Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 816 22.07.2015

... το δικό μας, ελληνικό καλοκαίρι


Καλημέρα συμπολίτες. Καλοκαίρι, υψηλές θερμοκρασίες, ένα ακόμη θερμό ελληνικό καλοκαίρι. Μαζί με τα μπάνια του λαού (ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου) κατά κανόνα καλοκαίρι συμβαίνουν σοβαρά γεγονότα σε τούτη τη γωνιά της γης με την «μεγάλη γεωπολιτικἠ σημασία» (ούτε αυτό μπόρεσε ποτέ να καταλάβει το χοντρό μου το μυαλό τι ακριβώς σημαίνει ή πώς αυτό διαχρονικά λειτουργεί για το καλό μας).
Αναμένουμε την συνέχεια, λοιπόν. Την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με τα οποία, καθώς λένε οι δημοσκοπήσεις, συμφωνεί το 70% του ελληνικού λαού. Και το χειρότερο, κατά την γνώμη μας, είναι ότι κι αυτό το 30% που διαφωνεί δεν μπορεί να τεκμηριώσει μια απολύτως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Η κατάσταση είναι «μπρος γκρεμός και πίσω γκρεμός», κι ότι δεν έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια φαίνεται να πρέπει να γίνει τώρα –το ερώτημα γιατί δεν έγιναν κάποιες αναγκαίες κινήσεις τα προηγούμενα χρόνια έχει, νομίζω, την απάντησή του, όμως δυστυχώς η ιστορία γράφεται μόνο μια φορά και, το σημαντικότερο, γράφεται από τους νικητές. Αναμένουμε. Με αγωνία, όπως πάντα.
Κι ενώ όλα αυτά τα πολύ σημαντικά συμβαίνουν σε επίπεδο χώρας, σε επίπεδο πόλης τα μόνα σημαντικά είναι αυτά που αναφέρονται στο ποδόσφαιρο! Από αυτά που ακούω και διαβάζω κάπως μου δημιουργείται η εντύπωση ότι τα μόνα θέματα με τα οποία ασχολείται αυτόν τον καιρό αυτή η πόλη είναι τα θέματα των ποδοσφαιρικών ομάδων μας, ερασιτεχνικών τε και επαγγελματικών. Συμβούλια πάνε κι έρχονται, πρόεδροι έρχονται και φεύγουν, προπονητές και παίκτες αναζητούνται, πρόσωπα ανακυκλώνονται, δικαστήρια εμπλέκονται, άπειρη τροφή για τις συζητήσεις στα καφενεία, μακριά από τα πραγματικά τρέχοντα προβλήματα.

Να, τώρα που έγραψα ανακυκλώνονται» πήγε ο ανήσυχος νους μου στην Ανακύκλωση. Που διεξάγεται, βέβαια, κανονικά, δεν έχω να πω κάτι επ’ αυτού, πέρα από το ότι είναι, δυστυχώς, πολλοί ακόμη οι συμπολίτες που ή δεν έχουν καταλάβει ή το κάνουν επίτηδες και πετούν ανακυκλώσιμα υλικά στους πράσινους κάδους – μάλλον το δεύτερο ισχύει, γιατί κατά κανόνα οι μπλε κάδοι βρίσκονται σχεδόν παντού δίπλα στους πράσινους.  Η συλλογή των κάδων διεξάγεται από τον Δήμο και τα υλικά παραδίδονται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται στον δρόμο προς το Άγιο Γεώργιο Φερών και είναι ιδιωτική επιχείρηση. Όλο αυτό το σύστημα (κάδοι, απορριμματοφόρα, ΚΔΑΥ), σε όλη την Ελλάδα, λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στη βάση συμβάσεων με τους Δήμους και τους ιδιώτες. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για διακοπή της σύμβασης με την ΕΕΑΑ. Πώς, πότε, τι θα σημαίνει αυτό για την συνέχεια, δεν μπόρεσα να μάθω. Και πραγματικά ανησυχώ, αν και μου φαίνεται ότι είμαι ο μόνος που ανησυχεί για ένα τόσο «επουσιώδες ζήτημα».
Έχω όμως κι ένα μπέρδεμα με το ποια είναι τα «ουσιώδη» σ’ αυτή την πόλη, να με συμπαθάτε. Λέω, μήπως είναι το παζάρι; Έγινε κι αυτό, εν μέσω αντεγκλήσεων και σοβαρών αντιρρήσεων, έγινε, κι άκουσα στο ραδιόφωνο έναν πρόεδρο να λέει με καμάρι ότι ο Δήμος αποκόμισε 50.000 €. Και θυμήθηκα ότι τότε που το παζάρι το έκανε ο Δήμος Αισωνίας, εκεί πέρα δίπλα από το δημόσιο ΚΤΕΟ, ο υπερήφανος τότε Δήμαρχος Αισωνίας μιλούσε για κέρδος πάνω από 120.000 € για τον μικρό του καποδιστριακό Δήμο – αν κάνω λάθος ας με διαψεύσει ο ίδιος. Μάλλον κι αυτό το χρηματικό θέμα επουσιώδες θα είναι.
Όμως φαίνεται ότι είναι σημαντικό θέμα τα παρανόμως παρκαρισμένα ποδήλατα! Είναι γεγονός, και μη προς κακοφανισμόν κανενός, ότι όσα ποδηλατοστάσια υπάρχουν στην πόλη οφείλονται σ’ εμάς και στους σπόρους που εδώ και 30 χρόνια ρίχνουμε. Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι τα ποδήλατα είναι πάνω από 60.000, και τούτο τον καιρό κυκλοφορούν σχεδόν όλα στην πόλη. Πώς σας φαίνεται το νούμερο; Καλό; Κατόπιν αυτών πώς ορίζεται το παράνομο παρκάρισμα ενός ποδηλάτου; Εγώ ως επιστήμων και ως άνθρωπος δεν το γνωρίζω. Και πώς καταλήγουμε στο ότι τα «παρανομούντα» ποδήλατα θα κατάσχονται και θα απελευθερώνονται μετά την καταβολή προστίμου! Στην αρχή γέλασα, ύστερα δεν ξέρω τι να σκεφτώ, ελπίζω απλώς ότι κανένας συγκοινωνιολόγος ή, έστω, συγκοινωνιολογών (κι έχουμε πολλούς από δαύτους...) δεν εισηγήθηκε τέτοια χαζομάρα.
Δεν έχω άλλα νέα για σήμερα, συμπολίτες. Ας απολαύσουμε το καλοκαίρι, το αποκλειστικά δικό μας, ελληνικό καλοκαίρι. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 22.07.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου