Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 814 24.06.2015

αμαξάκια στην Αίγινα


Καλημέρα συμπολίτες. Οι μέρες περνάνε, τα χρόνια μας φεύγουν, κάποιοι λένε πως όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, εγώ απ’ το πρωί τραγουδάω «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε», δεν ξέρω γιατί μου «καρφώθηκε» αυτό το τραγούδι – κανονικά σήμερα (Τετάρτη) το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να τραγουδήσουμε όμορφα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», δεν θα το κάνουμε διότι δεν πήραμε την άδεια. Κρίμα. Ύστερα ήρθε η σύνοδος κορυφής της Δευτέρας και τα επακόλουθά της την Τρίτη και … με αποτελείωσαν! Όπου την Δευτέρα οι αναλυτές και παντογνώστες έκραζαν «Σώσε την Ελλάδα!» και την Τρίτη οι ίδιοι και όλοι οι ρδιοφωνασκούντες χασκογελούσαν «τι ωραία κωλοτούμπα…». Τι να πω;
Ναι, δεν άρχισαν καλά αυτά τα κυκλο-φ-οριακα. Και πώς ν’ αρχίσουν; Τι πάει καλά για να πάν καλά και τούτα τα έρμα; Εκτός κι αν πρέπει υποχρεωτικά να είναι ευχάριστα για να έχουν αναγνωσιμότητα – αν και τα τελευταία χρόνια όσο πιο δυσάρεστα είναι τα νέα τόσο πιο πολύ ψηλώνουν οι ακροα- και θεα-ματικότητες… Ας δούμε, μαζί, την συνέχειά τους – γιατί θα το ‘χετε καταλάβει, πιστεύω, ότι αυτή η στήλη κάθε φορά κάνει ότι θέλει, ποτέ δεν ξέρω με σιγουριά πώς αρχίζει και πώς τελειώνει.

Πρόβλημα υπάρχει πάλι, διαβάζω, με το αμαξάκι που κυκλοφορεί (ή κυκλοφορούσε;) στην παραλία. Βρήκαμε πάλι κάτι για να πρωτοτυπήσουμε σ’ αυτή την πόλη, ή μάλλον για να απασχολείται το λιμεναρχείο, που έχει ένα σωρό σοβαρά πράγματα να κάνει στη θάλασσα. Και δεν είναι η πρώτη φορά, το θέμα πάει κι έρχεται κι επανέρχεται – σε δουλειά να βρισκόμαστε. Τα κυκλο-φ-οριακά έχουν καταγράψει, διαβάστε να χαρείτε:
αρ. 309, 09.07.1999: «…η βόλτα στην παραλία με το αμαξάκι. Ήταν που πολύ εξωμύχως το θέλαν τα παιδιά, αρκετά ενδομύχως εμείς, ήταν και κάτι φιλοξενούμενοι, βρεθήκαμε Κυριακή βράδυ βόλτα με το κλιπιτκλόπ του αλόγου στ’ αυτιά μας. Θυμηθήκαμε άλλες εποχές…»
αρ. 425 30.08.2002: «…Μας αρέσει το καινούργιο αμαξάκι, … «Είδαμε και πάθαμε» να του επιτρέψουμε να κινείται μέσα στον πεζόδρομο της παραλίας, όπου από τότε που θυμάμαι αυτή την πόλη κι ακόμα πολύ παλιότερα κυκλοφορούν αμαξάκια, χωρίς ποτέ να έχει συμβεί το παραμικρό! Στην παρούσα περίπτωση παραλίγο να πρωτοτυπήσουμε διεθνώς εκδίδοντας «ειδικές αποφάσεις», αφήστε που ο άνθρωπος (ούτε τ’ όνομά του δεν ξέρω, για να μη νομίζουν τίποτε περίεργα κάποιοι περίεργοι…) δεν είχε δίπλωμα ηνιοχίας (δηλαδή δεν μπορούσε να οδηγεί άλογο) και δεν μπορούσε να βγάλει γιατί δεν υπήρχε η αρμόδια επιτροπή στην Νομαρχία και έπρεπε να συσταθεί πρώτα, το όχημα, ως τέτοιο, έπρεπε να βγάλει αριθμό κυκλοφορίας, προκειμένου να κυκλοφορεί στον δρόμο και μην τα συζητάς, δηλαδή, τέτοια σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουμε σ’ αυτή την πόλη που θέλει να προάγει την τουριστική φυσιογνωμία της….»
αρ. 547 08.09.2006: «…Ένα αμαξάκι καταφέραμε να διασώσουμε απ’ τα δεκάδες που είχε ο Βόλος, χαρά των παιδιών και των μεγάλων, και συζητάμε σε όργανα και επιτροπές αν πρέπει να το αφήνουμε να κυκλοφορεί στην παραλία!!...»
Δέκα χρόνια μετά, οι ίδιες καταστάσεις. Εμείς εδώ έχουμε σε όλους τους τόνους διακηρύξει, και σε όργανα και σε επιτροπές βεβαίως-βεβαίως, ότι τα αμαξάκια στον πεζόδρομο της παραλίας όχι μόνο δεν ενοχλούν κανέναν, αλλά είναι και ένα όμορφο συμπλήρωμα στην εικόνα και στην λειτουργία της όμορφης πόλης μας που, δυστυχώς, κατοικείται από παράξενους ανθρώπους, οι οποίοι διαρκώς αλληλοϋποβλέπονται και αλληλοκατηγορούνται. Δυστυχώς. Στην φωτογραφία τα πολλά αμαξάκια της Αίγινας.
Ύστερα κατέπλευσε μέρα Κυριακή το πολύ μεγάλο κρουαζιερόπλοιο Emerald Princess με 3.000 επιβάτες και 1.200 άτομα πλήρωμα και βρήκε τα καταστήματα του Βόλου κλειστά – έγινε και για τούτο μια ωραία συζήτηση περί ευθυνών, επιβίωσης, κράτους κλπ, κατατέθηκαν προτάσεις, μια ωραία ατμόσφαιρα.
Στην σήραγγα της Γορίτσας κάποιες κάμερες ασφαλείας είναι εδώ και μέρες εκτός λειτουργίας και μάλλον θα αργήσουν να επισκευαστούν. Οι εργαζόμενοι στο κέντρο ελέγχου κλαιν τη μοίρα τους και βλέπουν μπροστά τους ένα καλοκαίρι χωρίς διακοπές…! Και οι άλλοι αποφασίζουν μονοδρόμηση της σήραγγας τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα – δεν έχει αρχίσει ακόμη η εφαρμογή και καλόν είναι να μην αρχίσει, λέμε εμείς.
Το μόνο, τελικά, ευχάριστο γεγονός είναι ότι το καλοκαίρι σταθεροποιείται, καθώς φαίνεται. Ίσως αυτό καταφέρει να μας αλλάξει τη διάθεση. Και … συγγνώμη. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 24.06.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου