Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 801 04.03.2015



Καλημέρα συμπολίτες. Και καλόν μήνα και καλή ανάσταση και όλα τα καλά, τώρα που μπαίνει η Άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν. Δύο (2) θέματα απασχολούν την στήλη σήμερα, επιλεγμένα μέσα από μια πληθώρα προβληματικών καταστάσεων που μας περιβάλλουν καθημερινά.
Θέμα 1ο: τα πεζοδρόμια στο κέντρο του Βόλου είναι στα χάλια τους. Διαβάζω συνεχώς παράπονα αναγνωστών, με την σχεδόν μόνιμη επωδό (των αναγνωστών και των καλών συντακτών) «και περιμένουν κάποια στιγμή να ενδιαφερθεί πραγματικά η Δημοτική Αρχή Βόλου…».
Πρόκειται για μία ακόμη ηθελημένη ελληνική πλάνη, αγαπητοί μου αναγνώστες, παραπονούμενοι και μη. Και η απόλυτη αλήθεια είναι ότι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το μαύρο χάλι των πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης μας είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων πολυκατοικιών, μεταξύ των οποίων είναι οι ιδιοκτήτες των ισόγειων καταστημάτων, που χρόνια αμέτρητα εισπράττουν από τους εμπόρους τα υψηλά ενοίκια μήνα-μήνα και ούτε μία δραχμή δεν έχουν ξοδέψει ποτέ για να επισκευάσουν το πεζοδρόμιο μπροστά στην χρυσοφόρο ιδιοκτησία τους, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.
Έτσι ακριβώς είναι αγαπητοί μου. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης η ελληνική νομοθεσία, την οποία είμαι βέβαιος ότι όλοι οι προαναφερθέντες γνωρίζουν και επιδεικτικά αγνοούν.
Ο ισχύων Κτιριοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ Δ 39/03-02-1989) στο άρθρο 24 «Πεζοδρόμια», παρ. 2 «Υπόχρεοι» γράφει επί λέξει:
«2.1. Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων μπροστά στα οποία βρίσκονται.
2.2 Σε περίπτωση καταστροφής, αχρήστευσης και εκσκαφής από το Δημόσιο ή τον οικείο Ο.Τ.Α. των πεζοδρομίων που υπάρχουν πριν από είκοσι τουλάχιστον χρόνια, στα πλαίσια γενικής ανακατασκευής ή αναδιαρρύθμισης των οδών και πλατειών ώστε να ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες του οικισμού, η δαπάνη αποκατάστασης, επισκευής ή ανακατασκευής των πεζοδρομίων βαρύνει τους παρόδιους ιδιοκτήτες.
2.3 Σε κάθε άλλη περίπτωση καταστροφής ή αχρήστευσης ή εκσκαφής των πεζοδρομίων από την εκτέλεση εργασιών, υπόχρεος για την αποκατάσταση, επισκευή ή ανακατασκευή τους είναι ο φορέας εκτέλεσης των εργασιών αυτών, εκτός αν εκτελούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αυτού τούτου του παρόδιου ακινήτου, οπότε υπόχρεος είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του.
2.4. Η κατασκευή, ανακατασκευή ή επισκευή των πεζοδρομίων, μπορεί να γίνεται από τον οικείο Ο.Τ.Α. σε βάρος και για λογαριασμό είτε των ιδιοκτητών των παρόδιων ακινήτων είτε φορέων εκτέλεσης έργων εφόσον αυτά δεν έχουν κατασκευασθεί ή επισκευασθεί ακόμα ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές που ισχύουν για την κατασκευή ή επισκευή τους.»

Δικαιολογίες έχω ακούσει χιλιάδες, καμία δεν ευσταθεί. Κι όταν κάποια Δημοτική Αρχή, παλαιότερα, αποπειράθηκε να αποκαταστήσει πεζοδρόμια και να επιμερίσει το κόστος στους παρόδιους ιδιοκτήτες, οι τελευταίοι αρνήθηκαν σθεναρά να πληρώσουν. Και για να μην γίνει πάλι καμία (ηθελημένη) παρεξήγηση, διευκρινίζω ότι «παρόδιοι ιδιοκτήτες» δεν θεωρούνται μόνον οι ιδιοκτήτες των ισογείων, καταστημάτων ή όχι. Θεωρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, όλων των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, από το ισόγειο μέχρι το ρετιρέ, σε όλους αυτούς ανήκει η ευθύνη για το κακόμοιρο το πεζοδρόμιο. Λογαριάστε εσείς για τι αστεία ποσά μιλάμε…
Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι αυτό που βιώνουμε όλοι μας.
Ας τα έχουν όλα τα παραπάνω υπόψη τους τόσο οι καλοί παραπονούμενοι (έχω συναντήσει και παραπονούμενους για το παραδιπλανό πεζοδρόμιο, με το δικό τους να είναι σε χειρότερο χάλι…) όσο και οι καλοί αποδέκτες των παραπόνων, που μπορούν, αν το θέλουν, να κάνουν και μια κάποια διαπιστωτική έρευνα, στα πυκνοδομημένα και εμπορικά οικοδομικά τετράγωνα του κέντρου της ωραίας πόλης μας.
Θέμα 2ο: «η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την ΕΡΤ». Μάλιστα, την ΕΡΤ, που την «έκλεισε» στις 11 Ιουνίου 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και είναι κοντά 21 μήνες τώρα μια χαρά ανοιχτή. Την έκλεισε, μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κεδίκογλου, για να μας απαλλάξει από το «χαράτσι» που πληρώναμε μέσω της ΔΕΗ. Αυτό το ανταποδοτικό τέλος-«χαράτσι» ήταν 4,24 € τον μήνα. Αυτή η «απαλλαγή» μας κράτησε πεντέμισι μήνες (!!) και από 01.01.2014 επιβλήθηκε ίδιο κι απαράλλαχτο «χαράτσι» 3,00 € τον μήνα για το μόρφωμα που ονομάστηκε ΝΕΡΙΤ και το πληρώνουμε όλοι. Τώρα λοιπόν, που πάρα πολύ σωστά τούτη η κυβέρνηση αποκαθιστά μια τεράστια αδικία (βλακεία, λέω εγώ…) και ξαναδημιουργεί την ΕΡΤ, με ένα ανάλογο του προϋπάρχοντος ανταποδοτικό τέλος, ξεσηκώθηκαν τα παντοειδή παπαγαλάκια των μέσων μαζικής αποβλάκωσης για το «νέο χαράτσι»! Δεν υπάρχει ντροπή, συμπολίτες.
Να είστε όλοι καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 04.03.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου