Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 803 25.03.2015



Καλημέρα. Η τύχη τά ‘φερε και στα 25 χρόνια ύπαρξης αυτής της στήλης μόνο μία φορά, το 1994, η δημοσίευσή της συνέπεσε με την 25η Μαρτίου. Και επειδή τα τρέχοντα ζητήματα α) είναι άστα να πάνε και β) τα προλαβαίνουμε και την επόμενη φορά, σήμερα ας κάνουμε μία εκ-ανα-δρομή στο κοντινό παρελθόν και ας πάρετε μία άχρηστη πληροφορία.
"Όλη Δόξα, όλη Χάρη, Άγια μέρα ξημερώνει
και τη μνήμη της το Έθνος χαιρετά γονατιστό..."
Ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ημέρα όπου μηνύματα επί μηνυμάτων και πανηγυρικοί επί πανηγυρικών θα ασχοληθούν με το βαθύτερο νόημα της Εθνεγερσίας του 1821 και την "επικαιρότητα" εκείνης της πράξεως στην σημερινή μας δύσκολη, πολύ δύσκολη εποχή. (τώρα να δεις πόσο δύσκολη είναι…)
Κίνηση, πάλι, τουρίστες πολλοί στην περιοχή μας, κι όσοι αποτόλμησαν την Καθαρά Δευτέρα έξοδο προς Νότιο Πήλιο πήραν την δόση τους από κυκλοφοριακό μπλοκάρισμα. Τι; Ποια παράκαμψη Αγριάς; Κάποιοι μας "δουλεύουν" χρόνια τώρα, μου φαίνεται, πως δήθεν αυτή η παράκαμψη μελετάται. Πάντως για φέτος σίγουρα δεν περιμένουμε, πάλι τίποτε. Όπως πέρυσι, τα γνωστά, πόσες φορές έχουμε γράψει για το ίδιο θέμα; (στο μεταξύ έχουν περάσει άλλα είκοσι (20) χρόνια!!...)
Όμως έγινε σύσκεψη μεγάλη και τρανή στο Δημαρχείο Βόλου, με συμμετοχή των ανθρώπων του ΠΕΧΩΔΕ από τις περιφερειακές υπηρεσίες της Λάρισας, για το ζήτημα του Περιφερειακού Δακτυλίου, που εντάχτηκε, ως γνωστόν, στην χρηματοδότηση του περιφερειακού σκέλους του 2ου πακέτου Ντελόρ, και για άλλα μεγάλα κυκλοφοριακά ζητήματα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Αποτελέσματα ακριβώς δεν μάθαμε, ελπίζουμε να πάνε όλα καλύτερα από ότι μέχρι τώρα. (εδώ κάτι έγινε στα είκοσι (20) χρόνια που μεσολάβησαν)
Και ο Δήμος της Νέας Ιωνίας (ξανα)προβάλλει έντονα αυτόν τον καιρό ένα παλιό του αίτημα για απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσα από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Χρόνια τώρα τραβάει κι αυτή η ιστορία, οι γενικοί διευθυντές στον ΟΣΕ έρχονται και παρέρχονται, ουδείς ασχολείται με το σοβαρό αυτό πρόβλημα της Νέας Ιωνίας. Που έχει λύση, εύκολη μάλιστα, αρκεί να βρεθούν οι πάντα απαραίτητες "πέντε δεκάρες". Που όμως ποτέ δεν βρίσκονται, μέχρι τώρα. Για να δούμε, μήπως θα βρεθούν τώρα; Και όχι τίποτ' άλλο, εκείνο που είναι το καλύτερο είναι ότι η γραμμή Βόλου-Λάρισας, με όλα τα χάλια που έχει, είναι μία από τις αποδοτικότερες, πανελληνίως, γραμμές του ΟΣΕ. Σου λένε, λοιπόν, οι άνθρωποι, αφού με τέτοια χάλια έχουμε τέτοια απόδοση, γιατί να την αναβαθμίσουμε; Τέτοια λογική, θαύμα! (είκοσι (20) χρόνια μετά υπάρχει σε εξέλιξη έργο αναβάθμισης-ηλεκτροκίνησης στην γραμμή, χωρίς, βεβαίως, να ασχολείται κανείς με το «S» των σιδηροτροχιών μέσα στην Νέα Ιωνία)
Η προθεσμία για τα δικαιολογητικά για τη στάθμευση λήγει τη Δευτέρα οριστικά. Σπεύσατε. (η ελεγχόμενη στάθμευση που λειτουργεί μέχρι σήμερα ξεκίνησε τον Ιούλιο 1994, τα «δικαιολογητικά» ζητούνταν από τους μόνιμους κατοίκους)
Αυτά τα ολίγα σήμερα, λίγο πριν κλείσει η ύλη της εφημερίδας. Χρόνια πολλά στις Βαγγελίτσες και στους Βαγγέληδες και ιδιαίτερα στον (παραιτηθέντα λόγω Πανεπιστημίου και μη ανακάλεσαντα) Πρόεδρο του ΤΕΕ. Γεια σας. (άλλη μεγάλη ιστορία της πόλης στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διασπάσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που, ευτυχώς, συνάντησε μεγάλη και οργανωμένη αντίδραση από τη μεριά μας).
Και η «άχρηστη» πληροφορία, δια τον πλουτισμόν των γνώσεών σας. Κάτι που έχει σχέση με το ημερολόγιο και ίσως δεν το ‘χετε προσέξει ποτέ. Λοιπόν, μέσα στον ίδιο χρόνο, ότι μέρα της εβδομάδας είναι η 25η Μαρτίου, ίδια μέρα είναι και η 28η Οκτωβρίου. Και ότι μέρα είναι η Πρωτομαγιά (1η Μαΐου), ίδια μέρα είναι τα Χριστούγεννα (25η Δεκεμβρίου). Αυτό συμβαίνει πάντα, κάθε χρόνο, και η εξήγηση βρίσκεται πρώτον στο ότι δεν παρεμβάλλεται ο Φεβρουάριος που «παίζει», και δεύτερον στον αριθμό των ημερών που μεσολαβούν. Αν αυτός ο αριθμός διαιρείται με το επτά (7) τότε προκύπτει ακέραιος αριθμός εβδομάδων και άρα η ημέρα θα είναι υποχρεωτικά η ίδια. Στην πρώτη περίπτωση, 25.03 με 28.10, μεσολαβούν 217 ημέρες, ήτοι 31 εβδομάδες ακριβώς. Στην δεύτερη περίπτωση, 01.05 με 25.12, μεσολαβούν 238 ημέρες, ήτοι 34 εβδομάδες ακριβώς. Καλό έ!; Φέτος λοιπόν, 25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου πέφτουν Τετάρτη (μέση της βδομάδας, έτσι κι έτσι!), Πρωτομαγιά και Χριστούγεννα πέφτουν Παρασκευή (καλό για Πρωτομαγιά, κακό για τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων!).
Να είστε καλά. Γεια σας και χαρά σας και καλό στην αφεντιά σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 25.03.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου