Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 794 31.12.2014



Καλημέρα συμπολίτες. Είναι η πέμπτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία της, που η στήλη δημοσιεύεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: οι προηγούμενες ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 1993, 1999, 2004 και 2010. Και τηρώντας την «παράδοση» που η ίδια έχει δημιουργήσει, σήμερα περιέχει μόνον Ευχές.
Την ώρα που η στήλη γράφεται, χιονίζει. Ένα ψιλό-ψιλό χιονάκι, που πάει πέρα-δώθε με τον αέρα και δεν κάθεται ακόμη – ο χειμώνας είναι, επί τέλους, εδώ. Πρώτη Ευχή, λοιπόν, να έχουμε έναν καλό χειμώνα, με χιόνι στις κορφές, για να έχουμε καλό νεράκι και να μην τρωγόμαστε είτε με την ΔΕΥΑΜΒ είτε με τις βρύσες του βουνού.
Δεύτερη Ευχή, να υπάρξει στις 25 Ιανουαρίου 2015 ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, με εύσχημο τρόπο, κινείται και η φετινή οικογενειακή ευχετήρια κάρτα, που μας ετοίμασε η Ηλέκτρα, παίρνοντας ιδέες από τον ανέκαθεν εορταστικό φωτισμό της πόλης και τα πρόσφατα εγκαίνια της σήραγγας στην Γορίτσα.
Την τελευταία φορά της σύμπτωσης, στις 31.12.2010, βρισκόμασταν μπροστά στην έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης», που έφερε τα πάνω κάτω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού. Γράφαμε τότε: «Να ευχηθούμε να μπορέσουν οι Δήμοι να ξεπεράσουν τις δικές τους οικονομικές και οργανωτικές δυσκολίες και να σταθούν στο πλάι μας, ευδόκιμοι αρωγοί στις προσπάθειές μας, συνεργάτες και φίλοι, κι εμείς δικοί τους, στον ίδιο καλόν αγώνα για την βελτίωση της ζωής του Κοινωνικού Συνόλου μας.» Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, με τις δεύτερες εκλεγμένες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να έχουν αναλάβει δράση, θεωρούμε ότι «έπιασε» εκείνη η Ευχή; Δεν ξέρω, συμπολίτες, δεν μπορώ να το πω μετά βεβαιότητος, που ‘λεγε κι ο Χάρρυ Κλυν. Θα μείνουμε στην ίδια κι απαράλλαχτη Ευχή.
Ευχή «επίκαιρη» να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στο καινούργιο σοβαρό ναυτικό ατύχημα – σταματάει το μυαλό μας όταν ότι κάποιοι «ιθύνοντες» δεν μπορούν να πουν πόσο κάνουν δύο και δύο…
Ευχές πολλές για υγεία και μακροημέρευση στους καλούς ανθρώπους που αγαπούν το καλό τραγούδι, ιδιαίτερα στην ιστορική Βολιώτικη Χορωδία και στα λοιπά χορωδιακά σχήματα του Νομού μας.
Ευχές στους Προσκόπους (και ιδιαίτερα στους Ναυτοπροσκόπους, αγάπες ζωής είναι αυτές…) να συνεχίσουν, ως καλοί καπεταναίοι μέσα στην καταιγίδα των καιρών, να οδηγούν στη σωστή ρότα τα ελληνόπαιδα.
Ευχές στα παιδιά που κολυμπούν στις πισίνες και στις πισίνες τις ίδιες. Τα πρώτα να έχουν μια καλή πορεία στη ζωή τους μέσα απ’ τον αθλητισμό και οι δεύτερες να έχουν τους πόρους ώστε να διατηρούνται ανοιχτές και ζεστές. Είναι σίγουρα περισσότερο χρήσιμες από χίλια εορταστικά λαμπιόνια.
Και σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου. Εδώ, εκεί, αλλού. Ιδιαίτερα στη Δάφνη και στη Λάουρα, που ξεκίνησαν μαζί στο Νηπιαγωγείο. ήταν μαζί στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο-Λύκειο και γίνανε φέτος μαζί Μηχανικοί, σε δυο διαφορετικά Πολυτεχνεία - πάντα να είναι αγαπημένες.
Ευχές στους Βασίληδες και στις Βασιλικές.
Και στην στήλη, να αντέξει έναν ακόμη χρόνο. Μπαίνει στον 25ο!!!
Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 31.12.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου