Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 797 28.01.2015

... αλληλεγγύη


Μετεκλογική Καλημέρα. Η Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 ξημέρωσε με μία καινούργια πολιτική πλειοψηφία. Την ιστορικά πρώτη πλειοψηφία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Μια ισχυρή πλειοψηφία, που δεν έδωσε αυτοδυναμία (ίσως ο λαός να είναι πράγματι σοφός) και οδήγησε ήδη στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ευχόμαστε να πάει καλά, είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτά που τα δύο κόμματα που την συγκροτούν υποσχέθηκαν προεκλογικά σε όλους μας. «Υπάρχει ελπίδα» και «Αναγκαίο καλό» μαζί κι αντάμα, ε! δεν μπορεί, κάτι καλό θα προκύψει.

Εκεί, τα ξημερώματα της Δευτέρας, συνέβη και το πρωτοφανές. Μετά από τις γνωστές μας, πλέον, καραμπόλες που προκαλεί ο ισχύων εκλογικός νόμος, η Μαγνησία κατέληξε να εκλέγει πέντε (5) βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και έναν (1) από την Νέα Δημοκρατία. Αυτό το 5-1 για ένα Κόμμα, δεν έχει ξαναγίνει στην Μαγνησία και δεν νομίζω να υπάρχει και σε κάποια άλλη επαρχιακή εκλογική περιφέρεια. Το 1974 είχαμε 4 ΝΔ και 2 Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και το 1977 πάλι 4 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ και 1 ΚΚΕ. Πέντε απ’ το ίδιο Κόμμα δεν είχαμε ποτέ.

Ανάλογα «τρελή» είναι η κατανομή των εδρών και στους άλλους θεσσαλικούς Νομούς: Καρδίτσας (4-εδρική) ΣΥΡΙΖΑ 3 ΝΔ 1, Τρικάλων (4-εδρική) το ίδιο ΣΥΡΙΖΑ 3 ΝΔ 1 και Λάρισας (8-εδρική), που «συμμάζεψε» όλα τα υπόλοιπα, είναι ΣΥΡΙΖΑ 2 ΝΔ 2, ΚΚΕ 1, ΠΟΤΑΜΙ 1, ΧΑ 1, ΑΝΕΛ 1 – το αντίστοιχο είχε συμβεί στην Μαγνησία τον Ιούνιο του 2012, γι’ αυτό και μέχρι τώρα είχαμε 5 έδρες σε 5 διαφορετικά Κόμματα! Κατόπιν αυτών, σε σύνολο Θεσσαλίας (22-εδρική) έχουμε ΣΥΡΙΖΑ 13, ΝΔ 5, ΚΚΕ 1, ΠΟΤΑΜΙ 1, ΧΑ 1, ΑΝΕΛ 1. Ο Νόμος, είπαμε, τα κάνει αυτά τα ωραία.

Από τους 6 βουλευτές της Μαγνησίας μόνο ο ένας, ο κ. Μεϊκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πίσω του μία ακόμη θητεία. Οι υπόλοιποι 5, η κα. Τζήκα, ο κ. Δελημήτρος, η κα. Παπανάτσιου και ο κ. Μπαλλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Μπουκώρος της ΝΔ θα περάσουν για πρώτη φορά το περιστύλιο της Βουλής. Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή θητεία, καλούς αγώνες για το καλό του Νομού μας.

Ακόμη ένα στατιστικό στοιχείο για την Μαγνησία μας. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν εκλεγεί βουλευτές 36 άτομα, 31 άντρες και 5 γυναίκες. Επαγγελματικά υπερτερούν δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγονται δημοσιογράφοι, και μάλιστα 2: ο Μάκης Μπαλλής και ο Χρήστος Μπουκώρος, και οι δύο με μακρά ιστορία στα μέσα ενημέρωσης του Βόλου. Και είναι, επίσης, ωραίο το ότι δύο βουλευτές μας είναι μέχρι 30 ετών, ο κ. Μεϊκόπουλος και η κα Τζήκα.

Άντε λοιπόν, με την θέληση του λαού της η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Αισιοδοξία χρειάζεται, και προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί. Εμείς εδώ θα είμαστε, όλοι μαζί οι Έλληνες, με ομόνοια και αλληλεγγύη.

Τέτοια σημαντικά εθνικά γεγονότα απαιτούν και κάποιες παρεκβολές. Από την επόμενη εβδομάδα τα κυκλο-φ-οριακά υπόσχονται ότι θα επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 28.01.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου