Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 822 23.09.2015

παρτέρι στην οδό Δημητριάδος


Καλημέρα, συμπολίτες. Με τον ίδιο Πρωθυπουργό και με καινούργια Κυβέρνηση βαδίζουμε προς τα πεπρωμένα της φυλής μας. Ο «σοφός λαός», εμείς δηλαδή, μίλησε. Για την ακρίβεια μίλησε το 56,57% των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των 56 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Μιλώντας περί αποχής των ψηφοφόρων κάναμε μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο και διαπιστώσαμε α) ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μεταβάλλεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι ανανεώνονται συνεχώς. Και έχει μειωθεί κατά 108.876 από τον Μάιο 2012 ως τον Σεπτέμβριο 2015, συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015. β) στο ίδιο διάστημα ο αριθμός τον ψηφισάντων μειώθηκε κατά 910.456, αυτό είναι ένα μεγάλο νούμερο, που δεν ξέρω πώς ακριβώς αξιολογείται από τους αρμόδιους αναλυτές γ) πάντα στο ίδιο διάστημα το απόλυτο ποσοστό της αποχής (100-(ψηφίσαντες/εγγεγραμμένοι)) δείχνει μια σαφή ανοδική τάση, μέχρι το τωρινό 43,43%, που μάλλον αποτελεί το ιστορικό μέγιστο – δεν προλάβαμε να αναλύσουμε όλες τις 17 βουλευτικές εκλογές και τα 2 δημοψηφίσματα από το 1974 μέχρι σήμερα.
Το τι σημαίνει αυτή η αποχή γίνεται προσπάθεια να αναλυθεί με κοινωνιολογικά κριτήρια και νομίζω ότι χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα κι όχι αυτά που ακούω δεξιά κι αριστερά από κάθε έναν που θεωρεί ότι ξέρει. Το ότι δεν ξέρει κανείς αποδεικνύεται κι από τις περίφημες δημοσκοπήσεις, που ακόμη και στο έξιτ πολ έπεσαν πανηγυρικά έξω – η άποψή μας, που διακινδυνεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε πλήρως: η διαφορά του 7,36% ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα δεν υπήρξε ούτε στα όνειρα των ποικίλων δημοσκόπων και δημοσιολόγων.
Στην Μαγνησία νομίζουμε ότι μόνο η ανάλυση σε επίπεδο αριθμού ψήφων δίνει κάποια εικόνα, τα ποσοστά δεν λένε πολλά πράγματα. Σημαντικό στοιχείο, για τις δικές μας καταγραφές, η εκλογή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το πρωί της Δευτέρας, του 37ου κατά σειρά Βουλευτή Μαγνησίας από το 1974, του κ. Κώστα Στεργίου από το ΚΚΕ. Σ’ αυτόν και στους υπόλοιπους πέντε επανεκλεγέντες η στήλη εύχεται μακρά και καλή θητεία, προς όφελος της αγαπημένης μας Μαγνησίας.
Αυτά περί αυτών. Οι εκλογές είναι παρελθόν, το μέλλον ανήκει στην νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το μέλλον είναι δύσκολο, κι αυτό το ξέρουμε κι όσοι ψηφίσαμε κι όσοι απείχαν.
Στην πόλη μας αναμένονται ανακατατάξεις. Γενικώς.

Στο μεταξύ εμείς σημειώσαμε δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι αυτές οι όμορφες ανθοστήλες, στα ξύλινα τρίποδα, που κοσμούν την νησίδα στην δυτική είσοδο της πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο. Αν θυμόμαστε σωστά είναι έργο κάποιου κυρίου Κοντοπαναγιώτη στην Διεύθυνση Πρασίνου και οφείλουμε να του πούμε εύγε!
Το δεύτερο είναι αυτό το παρτέρι που δημιουργήθηκε στο νότιο πεζοδρόμιο της οδού Δημητριάδος, ανάμεσα στις οδούς Φιλελλήνων και Μαυροκορδάτου. Το βγάλαμε και φωτογραφία. Περιέχει λουλουδάκια και φυτά που δεν ξέρουμε τ’ όνομά τους αλλά είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν ένα είδος φυτικού φράκτη. Αισθητικά είναι ωραίο και δίνει ένα χρώμα στην πόλη. Λειτουργικά ανακύπτουν μερικά ερωτήματα, τα οποία θα τεθούν και θα πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως, αφού πρώτα μας γνωστοποιηθεί ο σκοπός αυτής της σημαντικής παρέμβασης σ’ αυτό το νευραλγικό σημείο της πόλης.
Και φωτογραφίζοντας το παρτέρι αναγκαστικά το βλέμμα μας «αγκάλιασε» και το απέναντι χάλι, που λέγεται εργοτάξιο κατασκευής (;) υπόγειου και υπέργειου parking στο Τετράγωνο. Τι γίνεται, αδέρφια μ’ αυτό το θέμα; Εμείς το έχουμε «χάσει», κάπου μεταξύ έκπτωσης του αρχικού εργολάβου και αδυναμίας αντικατάστασής του λόγω μη ύπαρξης δευτέρου στο πρακτικό του αρχικού διαγωνισμού – ας ειν’ καλά ο τότε σούπερ-αντιδήμαρχος. Σε ποια φάση, άραγε, βρίσκεται σήμερα το όλον; Γιατί δεν μας ενημερώνει κανείς; Είναι μια πληγή στο σώμα της πόλης και πρέπει να κλείσει.
Κατά τα άλλα ... λαμπιόνια. Ετοιμάζεται πάλι ο εορταστικός διάκοσμος και, αν κατάλαβα καλά, έχει ήδη προβλεφθεί ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσόν χρημάτων για αγορές και τοποθετήσεις. Ερωτώ: γιατί πρέπει να αγοραστούν νέα, τα περσινά λαμπιόνια δεν παρέμειναν στις αποθήκες του Δήμου μας; Απάντηση αναμένεται.
Μέχρι τότε να είμαστε όλοι καλά και να απολαμβάνουμε τη ζωή στον όμορφη πόλη μας. Γεια-χαρά.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 23.09.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου