Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

κυκλο-φ-οριακα 809 13.05.2015



Καλημέρα και σήμερα, συμπολίτες. Καθώς φαίνεται ακόμη δεν έχουμε χρεοκοπήσει ως χώρα και ως άτομα – στα πρόθυρα βρισκόμαστε, εδώ και πέντε (5) χρόνια, κι ακόμη τίποτε. Παρά τις σχεδόν καθημερινές προβλέψεις των εξωτερικών και εσωτερικών «φίλων μας». Μου έλεγε ένας φίλος που παρακολουθεί (γιατί εγώ δεν…) ότι κάθε βράδυ 7:00 με 9:00 η Ελλάδα χρεοκοπεί στις τηλεοράσεις και το επόμενο πρωί πληρώνει και μισθούς και συντάξεις και τις δόσεις των δανείων – θαύμα, συμβαίνει θαύμα!
Κι αφού ανέφερα τις τηλεοράσεις (τα διάφορα κανάλια, δηλαδή) πώς αντέχεται, συνάνθρωποι, αυτός ο καταιγισμός διαφημίσεων, και μάλιστα χρονικώς συντονισμένων μεταξύ τους, ώστε ο έρμος ο τηλεθεατής «επί του καναπέως» να μην έχει καμία δυνατότητα «ζάπινγκ»; Είναι δυνατόν ένα κινηματογραφικό έργο, που συνήθως έχει διάρκεια κοντά στη μιάμιση ώρα, να διαρκεί στα ελληνικά κανάλια τρεις και παραπάνω ώρες; Να αρχίζει στις 10:00 και να τελειώνει στις 1:00; - αν προλάβω να δω το τέλος, γιατί κανένα 5λεπτο πριν το πολυπόθητο τέλος υπάρχει σταθερά «μπρέικ» (σπάσιμο, δηλαδή) για διαφημίσεις, που κρατάει, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, τουλάχιστον ένα 20λεπτο και δεν το αντέχω. Απευθύνονται σε ζώα; Ή μήπως θεωρούν οι άριστοι αυτοί «μαιτρ» του μάρκετινγκ ότι εκείνη την ώρα εγώ θα αποφασίσω να αλλάξω τηλεφωνική εταιρεία ή να αγοράσω, πρωί-πρωί την επομένη, μισό κιλό σπανάκια στην παγκοσμίως μοναδική προσφορά των 0,132 € τα 123 γραμμάρια; Το περιλάλητο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν ασχολείται μ’ αυτό το θέμα; Καταλήγω να πιστεύω ότι όντως μας θεωρούν ζώα, πρόβατα, αγελάδες, που το μόνο που έχουν να κάνουν αύριο είναι να μασουλήσουν το χορταράκι τους και να κατεβάσουν γάλα.
Και για να το κλείσουμε (προσωρινά) το θέμα, άκουσα μια κυρία ψυχολόγο να λέει ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν πρέπει να κάθονται και να βλέπουν τηλεόραση αλλά πρέπει α) να περπατούν β) να συζητούν και γ) να διαβάζουν αν θέλουν να απομακρύνουν τους κινδύνους της άνοιας και του αλτσχάιμερ.
Δόξα τω Θεώ, θέματα για συζήτηση στην πόλη μας υπάρχουν πολλά, κάθε μέρα ανακύπτουν νέα και ωραία. Τόποι για περπάτημα και συναντήσεις ακόμη περισσότεροι. Το διάβασμα είναι, βέβαια, ιδιωτική υπόθεση, όμως ακόμη και εφημερίδες διαθέτουμε πολλές, έχει υπερ-αιώνια παράδοση στον έντυπο Τύπο ο Βόλος.

Ένα από τα προς συζήτηση θέματα αυτών των ημερών είναι και οι περιβόητοι πέντε (5) κυκλικοί κόμβοι, οι οποίοι είναι αναγκαίοι (;) στο οδικό δίκτυο της πόλης, σύμφωνα με την Δημοτική Αρχή. Αν ισχύουν ακόμη αυτά που γράφονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου, πρόκειται για τους κόμβους Λαρίσης-Μπότσαρη/Δερβενακίων (προς Διμήνι), Λαρίσης-Αθηνών (στον Κραυσίδωνα), Λαμπράκη-Λαχανά/Σέκερη (στο υπεραστικό ΚΤΕΛ), Λαμπράκη-Παπαδιαμάντη (στην ψαραγορά) και Δημητριάδος/Ιάσονος-2ας Νοεμβρίου (μπροστά στο Δημαρχείο).
Σκαλίζοντας το απέραντο διαδίκτυο βρήκα μια δήλωση στις 15 Μαΐου 2014 (Δημαρχία Πάνου Σκοτινιώτη)  του σημερινού Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που τότε ήταν Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, η οποία λέει επί λέξει: «Στην Οικονομική Επιτροπή την Τρίτη 13-5-2014 έφεραν θέμα μελέτης για κυκλικούς κόμβους στον κόμβο Δημητριάδος – 2ας Νοεμβρίου μπροστά από το Δημαρχείο και στον κόμβο Λαμπράκη – Σέκερη. Θυμίζω, ότι εκεί υπήρχαν παλαιότερα κυκλικοί κόμβοι, οι οποίοι καταργήθηκαν λόγω ατυχημάτων και προβλημάτων. Σήμερα, επαναφέρεται αυτό το θέμα πέντε ημέρες προ των εκλογών χωρίς προηγούμενες αποφάσεις αρμοδίων οργάνων. Το αποκορύφωμα της αιτιολόγησης του έργου από τον κ. Ξηρακιά ήταν, ότι με τους κυκλικούς κόμβους δημιουργείται λιγότερος θόρυβος στην πόλη. Αν είναι δυνατόν να δρομολογείται ένα τέτοιο προβληματικό έργο στην κυριότερη οδική αρτηρία της πόλης λόγω θορύβου και όχι λόγω προβλημάτων.
«Προβληματικό» χαρακτήριζε, λοιπόν, τότε, πριν από έναν χρόνο, το έργο των κυκλικών κόμβων ο σημερινός κ. Πρόεδρος, και θύμιζε ότι μπροστά στο Δημαρχείο και στο υπεραστικό ΚΤΕΛ υπήρχαν παλαιότερα κυκλικοί κόμβοι «οι οποίοι καταργήθηκαν λόγω ατυχημάτων και προβλημάτων» (όλοι οι παλιοί Βολιώτες τους θυμόμαστε αυτούς τους κόμβους). Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι του άλλαξε την γνώμη μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, και ειλικρινά μου κάνει εντύπωση, γιατί στα πολλά χρόνια της παρουσίας του στα δημοτικά πράγματα τον έχω γνωρίσει ως κατ’ εξοχήν άνθρωπο με σταθερές απόψεις.
Οι κυκλικοί κόμβοι δεν είναι θέμα αισθητικής ή «μοντερνιάς», ας πούμε. Είναι σοβαρό θέμα συνδυασμού εκτάσεων γης, οδικής ασφάλειας, κυκλοφοριακών φόρτων και κυκλοφοριακής ικανότητας. Η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών πρέπει να είναι μεγάλη, και μάλιστα σε πέντε (5) επάλληλους νευραλγικούς κόμβους, για να κάνει κανείς όλη αυτή την αναστάτωση στην πόλη. Παραδείγματος χάριν, ένας «μεγάλος» κυκλικός κόμβος στο Δημαρχείο κι ένας «μικρός» στα ψαράδικα μάλλον θα χειροτερέψει τα πράγματα, έχω πάρα πολλές επιστημονικές επιφυλάξεις. Αν υπάρχει ακόμη χρόνος, διατίθεμαι για σοβαρή συζήτηση.
Τέλος, για σήμερα, του δικού μας χρόνου και χώρου. Να είστε καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 13.05.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου