Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

κυκλο-φ-οριακα 810 20.05.2015

...χωρίς λόγια


Καλημέρα, συμπολίτες. Ακόμη εδώ, αχρεοκόπητοι παραμένουμε, με έναν φοβερό πόλεμο νεύρων να μαίνεται γύρω μας και με, παρ’ όλα αυτά, ένα προβάδισμα 21% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αν με ρωτάτε τι θα γίνει τελικά, σας απαντώ «δεν ξέρω, απλώς ελπίζω». Και συνεχίζω να προσπαθώ να κρατώ σε τάξη την οικογενειακή μου λειτουργία. Και δεν βλέπω τηλεόραση.
Διαβάζω, όμως. Αυτό ναι, το κάνω, δεν κόβεται το χούι – όπως και το γράψιμο δεν κόβεται. Κι αυτά που διαβάζω τις τελευταίες μέρες …βρωμάνε.
Η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού των αστικών και των προεπεξεργασμώνων βιομηχανικών αποβλήτων του Βόλου (για συντομία: ο βιολογικός, σκέτο, και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοείται) είναι ένα ολόκληρο εργοστάσιο που διαχειρίζεται πολλές χιλιάδες κυβικά μέτρα λύματα, περίπου 30.000 ημερησίως, με ένα σωρό διαδικασίες και χημικές διεργασίες, που τις ξέρουν καλά μόνο όσοι εργάζονται σ’ αυτή και γνωρίζουν καλά το αντικείμενο – ότι και να λέμε εμείς «οι απ’ έξω» είναι ή λίγο ή (συνηθέστερα) πολύ. Και μέσα σ’ αυτό το εργοστάσιο μπορεί να είναι και εκατοντάδες οι παράγοντες και τα σημεία που μπορούν να προκαλέσουν μια διαταραχή, με τις όποιες σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις στον τελικό αποδέκτη του επεξεργασμένου λύματος, στον Παγασητικό κόλπο δηλαδή.
Από τους εκατοντάδες αυτούς παράγοντες ένας, κατά την γνώμη μου, δεν επιτρέπεται ποτέ να αφεθεί να δράσει: η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι δυνατόν μια τέτοια εγκατάσταση να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε για ένα λεπτό. Γι’ αυτό και υπάρχει πάντα η πρόβλεψη για ισχυρές γεννήτριες ρεύματος που θα αποκαταστήσουν γρήγορα τη λειτουργία των απαραίτητων μηχανημάτων. Αλλά οι γεννήτριες για να λειτουργήσουν χρειάζονται πετρέλαιο, δεν λειτουργούν με νερό!
Αυτό είναι που εγώ θεωρώ απαράδεκτο σ’ αυτή την τελευταία ιστορία με την ρύπανση (ή μήπως δεν υπήρξε; ανακοινώσεις, εργαστήρια, αποτελέσματα, υπηρεσίες και αρμόδιοι νομίζω ότι πάλι κάπως μας μπερδέψανε…) του Παγασητικού: η ΔΕΗ έκανε διακοπή ρεύματος (δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει για ποιον λόγο) αλλά οι γεννήτριες δεν δούλεψαν επειδή δεν είχαν πετρέλαιο!! Αυτό είναι το παντελώς απαράδεκτο, συμπολίτες, και καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Πετρέλαιο για τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να υπάρχει πάντοτε στον βιολογικό, τόσο δύσκολο είναι αυτό;
Στην σήραγγα της Γορίτσας τι υπάρχει και τι πρέπει να υπάρχει, η πόλη το μαθαίνει μέρα με τη μέρα. Μετά τις καταγγελίες των πέντε (5) εργαζομένων του Δήμου Βόλου στο Κέντρο Ελέγχου της σήραγγας, την πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου απάντηση της Δημοτικής Αρχής και την επιβεβλημένη εμπλοκή του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, συνέβη και το για εμάς αναπάντεχο: μετατέθηκε από την Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας στις βάρδιες του Κέντρου Ελέγχου της σήραγγας ο μοναδικός Συγκοινωνιολόγος που έχει απομείνει στον Δήμο του Βόλου! Και σ’ αυτή την έρμη τη Διεύθυνση, που με πολύ κόπο καταφέραμε να συστήσουμε οι τρεις (3) τότε Συγκοινωνιολόγοι του Δήμου με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όταν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Καλλικράτης», έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι μηχανικοί καθ’ όλα άξιοι και αξιοσέβαστοι που όμως καμία σχέση δεν έχουν με τα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά ζητήματα. Και ένας νέος μηχανικός που πήγε εκεί ως προϊστάμενος και είχε όρεξη για σωστή δουλειά, έμεινε δυο μήνες κι ύστερα ξαναμετακινήθηκε σε άλλη θέση. Έχουν μετακινηθεί και άλλοι μηχανικοί, με χρόνια υπηρεσίας και ειδικές γνώσεις σε θέσεις-ψυγεία, βάλε και τις συνταξιοδοτήσεις που τρέχουν γοργά, τι θα μείνει;
Δεν ξέρω, λέτε να μην τα χρειαζόμαστε όλα αυτά σ’ αυτή την πόλη, λέτε να μην χρειαζόμαστε πια μηχανικούς σε κατάλληλες θέσεις; Μπορεί, δεν ξέρω, επαναλαμβάνω και μένω παρατηρητής αλλά όχι βουβός.
Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή τη σήραγγα της Γορίτσας, εμείς το έχουμε πει εξ αρχής: δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο σε καμία σήραγγα στην Ελλάδα – είναι κι αυτό μια από τις πολλές «ιδιαιτερότητες» του Βόλου, ο κατάλογός μας εμπλουτίζεται καθημερινά…
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω. Ελάτε να αγαλλιάσει η ψυχή σας με τα τραγούδια της Βολιώτικης Χορωδίας μεθαύριο Κυριακή 24.05.2015, ώρα 8:00 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Κάτι τέτοιο λέει κι ο άγνωστος «καλλιτέχνης» στον τοίχο της φωτογραφίας. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 20.05.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου