Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 836 27.01.2016

...με λίγο χιόνι στα πέριξ


Αγαπητοί συμπολίτες αναγνώστες Καλημέρα. Αναγνώστης, μια πολύ ωραία έννοια, είναι αυτός που διαβάζει και καταλαβαίνει τι διαβάζει. Κι όσο περνάει ο καιρός εκλείπει το είδος, κι αντικαθίσταται είτε απ’ αυτόν που μόνο ακούει (και αμφιβάλλω αν καταλαβαίνει...) είτε απ’ αυτόν που «ρίχνει μια ματιά» κι ότι αρπάξει.. Και η ζωή συνεχίζεται.
Όπως και οι διάφορες κοστολογήσεις του ασφαλιστικού συστήματος, γίνονται, ξαναγίνονται, υπάρχουν-δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής των Ελλήνων, μπλόκα στους δρόμους και όλοι άπαντες δυσαρεστημένοι, ποιανού το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ή ποιος τυφλός δεν θέλει το φως του; Δεν ξέρω και δεν καταλαβαίνω ποιος έχει να δώσει και ποιος πρέπει να πάρει.
Στην πόλη επικρατεί, βέβαια, και ένας άλλου είδους αναβρασμός. Τις τελευταίες ημέρες διαβάζω συνεχώς ανακοινώσεις εναντίον του σε αργία τεθέντος Δημάρχου Βόλου προσωπικά. Κεραυνοί από την μεριά των οργανωμένων φιλάθλων του Ολυμπιακού (μαζί με κάποιες συγγνώμες, ελλιπείς μεν, συγγνώμες δε...), καταγγελία για αντικαταστατική παρέμβαση στα διοικητικά του ταλαίπωρου Ορφανοτροφείου, καταγγελία και από τον παραιτηθέντα Πρόεδρο του Γηροκομείου, με οικονομικές αιχμές. Έχω την αίσθηση ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα, και είναι «φυσιολογικά».

Την περασμένη εβδομάδα έγινε η αποκαθήλωση του «μωβ ουρανού» πάνω από την οδό Δημητριάδος, των χιλιάδων λαμπιονιών, δηλαδή. Και για να γίνει αυτό, επειδή τοποθετούνται σε μεγάλο ύψος, ήταν απαραίτητο ένα καλαθοφόρο όχημα. Βρέθηκα εποχούμενος στην οδό την περασμένη Παρασκευή γύρω στις 11:00 κι από την Φιλελλήνων μέχρι την Κ.Καρτάλη χρειάστηκα παραπάνω από 15 λεπτά. Διότι, εκείνη την ώρα, και δεν ξέρω από και μέχρι πότε, το καλαθοφόρο, στο ύψος της Καρτάλη, άφηνε μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας ελεύθερη. Πρωί, 11 η ώρα. Και θυμήθηκα γκρίνιες και καυγάδες, χρόνια ολόκληρα, επειδή τα συνεργεία διαγραμμίσεων έκαναν την δουλειά τους πρωινές ώρες και προκαλούσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο. Το αλλάξαμε αυτό, οι διαγραμμίσεις γίνονται πλέον κυρίως απογεύματα με κλειστή την αγορά. Αυτή η δουλειά, με τα λαμπιόνια, δεν μπορούσε να γίνει άλλη ώρα; Ή είναι άλλο το ένα κι άλλο το άλλο; Προφανώς μπορούσε, αλλά ίσως έτσι να μην γίνονταν αισθητή η «παρέμβαση»...
Και επί του αυτού θέματος: τα λαμπιόνια μαζεύτηκαν, μαζί με όλα τα υπόλοιπα του εορταστικού στολισμού. Πού πήγαν, πού βρίσκονται αποθηκευμένα καθώς τους πρέπει; Τα πληρώσαμε 100.000 € φέτος αυτά τα λαμπιόνια, ας μην τα ξαναπληρώσουμε και του χρόνου. Και μία τελευταία ερώτηση: υπάρχει μία συνολική αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την πόλη από αυτόν τον εορταστικό στολισμό και τις συναφείς δραστηριότητες στην περίοδο των Χριστουγέννων (π.χ. εισπραχθέντα ενοίκια χώρων, έσοδα από εκδηλώσεις κλπ.);
Εγώ, πάλι, ο αθεράπευτα ρομαντικός αιθεροβάμων, αναπολώ κάποια Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου σ’ ετούτη την πόλη, που πολλές φορές συνέπιπταν με την περίοδο των εορτών. Τα καταργήσαμε κι αυτά τα «κουλτουριάρικα», που μας έρχονταν από όλον τον κόσμο, αφού πρώτα τα απαξιώσαμε, τα συκοφαντήσαμε και τα στείλαμε στο πυρ το εξώτερον, μαζί με τους εμπνευστές και τους δημιουργούς τους. Τώρα, πλέον, επισκέπτονται την πόλη μας μόνο καταξιωμένοι καλλιτέχνες της νύχτας ή του γυαλιού... (κάποτε «γυαλί» λέγαμε την τηλεόραση, τώρα ούτε κι αυτό ισχύει).
Η στήλη, που πέρασε 22 χρόνια της επαγγελματικής της ζωής στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μεσογείου για τις Μεταφορές (ΔΕΚΑΜΜ) (πάει κι αυτό...), μέσα στο κτήριο της Λιμενικής Επιτροπής πρώτα και του Οργανισμού Λιμένος μετά, αισθάνεται την ανάγκη να καλωσορίσει τον καινούργιο Πρόεδρο του Οργανισμού και να του ευχηθεί μια καλή θητεία στην αγαπημένη μας, καθόλου «εύκολη» πόλη. Θα έχουμε ευκαιρίες να τα λέμε, όσο το λιμάνι μας θα ανήκει στην απόλυτη ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους – για πάντα, ελπίζουμε.
Και μιας και φτάσαμε στον λιμένα, είμαστε από αυτούς τους πολίτες που χρησιμοποιούν συχνά το parking στον κεντρικό προβλήτα, όταν αναγκάζονται να κατέβουν με αυτοκίνητο στο κέντρο. Μια χαρά λειτουργεί το parking. Εκείνο που μας κάνει μια εντύπωση είναι το πλήθος των αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα εκτός parking, στην δυτική και στην ανατολική πλευρά του κεντρικού προβλήτα, εκεί που πινακίδες γράφουν ότι απαγορεύεται η στάθμευση εκτός των υπαλλήλων του Οργανισμού και του Λιμεναρχείου. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα μετρήσαμε τα αυτοκίνητα, απλώς καταγράφουμε την απορία μας: πόσους υπαλλήλους, που απασχολούνται στον κεντρικό προβλήτα, έχουν μαζί αυτές οι δυο υπηρεσίες;
Τελειώσαμε και για σήμερα, αναγνώστες συμπολίτες, που καταλαβαινόμαστε. Η φωτογραφία δεν χρειάζεται επεξηγήσεις. Να είστε καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 27.01.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου