα ζητήσει αυτή τη θέση, με έκπληξη του Δημάρχου πρέπει να πω, ήταν γιατί πίστευα στην αναγκαιότητα αυτού του Μουσείου και ήθελα να συνδράμω ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του. Υπήρχε τότε εμπλοκή με την αρχαιολογική υπηρεσία λόγω ευρημάτων στο υπόγειο του κτηρίου, ύστερα έπρεπε να αλλάξει η όλη μελέτη της μεταλλικής κατασκευής που συγκροτεί ένα «κτήριο μέσα στο κτήριο» (μόνο τα ντουβάρια της παλαιάς καπναποθήκης περιβάλλουν το σημερινό κτήριο) και ο χρόνος περνούσε. Χρειάστηκαν, εν ολίγοις, άλλα οκτώ (8) χρόνια περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί ακόμη ένα σημαντικό έργο σ’ αυτή την πόλη, που δεν γεννήθηκε σήμερα. Τώρα είναι εκεί και είναι ωραίο. Να το τιμήσουμε το Μουσείο και να το εκτιμήσουμε όπως του πρέπει. Να μάθουμε και να κατανοήσουμε την ιστορία και την ιστορικότητα της πόλης στην οποία ζούμε, να δείξουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας τις ρίζες μας.
Ένα ανάλογο, κι ακόμη πιο σημαντικό έργο γίνεται αυτή την περίοδο στο κέντρο της πόλης, στο καπνεργοστάσιο Ματσάγγου. Περάστε μια βόλτα από την οδό Παύλου Μελά και θα καταλάβετε πόσο μεγάλη και σημαντική δουλειά γίνεται ώστε να μετατραπεί ένα παλιό, χρόνια εγκαταλελειμμένο κτήριο σε κυψέλη γνώσης – εκεί θα στεγαστεί το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου μας, που σήμερα στριμώχνεται στο κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, Γ.Καρτάλη-Ροζού. Και περιμένετε να δείτε πώς θα αλλάξει η περιοχή, πώς θα αλλάξει ολόκληρο το κέντρο – ήδη βλέπουμε πώς άλλαξε με την Πλατεία Πανεπιστημίου.
Το σημερινό μήνυμα της στήλης είναι ότι αυτή η πόλη δεν έχει πεθάνει. Ο Βόλος δεν είναι ούτε «κατεστραμμένος» ούτε «παρατημένος» ούτε «καταντημένος», εγώ δεν βλέπω καμιά κατάντια. Βλέπω μόνο μια κατήφεια, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη λόγω της οικονομικής κρίσης, μια μιζέρια, που εμφιλοχωρεί, γενικώς, στην περιοχή μας, και ίσως έναν ιδιότυπο τοπικισμό-μεγαλοϊδεατισμό.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, λοιπόν, συμπολίτες. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 24.12.2014)












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου