Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 800 25.02.2015

ο "ποδηλατόδρομος" της οδού Πυράσσου


Καλή Σαρακοστή, μετά από μια συννεφιασμένη Καθαρή Δευτέρα, όπου δεν πετάξαμε χαρταετό. Ούτε Καρνάβαλο κάψαμε, βέβαια, στην τηλεόραση είδαμε άλλες πόλεις να διασκεδάζουν υπό βροχή. Κάποιοι λένε ότι δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις στις απόκριες σ’ αυτή την πόλη.

Τα σημερινά κυκλο-φ-οριακα έχουν αύξοντα αριθμό 800. Οχτακόσιες φορές, από τις 20 Ιανουαρίου 1991 έως σήμερα, έχει δει αυτή η στήλη το φως της έντυπης δημοσιότητας στον Βόλο. Από τις 31 Μαΐου 2011 (κυκλο-φ-οριακα 672) βρίσκεται και στο απέραντο διαδίκτυο με ομώνυμο ιστολόγιο, το οποίο έχει δεχτεί ως τώρα 19.647 επισκέψεις (δεν είναι πολλές σε σύγκριση με άλλα ιστολόγια, είναι όμως λίγες και καλές…). Το ιστολόγιο επίσης δίνει την δυνατότητα στους φίλους μας και στους λοιπούς Βολιώτες που βρίσκονται απανταχού της γης να ενημερώνονται επί των ειδικών κυκλο-φ-οριακών θεμάτων (επί πολλών του επιστητού, δηλαδή, όπως λέει και το «σλόγκαν» του ιστολογίου…).

Περιμένουμε την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας ή όπως αλλιώς λέγεται με τους «θεσμούς» της Ευρώπης (αγγλιστί institutions, ελληνιστί Γερμανία). Τι πράγμα κι αυτό με την «ορολογία», τώρα μας προέκυψαν και οι «μονομερείς ενέργειες» - κάτι από κινήσεις εμπολέμων μερών μου θυμίζει αυτό.


Για τους ποδηλατοδρόμους άκουσα και διάβασα πάλι τις τελευταίες ημέρες ένα σωρό ανακρίβειες ανάμικτες με κατάρες. Διάβασα και μία καταδικαστική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τον ποδηλατόδρομο προς Αλυκές, που κινείται «πάνω σε πεζοδρόμια» (άρα οι διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, όπως εγώ προτείνω, δεν είναι επιλέξιμες), και βεβαιώθηκα, πλέον, ότι κανένα μέλλον δεν έχουν αυτές οι υποδομές σ’ αυτή την πόλη. Επικοινώνησε μαζί μου κι ένας συμπολίτης ποδηλάτης και συμφωνήσαμε ότι το πεπρωμένο μας είναι να κινούμαστε μέσα στ’ αυτοκίνητα. Προφανώς κρίνεται ως ασφαλέστερο

Επί τούτου θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψη όλων εκείνων των καλών φίλων, ποδηλατών και λοιπών, που διέρρηξαν πλήρως τα ιμάτιά τους όταν εμφανίστηκαν αυτές οι «οχυρωματικές κατασκευές» - θυμάμαι και έναν να προτείνει εις αντικατάστασιν «φιδοειδείς ποδηλατοδρόμους, βαμμένους με διάφορα χαρούμενα χρώματα». Δεν ακούω όμως, δεν ακούω. Εσίγησαν οι φωνές των επαϊόντων – κι εγώ συνηθίζω πάντα να λέω ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Στην φωτογραφία ο λεγόμενος «ποδηλατόδρομος» στην οδό Πυράσσου στα Παλιά, μπροστά στα ψαράδικα.

Κι από την άλλη μεριά εκτιμώ ότι οφείλω πλέον και εγώ να σιγήσω. Κουράστηκα, το λέω, να είμαι μόνος, ο μόνος που προσπαθεί να αρθρώσει έναν λόγο. Όταν όλοι οι άλλοι σιωπούν, όλοι αυτοί που φέρουν την φυσική και ηθική ευθύνη γι’ αυτό το ημιτελές έργο, γιατί εγώ, που είχα εξ αρχής διαφορετική άποψη, να προσπαθώ ακόμη «να σώσω ο,τιδήποτε αν σώζεται»; Δεν αξίζει τον κόπο, νομίζω.

Σχετικά με την κυκλοφορία στην σήραγγα τώρα με τα κούλουμα θα ενημερωθούμε και θα σας ενημερώσουμε. Αν και με τα έργα στον παραλιακό δρόμο τα δεδομένα δεν θα είναι πλήρη, θα πάρουμε μία εικόνα αυξημένης (;) κυκλοφορίας.

Βαρύς ο ουρανός, βαριά και η ψυχή μου σήμερα, και να με συμπαθάτε. Αισιόδοξοι πρέπει να είμαστε, όμως δεν «μου ‘ρχεται» μια αισιοδοξία κάθε μέρα – κατά το «έπαθε μια ψυχολογία», που άκουσα να λέει ένας αθλητικός παρουσιαστής στο ραδιόφωνο. Παρεμπιπτόντως, μερικές (μελαγχολικές, είναι αλήθεια…) σκέψεις μας γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκονται αναρτημένες στον βολιώτικο ενημερωτικό ιστότοπο myvolos.net, στη διεύθυνση http://www.myvolos.net/archives/54571.

Έτερον ουδέν. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία την Τετάρτη 25.02.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου