Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 826 21.10.2015

ποδηλατοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο


Με έναν βαρύ φθινοπωρινό ουρανό πάνω απ’ τα κεφάλια μας, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, καλημέρα συμπολίτες. Η μεταφορά βρίσκεται, βεβαίως, στις επικρεμάμενες φορολογικές, ΕΝΦΙΑκες, ασφαλιστικές τραπεζικές και λοιπές «μεταρρυθμίσεις», που, κατά την γνώμη μας, θα απορρυθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη απορρυθμισμένες ζωές μας.
Επειδή όσοι «σοφοί» κι αν ασχοληθούν με το ασφαλιστικό σύστημα σωτηρία δεν μπορεί να υπάρξει όσο η ανεργία καταγράφει συνεχώς ρεκόρ και όσο δεν επιστρέφονται στα ταμεία τα αποθεματικά που τους αφαιρέθηκαν με το μνημειώδες εκείνο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI = Private Sector Involvement = Εμπλοκή Ιδιωτικού Τομέα στον δανεισμό μιας χώρας, και για την ακρίβεια, στην αγορά ομολόγων της, ένα σχέδιο γερμανικής προέλευσης, που εφαρμόστηκε παγκοσμίως μόνο στην Ελλάδα) για το οποίο τόσο πανηγύριζαν οι κκ. Βενιζέλος και Παπαδήμος τον Μάρτιο του 2012. Η δική μου «κοινή λογική» αυτό λέει, η λογική των διαχρονικών κρατικών λογιστών λέει μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών – αποκλείεται να «βγαίνει» αυτός ο λογαριασμός. Η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην μείωση της ανεργίας και στην οργανωμένη ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως ακριβώς πληρώνουμε (όλοι εμείς) δισεκατομμύρια για την στήριξη των «συστημικών» Τραπεζών.
Τα ίδια, σε γενικές γραμμές, ισχύουν και για τους φόρους, που θεσμοθετούνται και δεν εισπράττονται ή θα εισπραχθούν σε 10-15 χρόνια μέσω ρυθμίσεων επί ρυθμίσεων και δόσεων επί δόσεων, και ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι.
Ένας βαρύς φθινοπωρινός ουρανός...
Και μόνο η σοβαρή μείωση του όντως επονείδιστου και επαχθούς χρέους της χώρας μπορεί να φέρει κάποιες ηλιαχτίδες. Αν δεν γίνει ούτε αυτό, όσοι «σοφοί» κι αν ασχοληθούν με την ελληνική οικονομία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άκρη δεν θα βρουν – έχουμε και την εμπειρία του Γιάνη με ένα «ν»...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 825 14.10.2015



Καλημέρα συμπολίτες. Με την θάλασσα ασχοληθήκαμε την προηγούμενη Τετάρτη, με την στεριά στην πόλη μας θα ασχοληθούμε σήμερα.
Θετική θεωρούμε την οριοθέτηση περισσότερων θέσεων στάθμευσης για μοτοσυκλέτες στην οδό Ερμού και στην οδό Γκλαβάνη. Βεβαίως τα μοτό γενικώς είναι πάρα πολύ περισσότερα και δεν υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης όλων, αλλά κι αυτές οι προσπάθειες θετικές είναι, γλιτώνουν κάποια πεζοδρόμια στο κέντρο, όπου (πρέπει να) κινούνται ελεύθερα οι πεζοί.
Διαμάχη για το κλάδεμα των δέντρων, εμφύλια σύρραξη, τρόπον τινά. Άκουσα γνωστόν τηλεπαρουσιαστή να «απαιτεί» την παραίτηση της αρμοδίας Αντιδημάρχου, επειδή κάποιες νεραντζιές κλαδεύονται «στα χοντρά». Παλιό το θέμα, επανέρχεται βιαίως σχεδόν κάθε χρόνο, και τα δέντρα είναι πάντα εκεί, ζουν και βασιλεύουν. Άρα μάλλον η Διεύθυνση Πρασίνου έχει το δίκιο με το μέρος της και οι πολίτες απλώς δεν ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει κανείς να διαχειρίζεται κάθε δέντρο, από τα πάνω από 25.000 που υπάρχουν στους δημόσιους χώρους της πόλης.
Διαμάχη για τα αδέσποτα και τα φιλοξενούμενα στο δημοτικό κυνοκομείο ζώα. Άλλη μια παλιά ιστορία, κι εμείς θα επαναλάβουμε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων δεν θα λυθεί αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κύρια πηγή παραγωγής αδέσποτων σκύλων, που είναι η Βιομηχανική και η Βιοτεχνική Περιοχή.
Διαμάχη μεταξύ ΔΕΥΑΜΒ και Τεχνικού Επιμελητηρίου. Αστειότητες. Το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και έχει κάθε δικαίωμα να έχει, ως συλλογικό όργανο, τις απόψεις του, και να ασκεί οποιαδήποτε κριτική κάθε στιγμή, σε πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης. Η ποινικοποίηση αυτών των απόψεων δεν είναι στοιχείο της Δημοκρατίας.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 824 07.10.2015



Τετάρτη πάλι, Καλημέρα συμπολίτες. «Έφτασε η Τετραδίτσα, πάει η βδομαδίτσα», έλεγε η γιαγιά μου η Μαρία, εκ Μ(ο)υρεσίου την καταγωγήν έλκουσα. Μετά τις μεγάλες καταστροφές στην Σκάλα Λακωνίας, στην περιοχή της Καλαμάτας, στην Κεφαλονιά (τι έχει τραβήξει αυτό το νησί…!) και στην δική μας Σκόπελο, να τώρα και οι οκτωβριανές λιακάδες και υψηλές (δια την εποχήν) θερμοκρασίες. Ένας «τρελός» καιρός, που πλήττει τοπικά και επιλεκτικά, σήμερα εδώ, αύριο ποιος ξέρει πού, με μια βία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Κάποιοι λένε ότι τα φαινόμενα οφείλονται στο Ευρωπαϊκό «Ελ Νίνιο», το οποίο οφείλεται στην ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού (φαινόμενο ΝΑΟ, North Atlantic Ocsillation). Ή αντίστοιχη ταλάντωση του Ειρηνικού Ωκεανού έχει πάρει το όνομα «El Nino» (με περισπωμένη πάνω απ’ το n) και οφείλεται σε διαφορές θερμοκρασίας. Στον Ατλαντικό οφείλεται σε διαφορές ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα νερά της Ισλανδίας και των Αζορών. Ανακαλύφθηκε το 1920 από τον Sir Gilbert Walker (1868-1958) και έκτοτε μελετάται από τους αρμόδιους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει καμία σχέση με την λεγόμενη κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Μπερδεμένα πράγματα, συμπολίτες. Όσο ο άνθρωπος μελετάει την φύση που τον περιβάλλει (και πολύ καλά κάνει) τόσο ανακαλύπτει πόσο περίπλοκη είναι αυτή η φύση. Όταν δε, με τις ενέργειές του, παρεμβαίνει σ’ αυτή την περιπλοκή, τόσο περισσότερο περιπεπλεγμένα γίνονται τα φυσικά φαινόμενα.

Αφήστε που υπάρχει (η μήπως δεν υπάρχει πια;) και η περίφημη «τρύπα του όζοντος», για την οποία δεν ακούμε κάτι τον τελευταίο καιρό – τρύπα ήταν, μπορεί και να μπαλώθηκε, πού ξέρεις;