Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

κυκλο-φ-οριακα 817 12.08.2015



Άλλο ένα καλοκαίρι

στ’ όμορφου Πηλίου τα μέρη.

Στου Αιγαίου τα παιχνίδια,

που ‘ναι του Θεού στολίδια.

Στιχούργημα εποχιακόν και επί του ποδός, καλημέρα συμπολίτες. Η στήλη διάγει παραθαλασσίως, το αυτό επιθυμεί και δι’ υμάς. Με ήλιο, βοτσαλάκια, μελτεμάκια, ομπρέλες και ξαπλώστρες και... αυτοκίνητα. Πολλά αυτοκίνητα, συμπολίτες, παντού όπου μπορεί να χωρέσει ένα σιδερένιο κουτάκι βρίσκεις ένα τέτοιο. Μεγάλο, μικρό, ψηλό, χαμηλό, τα πάντα όλα, παντού.

Όχι πολλά χρόνια πριν ένας ντόπιος Δήμαρχος είχε προσπαθήσει να βάλει ένα φρένο σ’ αυτή την αυτοκινητοκατάληψη, τόλμησε μάλιστα να φτιάξει και μια ποδηλατολωρίδα, που την έβαψε κόκκινη και την διαχώρισε απ’ το υπόλοιπο οδόστρωμα με πλαστικά κολωνάκια, σήμερα δεν υπάρχει τίποτε. Αποδοκιμάστηκε κι ύστερα πήρε σύνταξη εκείνος ο Δήμαρχος, αλλάξανε δυο φορές τα πρώτα βιολιά στον Δήμο, σήμερα δεν υπάρχει όχι ποδηλατολωρίδα, ούτε σπιθαμή ελεύθερης από παρκαρισμένα αυτοκίνητα γης. Και βέβαια κανένα λεωφορείο, είτε τουριστικό, είτε, κυρίως, του υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν διανοείται να προσεγγίσει τον παραλιακό δρόμο και σταματάει ψηλά, στον περιφερειακό δρόμο, όπου κι εκεί, πολλές φορές, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην αναστροφή. Καναδυό χρόνια λειτούργησε ένα λαστιχοφόρο τρενάκι, που ανεβοκατέβαζε τους δύστυχους επιβάτες, τώρα πάει κι αυτό.


Ταυτοχρόνως η Κτηματική Υπηρεσία εξακολουθεί να θεωρεί «παράνομο» το λιμανάκι (όπως έχουμε ξαναγράψει σ’ αυτή τη στήλη) και το αφήνει στα χάλια του, με σπασμένα μπετά και κυματοθραύστη. Ομοίως και τον δρόμο που οδηγεί στο λιμανάκι τον αφήνει χωματόδρομο διότι, λέει, είναι στην ζώνη του αιγιαλού, λες κι αν ασφαλτοστρωθεί και γλιτώσει ο κόσμος απ’ τη σκόνη θα συμβεί μέγιστο κακό στον αιγιαλό, μέσα στον οποίο αιγιαλό και κάτω από τον χωματόδρομο αναπτύσσονται τι ωραία τραπεζοκαθίσματα. Κατόπιν αυτών δεν περιγράφεται το τι γίνεται με τα αυτοκίνητα σ’ αυτό το σημείο του όμορφου τόπου.

Στην διπλανή παραλία, που, θεωρητικώς, φυλάσσεται με μπάρα από 10:00 το πρωί μέχρι 20:00 το απόγευμα, τα αυτοκίνητα επίσης κατακλύζουν τον χώρο.

Σε όλη αυτή την εικόνα είναι, δυστυχώς, καταφανής η απουσία του Δήμου. Και όλα αυτά τα αυτοκίνητα έχουν, βέβαια, μέσα ανθρώπους, παντός φύλλου και πάσης ηλικίας, που το μόνο που επιθυμούν είναι μια πρόσβαση στη θάλασσα, σ’ αυτό το μαγικό Αιγαίο, που απλώνεται απέραντο ως απέναντι τη Χαλκιδική. Και πληρώνουν γι’ αυτό, όλοι πληρώνουν, είτε με χρήματα, είτε με ιδρώτα και άγχος. Κι άντε να βρεις εσύ τα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο συμφέρον, ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει ενός ολόκληρου λαού που βρίσκεται σε κρίση, μια κρίση που σ’ αυτόν εδώ τον τόπο και τούτη την εποχή βέβαιο είναι ότι δεν φαίνεται. Ούτε το περιβόητο «κάπιταλ κοντρόλ» φαίνεται να επηρέασε ιδιαίτερα τούτον τον τόπο, αλλά και κανενός είδους «πράις κοντρόλ» δεν έχει γίνει – από όσα διαβάζω ούτε και οι Σποράδες δείχνουν κάποια κάμψη. Ο τουρισμός στην περιοχή μας καλά κρατεί και το «Δόξα τω Θεώ» θα ‘πρεπε να ακούγεται από παντού και καθημερινά.

Ο Βόλος πέρασε στην Ιστορία ως η ευρωπαϊκή πόλη όπου μία ελληνική εθνική ομάδα μπάσκετ κατέκτησε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μπράβο σ’ αυτά τα παιδιά, μπράβο στους διοργανωτές, μπράβο και στους πολλούς εθελοντές που για μία ακόμη φορά έδειξαν ότι η τεράστια εμπειρία που αποκτήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποτελεί παρακαταθήκη γι’ αυτή την πόλη.

Ταυτοχρόνως ο Βόλος αποξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους που απέμειναν προκειμένου, λέει, να τους βελτιώσει! Ήταν συγκλονιστική η περιγραφή των απαιτούμενων εργασιών συνολικού ποσού 35.000 ευρώ (!!) όπως την διαβάσαμε στην εφημερίδα μας στις 06.08.2015. Και σαφέστατος ο Στόχος της Δημοτικής Αρχής Βόλου (τελευταία παράγραφος του δημοσιεύματος) που είναι «η διευκόλυνση των πολιτών, περιοίκων και διερχομένων, καθώς και η ασφαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς τμήματα των οδών θα απελευθερωθούν». Αυτό κι αν είναι βελτίωση! Ζήτω η ποδηλατούπολη, Βαγγέλη μου!

Κι από την άλλη μεριά κάτι «περίεργα» σχόλια και επιστολές διαβάζω, αναφορικά με την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη καιρός να βρει θέση στα κυκλο-φ-οριακά. Αργότερα.

Είπαμε: διάγωμεν παραθαλασσίως, το αυτό επιθυμούμεν και δι’ υμάς. Και με το καλό να γιορτάσουμε και τον σαββατιάτικο Δεκαπενταύγουστο. Να είστε όλοι καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 12.08.2015. ύστερα πήγε για μπάνιο και ξέχασε να ανεβεί τα σκαλιά του ιστολογίου... το θυμήθηκε χάρη στον Θανάση. ευχαριστίες.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου