Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ευχές 2016

Με μια όμορφη κροκοσυλλέκτρια από την Κνωσσό σας ευχόμαστε...

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 832 23.12.2015

η φωνή του Κυρίου του ...


Χριστούγεννα ήρθαν ξανά. Αυτός ήταν και ο τίτλος ενός πολύ ποιοτικού φεστιβάλ Χορωδιών, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο 19.12.2015 στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Διοργανώτρια η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου (μαέστρος ο κ. Γιάννης Καρκάλας) και συμμετέχοντες η Βολιώτικη Χορωδία (μαέστρος η κα. Στάσα Τζάλλα), η Ευρωπαϊκή Χορωδία Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (από την Θεσσαλονίκη, μαέστρος ο κ. Ευάγγελος Αραμπατζής) και η Βυζαντινή Χορωδία Ωδείου Βόλου Ρυθμός (χοράρχης ο κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου). Τραγουδήσαμε, ψάλλαμε και το ‘φχαριστηθήκαμε, μαζί μας ελπίζω και όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν – και ήταν πάρα πολλοί, ασφυκτικά γεμάτος ο Ναός.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 20.12.2015 ανάλογη σύναξη Χορωδιών με τίτλο «Μελωδικά Χριστούγεννα 2015» διοργανώθηκε από την Χορωδία Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού. Και αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά πόσο σοφή είναι η απόφαση της τοπικής μας Εκκλησίας να διαθέτει τους Ναούς για τέτοιες εκδηλώσεις Πολιτισμού υψηλού επιπέδου.

Αυτό, το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Που δεν είναι μωβ και κίτρινα λαμπιόνια και σούπερ δώρα (μας έχουν τρελάνει, πάλι, οι διαφημίσεις, όποτε κι αν ανοίξω την τηλεόραση κάποιος(-α) πολύ-πολύ χαρούμενος(-η) μου προτείνει μετ’ επιτάσεως το ένα ή το άλλο ως το «τέλειο» δώρο…) και κόκκινα χαλιά (ωσάν να επρόκειτο δια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών…) και όλη αυτή η «αμερικανιά» που μας έχει κατακλύσει στον καιρό την παγκοσμιοποίησης. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι οικονομικό φαινόμενο – κι ας με συγχωρήσουν οι έμποροι, καταλαβαίνω και την δική τους αγωνία, στους δύσκολους καιρούς που όλοι περνάμε. Είναι θεραπεία ψυχής, οικογένεια και αγάπη, ιδίως τώρα, στους, επαναλαμβάνω, χαλεπούς καιρούς. Με αυτά κατά νου, η στήλη, κατά παράδοση απευθύνει τις χριστουγεννιάτικες ευχές της:

στους ηγέτες της Ευρώπης, να αντιληφθούν ότι οι πρόσφυγες του Αιγαίου είναι άνθρωποι 
στους ηγέτες της Ελλάδας, να μας φέρουν, επιτέλους, την Ελπίδα 
στους άνεργους οικογενειάρχες, να βρουν τρόπους να θρέψουν τα παιδιά τους 
στους συνταξιούχους, να συνεχίσουν να εισπράττουν την σύνταξή τους από τα κατεστραμμένα λόγω κουρέματος ταμεία τους 
στους εργαζόμενους, να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς ακόμη χειρότερους όρους 
στις οργανώσεις αλληλεγγύης, να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους με την βοήθεια όλων μας 
στην Υγεία, να παραμείνει υγιής παρά την λαίλαπα των ανθυγιεινών μέτρων 
στο Μουσικό Σχολείο (ιδιαιτέρως) και σ’ όλα τα Σχολεία, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα θεάρεστα έργα τους 
στα παιδιά όλου του κόσμου, να μπορέσουν να ζήσουν στον κόσμο που θέλουν 
στους ποδηλάτες αυτής της πόλης, να αποκτήσουν κάποτε ποδηλατοδρόμους (εκτός κι αν δεν θέλουν…) 
στο 58ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, να τα εκατοστίσει, μαζί με τον Ραν του 
στην Βολιώτικη Χορωδία και σ’ όλους τους Φορείς Πολιτισμού, να συνεχίσουν να αγωνίζονται τον καλόν αγώνα για το δικαίωμα στην έκφραση (όσοι αρωγοί, προσέλθετε…)

Η φωτογραφία που συνοδεύει την σημερινή στήλη είναι το λογότυπο μιας μεγάλης αμερικάνικης δισκογραφικής εταιρείας, που ξεκίνησε το 1899 με δίσκους 78 στροφών. Οι παλαιότεροι οπωσδήποτε την γνωρίζετε. Ονομαζόταν «His masters voice», τουτέστιν «Η φωνή του Κυρίου του». Παρεισέφρησε στην στήλη, εν μέσω ευχών, και ζήτησε να μείνει, πρώτη φορά εμφανίζεται, και είπα να μην της χαλάσω το χατίρι.

Αλλά εμείς ας ολοκληρώσουμε τις ευχές μας:

στους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας και της πόλης μας, ιδιαίτερα, να βρουν τον τρόπο να πουν τα πράγματα με το όνομά τους 
στην «Θεσσαλία» και τους ανθρώπους της, να μακροημερεύουν με πιο αισιόδοξους πρωτοσέλιδους τίτλους 
σε όλους και όλες εσάς, να έχετε υγεία, οικογενειακή ηρεμία και πραγματική χαρά.

Καλά Χριστούγεννα συμπολίτες! Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 23.12.2015)

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 831 16.12.2015



Αργία. Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα σημαντική για την Ιστορία του Βόλου. Η πόλη έχει τεθεί σε υποχρεωτική αργία, η πόλη αυτή την ώρα δεν έχει Δήμαρχο. Καλημέρα συμπολίτες, το ζούμε κι αυτό. Αφού ζήσαμε μία παραίτηση Δημάρχου τον Μάιο του 2000 (που δεν ήταν αναμενόμενη), ζούμε τώρα, Δεκέμβριος 2015, και μία κατά νόμον – λόγω παραπομπής σε δίκη για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα – αργία Δημάρχου (που ήταν, καθώς έλεγαν οι γνωρίζοντες, αναμενόμενη, από τις εκλογές του 2013 ακόμη).
Πώς και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει αυτή η αργία την πόλη, σύντομα θα φανεί, έχουμε να ζήσουμε ακόμη πολλά, καθώς διαφαίνεται. Και αναρωτιέμαι, συμπολίτες, αναρωτιέμαι κάθε μέρα, και προσπαθώ να καταλάβω, κι απάντηση συνολική και πειστική δεν βρίσκω στα πώς και στα γιατί.
Είπαμε: Ο νοών νοείτω και ο κατανοών κατανοείτω, ετούτη η στήλη δεν είναι εγκυκλοπαίδεια να τα γράφει όλα με το νι και με το σίγμα.
Εγκυκλοπαίδεια, ας πούμε, είναι η διαδικτυακή DIKIpedia, η (κατά τον ορισμό των δημιουργών της) «ψηφιακή βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου», του γνωστού μας ΔΗ.Κ.Ι. δηλαδή. Εκεί, λοιπόν, στην σελίδα «Αρχείο Δήμου Βόλου», υπάρχει ένα συνοπτικό ιστορικό του Δήμου Βόλου, που παρέχει πολλά στοιχεία σε κάθε ενδιαφερόμενο, κυρίως για την διαδοχή των Δημάρχων και για τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον Δήμο Παγασών από το 1881 και Βόλου από το 1954. Και το σημείωμα καταλήγει: «...Ακολούθησαν ο Μιχάλης Κουντούρης (1978-1990 και 1999-2000), ο Δημήτρης Πιτσιώρης (1990-1998), ο Κυριάκος Μήτρου, (2000-2006), και ο Αλέκος Βούλγαρης από το 2007 έως σήμερα. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από 31 αιρετά μέλη (Π.Δ. 323/1989).» (οι υπογραμμίσεις δικές μου). Το διάβασα και το ξαναδιάβασα και είπα μήπως χάζεψα, κι έχουμε σήμερα ακόμη Δήμαρχο τον Αλέκο Βούλγαρη; Και το πιο «περίεργο» είναι ότι αμέσως παρακάτω, στον πίνακα με όλους τους Δημάρχους, από το 1881 μέχρι και σήμερα, εκεί υπάρχουν και ο Πάνος Σκοτινιώτης και ο Αχιλλέας Μπέος!! Ποιος «ξέχασε» να ενημερώσει το συνοπτικό ιστορικό; Κι ακόμη: το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποτελείται από 31 αλλά από 49 αιρετά μέλη μετά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ήτοι ήδη από 01.01.2011, κοντά 5 χρόνια πριν!! Κανείς δεν σκέφτηκε να επικαιροποιήσει την DIKIpedia;;
Θα μου πείτε πάλι το γνωστό «ποιος νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες...» και θα σας απαντήσω ότι το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί, πλέον, στην σχεδόν μοναδική πηγή πληροφόρησης των μαθητών, των σπουδαστών, των ακαδημαϊκών, των μελετητών, των ερευνητών και όλων όσων, εν πάση περιπτώσει, ενδιαφέρονται να βρουν κάποια στοιχεία για οτιδήποτε. Και μια πόλη που ενδιαφέρεται για την Ιστορία της οφείλει να προσέχει τα στοιχεία που κοινοποιεί.
Ύστερα περνάω μια βόλτα και από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου, σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, «σαν να μην πέρασε μια μέρα...», που λέει και το τραγούδι, τι ωραία-τι καλά, ονόματα και παρατάξεις, ένας σύμβουλος έχει παραιτηθεί και αντικατασταθεί – ο νέος δεν φαίνεται πουθενά, ένα σωρό σύμβουλοι ένθεν κακείθεν έχουν ανεξαρτητοποιηθεί – παραμένουν στις «αρχικές» παρατάξεις τους σύμφωνα με την επίσημη διαδικτυακή πύλη του Δήμου. Κανείς δεν σκέφτηκε να επικαιροποιήσει την ιστοσελίδα dimosvolos.gr;;

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 830 09.12.2015

Βόλος, ιστιοπλοϊκά στην παραλία


Αχ! Αννούλα του χιονιά...! Χρόνια καλά και πολλά για όλες τις Αννούλες – ιδιαίτερα στην Έφορο – έστω και χωρίς χιονιά. Κι ύστερα σου λέει «Αγιά Βαρβάρα βαρβαρών(ει), Αη Σάββας σαβανών(ει) κι Αη Νικόλας παραχών(ει)», γίνονται όλα αυτά με τις λιακάδες πού ‘χουμε; Δεν γίνονται. Φωτάκια, δεντράκια, ελαφάκια, προβατάκια γίνονται άμα διαθέτεις 100 χιλιάρικα, χιόνια στο καμπαναριό κατά παραγγελίαν δε γίνονται. Έγινε και η μεγάλη γιορτή της αφής του εορταστικού φωτισμού, καληώρα όπως ο Ομπάμα στην Ουάσινκγτων, με παρουσία Μαρτάκη και Μπεκατώρου (καταγράφω δια την Ιστορίαν), όμως τι ν’ τούτο πάλι με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακυρώνει ως παράνομη την σχετική με όλα αυτά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;;

Το οποίο Δημοτικό Συμβούλιο, λέει, έκανε εκμίσθωση μέρους της Πλατείας Πανεπιστημίου (1.540 τ.μ.) και της Πλατείας Ρήγα Φεραίου (5.040 τ.μ.) για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που όμως τελικά δεν είναι καλλιτεχνικές («...δεν αναφέρονται ούτε ενδεικτικά ως προς το είδος, την ποιότητα, τον τόπο κι τον χρόνο πραγματοποίησής τους...) αλλά εμπορικές δραστηριότητες («...λούνα-παρκ, χωριό Αη Βασίλη, παγοδρόμιο, καρουζέλ...») και ειδικότερα για την σοκολατούπολη και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, λέει, πρόκειται για «...εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος παρασκευής και διάθεσης πρόχειρων γευμάτων, των οποίων η βραχυχρόνια λειτουργία μόν κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται (και) στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις...». Άρα, καταλήγει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, γενικώς «...υφίσταται παράβαση του νόμου.» Αυτά διαβάζω, αυτά σας λέω, περισσότερα μπορεί να μάθουμε σήμερα Τετάρτη.

Ο Θεός μαζί μας, επαναλαμβάνω συχνά απ’ αυτή τη στήλη, συμπολίτες. Και ο νοών, νοείτω.

Στην παραλία, Κυριακή του Αη Νικόλα, με τη θάλασσα ν’ αστράφτει κι ολόκληρη την προκυμαία, μέχρι πέρα στα ψαράδικα, γεμάτη με ιστιοπλοϊκά σκάφη, πολλά απ’ αυτά επαγγελματικά. Δάσος τα μεταλλικά κατάρτια, σφιχτά κρατημένα απ’ τα ξάρτια τους, όμορφα, ταχύπλοα σκαριά, έτοιμα για την παραμικρή πνοή του Αιόλου. Υπέροχες εικόνες μέσα στο καταχείμωνο και κόσμος πολύς, κυριακάτικος και εορταστικός, να βολτάρει περιμένοντας τη λιτανεία του Αγίου. Στην οποία λιτανεία δεν είδα Ναυτοπροσκόπους, γιατί άραγε; Αλλά ούτε και παραπλέοντα σκάφη, αλιευτικά, βάρκες, κωπηλατικά κανώ, γιατί άραγε; Μόνο ένα βαπόρι άκουσα να σφυρίζει, γιατί άραγε; Μήπως ξεχάσαμε ότι ο Άγιος είναι ο προστάτης των θαλασσών και των ναυτικών και όλων όσων ασχολούνται με τη θάλασσα; Κι ότι η πόλη μας τον τιμά ως πολιούχο ακριβώς επειδή απολαμβάνει την ευλογία της θάλασσας;

«Άγιε Νικόλα παρακαλώ σε, στα πέλαγα όλα λουλούδια στρώσε» έγραψε ο Νίκος Γκάτσος, μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις και πρωτοτραγούδησε ο Γιώργος Ρωμανός το 1966.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

κυκλο-φ-οριακα 829 02.12.2015

κάποτε υπήρχαν ποδηλατόδρομοι στον Βόλο...


Καλόν μήνα, συμπολίτες! Τον φάγαμε κι αυτόν τον χρόνο ή, καλύτερα, τον φορτωθήκαμε, Δόξα τω Θεώ να λέμε, αφού ακόμη είμαστε όρθιοι, ακμαίοι, και μπορούμε εμείς να γράφουμε κι εσείς να διαβάζετε.
Ολοταχώς για Χριστούγεννα, λοιπόν. Με λαμπιόνια αμερικάνικης έμπνευσης και αξίας 100.000 € και με το «Δος ημίν» στον Άγιο Νικόλαο, μεγάλη η Χάρη του, σε φουλ λειτουργία – ένα μέρος μόνο απ’ αυτά τα 100 χιλιάρικα θα έκανε το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων, που στεγάζεται σ’ αυτή την κατακόμβη, πολύ-πολύ πιο χαρούμενο. Η γκλαμουριά μας έλειπε, και ο κύριος Μαρτάκης, αν έχω καταλάβει καλά...
Α! ναι. Και ο κρυφός φωτισμός στην Αργώ. Απαραίτητος, δεν σηκώνει συζήτηση, ο κρυφός. Γιατί αν ήταν φανερός, με έναν-δυο μελετημένους προβολείς σε μελετημένα σημεία, ας πούμε, ε! δεν θα ήταν το ίδιο αδερφέ, ο κρυφός είναι αλλιώς...
Όμως ας μην είμαστε «μηδενιστές». Γίνονται κι άλλα πράγματα σ’ αυτή την πόλη και λίγο έξω απ’ αυτήν, πολλά γίνονται. Για παράδειγμα, διαμαρτυρία για τα σαμαράκια στον δρόμο Βόλου-Βελεστίνου, ένα θέμα που και η στήλη πολλαπλώς έχει αναδείξει εις ώτα μη ακουόντων. Και την ίδια μέρα η «έξυπνη» Περιφέρεια ανακοίνωνε ότι είναι έτοιμη για δημοπράτηση της ανακατασκευής σε ένα μήκος ενός χιλιομέτρου, εκεί που ο δρόμος έχει τρικυμία, με το όχι ευτελές ποσόν των εννέα (9) εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έγινε ακόμη η δημοπρασία, και μάλιστα ηλεκτρονική, πλέον, όλες οι δημοπρασίες θα γίνονται εφεξής μέσω internet. Μέχρι να γίνει, να κατακυρωθεί, να συμβασιοποιηθεί, να εγκατασταθεί ο εργολάβος, να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το έργο, βάλε καλοκαίρι και βλέπουμε.
Εκείνος ο άλλος εργολάβος, που έχει αναλάβει την «σκούπα αρ. 2» του Περιφερειακού, έκανε πάνω από δύο χρόνια να ξεκινήσει έργο ασφαλτόστρωσης. Κι όταν τό ‘κανε (τι γκαντεμιά ειν’ αυτή!...) έκανε ένα κυματοειδές οδόστρωμα, ανάμεσα στον κόμβο της Αγίας Παρασκευής και στον κόμβο του Φυτόκου. Δεν ξέρω πώς γίνονται αυτά τα πράγματα, έχω κατ’ επανάληψη σκεφτεί και γράψει ότι αυτός ο δρόμος έχει κάτι, μια «αρνητική αύρα», τόσους εργολάβους έχει φαλιρίσει και τώρα πάλι τι ‘ν τούτο; Ένας απλός ασφαλτοτάπητας ήταν να πέσει και να διαστρωθεί-συμπιεστεί σύμφωνα με τους σχετικούς, παγκόσμιας εφαρμογής, κανόνες. Τι στο καλό συνέβη πάλι, ποιοι «αστάθμητοι» παράγοντες παρενέβησαν και προέκυψε κυματοειδές το οδόστρωμα; Μήπως ο εργολάβος δεν ήξερε τι πήγαινε να φτιάξει, μήπως, λέω, δεν είχε την απαιτούμενη πείρα σε ασφαλτοστρώσεις; Και τώρα τι κάνουμε; Η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, ανέκαθεν αρμόδια γι’ αυτόν τον έρμο Δρόμο, θα παραλάβει αυτό το χάλι, σαν να μη συνέβη τίποτε; Θα επιμείνει σε αντικατάσταση ή θα ζήσουμε μαζί του, όπως τόσα και τόσα χρόνια ζούμε με το αντίστοιχο χάλι στον δρόμο Βόλου-Βελεστίνου;