Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 812 02.06.2015



Καλόν μήνα. Με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος πρωτομηνιάτικα και με πανσέληνο στις 2 του Ιουνίου. Όπερ σημαίνει ότι η επόμενη πανσέληνος είναι στις 2 Ιουλίου και η μεθεπόμενη στις 31 Ιουλίου – άρα έχουμε δύο φεγγάρια μέσα στον Ιούλιο, 13 φεγγάρια μέσα στο 2015. Και η τελευταία πανσέληνος του έτους είναι ανήμερα Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου 2015.
Αυτά τα ολίγα εισαγωγικά, περί των «μυστηρίων της σελήνης».
Τα οποία μυστήρια ο άνθρωπος από αρκετά νωρίς μπόρεσε να κατανοήσει, αιγυπτιακά, ελληνικά και αργότερα αραβικά μυαλά κατάφεραν να τα εξιχνιάσουν εδώ και χιλιετίες.
Ήταν, φαίνεται, πιο εύκολα εκείνα τα μυστήρια από μία «συμφωνία κυρίων» (και κυριών, βεβαίως-βεβαίως…) ανάμεσα σε κράτη-εταίρους μιας Ένωσης που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί καυχάται για την δημοκρατικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της – παραμύθια τύμπανα και αλογάκια πράσινα. Δεν είμαι απ’ αυτούς που τάσσονται υπέρ της εξόδου (αυτό το περιβόητο και τρισαναθεματισμένο Grexit), αλλά δεν νομίζετε κι εσείς ότι τούτο το παιχνιδάκι, τέσσερις μήνες τώρα, σε συνέχεια των προηγούμενων πέντε χρόνων, είναι η πλήρης κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας της Ελλάδας μας; Μιλάνε, ξαναμιλάνε, δηλώνουν ό,τι τους έρθει στο κρανίο, μαζεύονται δυο-δυο, τρεις-τρεις, πέντε γίνανε προχθές οι παντοκρατόρισσες κεφαλές – για την ISIS, με τους τζιχαντιστές που καταστρέφουν ότι βρουν στο διάβα τους, τόσες πολλές διασκέψεις δεν βλέπω να γίνονται (εκεί, προφανώς, πουλάνε τα όπλα τους και .. όλα καλά). Για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής (όπως πάντα σ’ αυτή τη στήλη), ένα «αï σιχτίρ» βγαίνει κάπου-κάπου αυθόρμητα από μέσα μου…
Κατά τα άλλα κάναμε το πρώτο μας μπάνιο στα κρύα, αναζωογονητικά νερά του Αιγαίου. Επιστρέφοντας σταθήκαμε για λίγο νεράκι στην αγαπημένη μας βρυσούλα, στα Χάνια, απέναντι από τον Λούκουλο. Και είδαμε με ευχάριστη έκπληξη την βρυσούλα συμμαζεμένη και καθαρή! Μάλιστα είχε και κάδο απορριμμάτων δίπλα, με σακούλα και όλα τα σχετικά. Μπράβο, λοιπόν, σ’ αυτούς που φροντίζουν τον τόπο μας.

Ξεκίνησε χθες Τρίτη 2 Ιουνίου η αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο και οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν μέχρι την Δευτέρα 8 Ιουνίου. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε καλά αυτές τις εκδηλώσεις στην παραλία, σταμάτησαν να γίνονται πριν από οχτώ (8) χρόνια, αν δεν κάνω λάθος. Τώρα αναβιώνουν με πρωτοβουλία του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ι.Μ. Δημητριάδος, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους 2015, που έχει ως γενικό θέμα τον Πολιτισμό της Θάλασσας. Το λογότυπο αυτών των εκδηλώσεων κοσμεί σήμερα την στήλη. Συμμετέχουμε και ως Ναυτοπρόσκοποι του 58ου Συστήματος, βεβαίως, και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς η τιμή που αποδόθηκε χθες στον κ. Νίκο Κεφαλά με το προσκοπικό προσωνύμιο Ραν, τον έναν από τους δύο συν-ιδρυτές του Συστήματός μας, το 1953, και αδιάκοπα πρόσκοπο από το 1945 (εβδομήντα χρόνια, δεν είναι και λίγα...).
Άλλα, «συγκλονιστικά» νέα στην πόλη δεν έχουμε εντοπίσει. Το συντριβάνι της Πλατείας Ελευθερίας εγκαινιάστηκε, με εισαγγελική έρευνα να τρέχει πίσω του. Το ΤΕΕ στην ΔΕΥΑΜΒ αντικαταστάθηκε από το ΓΕΩΤΕΕ, με προσφυγή να τρέχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το νερό Πορταριάς, Μακρινίτσας και Άλλης Μεριάς είναι-δεν είναι κατάλληλο προς πόση (εμείς λέμε ότι είναι…).,Η εργολαβία-σκούπα στον Περιφερειακό πάει για διάλυση λόγω έλλειψης 8.000 € (!!, αυτό δεν μας έχει ξανασυμβεί, δημόσιο έργο να μην γίνεται για μόλις 8.000 € - άσε που δεν έχουμε καταλάβει, εμείς που υποτίθεται ότι ασχολούμαστε, σε ποια ακριβώς εργολαβία αναφέρθηκε ο κ. Περιφερειάρχης, μήπως πρόκειται για μία που επρόκειτο ν’ αρχίσει και δεν άρχισε ποτέ;). Η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου πήρε μια βαρυσήμαντη απόφαση περί μονοδρόμησης της σήραγγας Γορίτσας και του παραλιακού δρόμου για τις εισόδους-εξόδους των καλοκαιρινών Σαββατοκύριακων (μια κάπως αιφνιδιαστική απόφαση, στην οποία αντέδρασαν ήδη οι κάτοικοι της Νέας Δημητριάδας, που εμάς «εκ πρώτης όψεως, που λένε» δεν μας φαίνεται πως θα λύσει τα προβλήματα κυκλοφοριακής ικανότητας του δικτύου). Δεν έχω καταλάβει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της διέλευσης λεωφορείων από την οδό Τσιτσιλιάνου, μετά και από την τελείως λανθασμένη απόφαση-πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Τα υπόλοιπα είναι όλα καλά κι ωραία.
Κι αφού είναι όλα ωραία και καλά, ας ξεκινήσουν με ένα ταρατατζούμ τα μπάνια του λαού και … βλέπουμε. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 02.03.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου