Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 825 14.10.2015



Καλημέρα συμπολίτες. Με την θάλασσα ασχοληθήκαμε την προηγούμενη Τετάρτη, με την στεριά στην πόλη μας θα ασχοληθούμε σήμερα.
Θετική θεωρούμε την οριοθέτηση περισσότερων θέσεων στάθμευσης για μοτοσυκλέτες στην οδό Ερμού και στην οδό Γκλαβάνη. Βεβαίως τα μοτό γενικώς είναι πάρα πολύ περισσότερα και δεν υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης όλων, αλλά κι αυτές οι προσπάθειες θετικές είναι, γλιτώνουν κάποια πεζοδρόμια στο κέντρο, όπου (πρέπει να) κινούνται ελεύθερα οι πεζοί.
Διαμάχη για το κλάδεμα των δέντρων, εμφύλια σύρραξη, τρόπον τινά. Άκουσα γνωστόν τηλεπαρουσιαστή να «απαιτεί» την παραίτηση της αρμοδίας Αντιδημάρχου, επειδή κάποιες νεραντζιές κλαδεύονται «στα χοντρά». Παλιό το θέμα, επανέρχεται βιαίως σχεδόν κάθε χρόνο, και τα δέντρα είναι πάντα εκεί, ζουν και βασιλεύουν. Άρα μάλλον η Διεύθυνση Πρασίνου έχει το δίκιο με το μέρος της και οι πολίτες απλώς δεν ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει κανείς να διαχειρίζεται κάθε δέντρο, από τα πάνω από 25.000 που υπάρχουν στους δημόσιους χώρους της πόλης.
Διαμάχη για τα αδέσποτα και τα φιλοξενούμενα στο δημοτικό κυνοκομείο ζώα. Άλλη μια παλιά ιστορία, κι εμείς θα επαναλάβουμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων δεν θα λυθεί αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κύρια πηγή παραγωγής αδέσποτων σκύλων, που είναι η Βιομηχανική και η Βιοτεχνική Περιοχή.
Διαμάχη μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και Τεχνικού Επιμελητηρίου. Αστειότητες. Το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και έχει κάθε δικαίωμα να έχει, ως συλλογικό όργανο, τις απόψεις του, και να ασκεί οποιαδήποτε κριτική κάθε στιγμή, σε πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης. Η ποινικοποίηση αυτών των απόψεων δεν είναι στοιχείο της Δημοκρατίας.

Καλός αναγνώστης της στήλης μάς επισήμανε την προηγούμενη Τετάρτη ότι στις αναφορές μας για τα κρουαζιερόπλοια παραλείψαμε να σημειώσουμε ως έλλειψη της πόλης την μη κυκλοφορία του τουριστικού (λαστιχοφόρου) τρένου, που τόσο «πανηγυρικά» κυκλοφορούσε τα περασμένα Χριστούγεννα. Δεν έχουμε απάντηση γιατί δεν κυκλοφορεί και τώρα, ίσως κάποιοι να φοβούνται την «εμπλοκή» του στην κυκλοφορία των οχημάτων! Αλλά, μην ξεχνάμε, δεν κυκλοφορούν και τα αμαξάκια. Διότι, λέει, αναμένεται εδώ και έναν χρόνο η έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας κάποιας μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων. Αυτά είναι τρελά πράγματα, συμπολίτες. Από την πρώτη στιγμή, νομίζω ήτανε με Νόμο του 1986, που οι Λιμενικές Αρχές απέκτησαν τροχονομικές αρμοδιότητες στην χερσαία ζώνη, εμείς έχουμε πει ότι θα γίνει μπλέξιμο. Ήρθε ο Νόμος 4058 του 2012 (ΦΕΚ Α 63/22.03.2012) και έδωσε την πλήρη και απόλυτη αρμοδιότητα της κυκλοφορίας στην χερσαία ζώνη στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Πιασ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το, δηλαδή. Σαν να μην είχε ένα σωρό θέματα στην θάλασσα να ασχοληθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας, ζήτησε και ανέλαβε και την κυκλοφορία στην στεριά, και μάλιστα παντού, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πόλης-λιμένα. Κατόπιν αυτού, τα αμαξάκια περιμένουν. Και, το καλύτερο όλων, δεν ξέρουμε καν τι προβλέπει αυτή η περίφημη μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων.
Τα αγάλματα στην πόλη μας ... περπατάνε, φεύγουν. Πρώτα ο Σκυλοδήμος, τώρα η Σοφία Βέμπο, αύριο ποιο έχει, άραγε, σειρά; Αλλά ποιος ενδιαφέρεται για αγάλματα ...
Τα parking του Δημαρχείου του Βόλου είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται μόνο από Δημοτικούς Υπαλλήλους και οι πολίτες να πληρώνουν πρόστιμα όταν παρκάρουν εκεί. Τελείως απαράδεκτο.
Είδα και την μπάρα στην οδό Αγίου Νικολάου, λίγο πάνω από τον χώρο των ΕΛΤΑ. Την ίδια σηκωμένη, ανοιχτή, 7 η ώρα το απόγευμα, γεμάτη παρκαρισμένα αυτοκίνητα η Ερμού μπροστά στον Άγιο Νικόλαο. Πότε ακριβώς κλείνει αυτή η μπάρα;
Διαβάσαμε οργισμένες αντιδράσεις του λαοπρόβλητου Περιφερειάρχη μας για έργα που καθυστερούν στην Μαγνησία εξ αιτίας, λέει, των υπεύθυνων φορέων. Μπορεί, επί τέλους, να μας πει ο κ. Περιφερειάρχης τίνος αρμοδιότητα είναι ο δρόμος Βόλου-Βελεστίνου; Σε ποιον, επί τέλους, οφείλεται αυτό το χάλι με τον κυματιστό δρόμο; Διότι, τρίτο «επί τέλους», καλή είναι η πολιτική αλλά πρέπει να έχει και αποτέλεσμα...
Καλά περνάμε, τελικά. Θέματα συζήτησης στα καφενεία, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλά, τόσο τοπικά, όσο και πανελλαδικά, επί του τελευταίου βοηθούντος δεόντος και του τηλεοπτικού κυρίου Αυτιά. Προτάσεις, παρεμβάσεις, λύσεις αναζητούνται και, καθώς φαίνεται, δύσκολα βρίσκονται ή δεν βρίσκονται καθόλου. Μόνο οι ποικίλες εγκληματικές οργανώσεις στην χώρα φαίνεται να αυξάνονται και να προοδεύουν – ο Θεός να μας φυλάει. Φωτογραφία δεν έχει σήμερα. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 14.10.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου