Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 821 16.09.2015



Καλημέρα, συμπολίτες. Φτάσαμε, για μία ακόμη φορά στην πολυτάραχη ελληνική ιστορία μας, τρίτη μέσα στο 2015, μπροστά σε κάλπες. Για μία ακόμη φορά με σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του κομματικού χάρτη. Κι αυτό είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα πέφτουν, κατά κανόνα, έξω, και οι ασχολούμενοι μ’ αυτές παλεύουν να κατανοήσουν ποια είναι η περιβόητη «συσπείρωση» και πώς θα γίνουν οι περίφημες «μετακινήσεις ψηφοφόρων. Αυτές οι στατιστικές μέθοδοι προβλέψεων με μικρό, αντιπροσωπευτικό δείγμα ερωτωμένων, που αναπτύχθηκαν από τον αμερικανό κύριο George Gallup (1901-1984) το 1936 και ισχύουν ακόμη με μικρές τροποποιήσεις, βασίστηκαν σε σταθερά συστήματα κομμάτων, δημοκρατικοί-ρεπουμπλικάνοι. εργατικοί-συντηρητικοί, χριστιανοδημοκράτες-σοσιαλδημοκράτες, άντε με προσθήκη ενός ή δύο κομμάτων παραπάνω. Έτσι δημιουργούνται στατιστικές σειρές από πολλές εκλογικές διαδικασίες και πολλά εκλογικά τμήματα και γι αυτόν τον λόγο στις αντίστοιχες χώρες οι αντίστοιχες δημοσκοπήσεις πετυχαίνουν τα λεγόμενα «όρια του στατιστικού λάθους». Εδώ και τώρα στην Ελλάδα μας είναι αδύνατον, λέμε εμείς, να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη, από τη στιγμή που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συμμετέχει και ένας τουλάχιστον καινούργιος κομματικός σχηματισμός. Αυτό που γίνεται και, δυστυχώς, πληρώνεται κιόλας, είναι μια τσαρλατανιά, η οποία ευθέως αποσκοπεί όχι στην αποτύπωση αλλά στην διαμόρφωση των επιθυμιών του εκλογικού σώματος.

Ενός εκλογικού σώματος που εγώ νομίζω, και να με συμπαθάτε αν σας ακούγεται «βαρύ», ότι δεν ξέρει τι επιθυμεί, μετά από έξι χρόνια αλληλοφαγώματος και αλλοπρόσαλλων πολιτικών.

Κι ο Θεός της Ελλάδας, για μία ακόμη φορά, ας βάλει το χέρι του. Κυριακή βράδυ, αλληλούια.


Να κι ένα καλό παράδειγμα. Επανασυστήθηκε και στην πόλη μας η Δημοτική Αστυνομία ύστερα από τον Νόμο 4325/2015 (ΦΕΚ Α 47/11-05-2015), και διαβάζω ότι ανέλαβε δράση, την ίδια δράση που ανέπτυσσε και πριν την κατάργησή της στις 23.09.2013, με τον Νόμο 4172/2013. Κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν κατάλαβε τι εξυπηρετούσε αυτή η κατάργηση και η μετάταξη όλων των δημοτικών αστυνόμων είτε στην Αστυνομία είτε στην φρουρά των φυλακών. Όμως, αγαπητοί μου αναγνώστες, θυμάμαι καλά, πολύ καλά, διάφορους «διαμορφωτές κοινής γνώμης» στη γειτονιά μας να πανηγυρίζουν για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, να υπερθεματίζουν σε χαρακτηρισμούς των ανθρώπων που δούλευαν σ’ αυτήν, από τελείους άχρηστους μέχρι λαμόγια, μέχρι (το καλύτερο) ασπίδα για τα ρουσφέτια των εκάστοτε Δημάρχων. Τόση ανοησία πώς να την αντέξει κανείς; Κι έρχονται σήμερα και περίπου ξανα-πανηγυρίζουν για την επανασύσταση αυτής της πολύ χρήσιμης Υπηρεσίας. Τι να υποθέσουμε λοιπόν; Τι ακριβώς επιθυμεί, επί του πολύ συγκεκριμένου αυτού θέματος, το εκλογικό μας σώμα;

Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι ο τουρισμός. Που κατέκλυσε φέτος πάλι τη χώρα μας, πήγε ακόμη καλύτερα από πέρυσι και διέψευσε όλους τους καταστροφολόγους. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν και άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα που επιθυμούσαν να μην πάει καλά ο τουρισμός ώστε να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν (μικρο)πολιτικά, σε συνδυασμό με τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Όπως γίνεται με την τεράστια ιστορία των Σύρων προσφύγων. Όπου μόνο ατάκες, αλληλοκατηγορίες, κριτικές και αναθέματα ακούω, τι επιθυμούν ή, πολύ περισσότερο, τι σκοπεύουν να πράξουν οι διάφοροι κομματικοί σχηματισμοί δεν ακούω – κουβέντα να γίνεται δηλαδή.

Και δεν μας φτάνουν, συμπολίτες όλοι αυτοί οι συσσωρευμένοι καημοί (κι άλλοι πάρα πολλοί, φυσικά...) ζούμε και σε μια πόλη με πολλές ιδιαιτερότητες, ακόμη και για τα ήδη ιδιαίτερα ελληνικά δεδομένα (μην ξεχνάτε: «είμαστε έθνος ανάδελφον»). Πολύ φοβάμαι ότι κινδυνεύω να πάθω κατάθλιψη.

Παλεύω εναντίον της τραγουδώντας! Με την Βολιώτικη Χορωδία, 79 ετών νεοτάτη, που ξεκίνησε την καινούργια σεζόν με καλούς ανθρώπους στις τάξεις της και με αισιοδοξία. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 20:30-22:00 στην ιδιόκτητη παραγκούλα μας, Γαμβέτα 66. Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό! Σας καλώ να έρθετε να τραγουδήσετε μαζί μας, το μόνο που χρειάζεται είναι να σας αρέσει το καλό τραγούδι, τα υπόλοιπα είναι θέμα της καλής μας μαέστρου.

Καλή αντάμωση. Και καλό βόλι την Κυριακή, με λογισμό και μ’ όνειρο. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία"την Τετάρτη 16.09.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου