Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 837 03.02.2016

το τούνελ Gotthard Base


Και πάλι Καλημέρα. Με φλεβαριάτικη λιακάδα και 20 βαθμούς. Άκουσα και μία «τηλεπερσόνα» (νεόκοπος όρος κι αυτός...) να λέει «φορέστε κάτι ανοιξιάτικο...». την ώρα που θερίζουν οι ιώσεις και «ανησυχεί». η αυτή ανεγκέφαλη τηλεπερσόνα για την γρίπη! Ένα ακόμη μικρό παράδειγμα για την «πληροφόρηση» που μας παρέχει νυχθημερόν η ελληνική τηλεόραση.
Στην οποία ελληνική τηλεόραση μεγάλος πανικός επικρατεί, συμπολίτες, αναφορικά με το ποιοι θα καταφέρουν, τελικά, να αποκτήσουν επιτέλους νόμιμες άδειες χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλήνιας εμβέλειας. 25 χρόνια τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει αυτό το θέμα και να τα βάλει με τους λεγόμενους «καναλάρχες». Εκτός από σχεδόν όλα τα μεγάλα κεφάλαια της Ελλάδας που εμπλέκονται (και διαπλέκονται...) στα θολά νερά των τηλεοπτικών καναλιών και των παραφυάδων τους, μέχρι και η συχνότητα που είχε καταλάβει το ΚΚΕ πουλήθηκε σε εταιρεία αφανών συμφερόντων και προέκυψε το κανάλι «Ε». Σχετικά πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η είσοδος στον χώρο του πρώην εφοπλιστή κ. Γιάννη Καραγιώργη, μέσω της εξωχώριας εταιρίας (ελληνιστί offshore) The Worldspeaker LTD, με έδρα την Κύπρο, από τον Αύγουστο του 2014, που έχει ήδη αγοράσει το δικό μας TRT και τα άλλα περιφερειακά κανάλια Θράκη tv, Ένα Chanel Λαμίας, Διόν TV Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, Άλφα Δράμας, Κόσμος TV Αμαλιάδας-Πάτρας, Ίριδα TV στην Ρόδο, Δίκτυο Δ. Μακεδονίας και Άττικα Tv στην Αττική.
Με τον Νόμο που ψήφισε η τωρινή κυβέρνηση τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, που θα προκύψουν μέσα από διεθνή διαγωνισμό, θα είναι 5 (πέντε). Συμπέρασμα; Μαύρος χαμός αναμένεται. Και έχει ξεκινήσει ήδη, με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό ζήτημα. Οι «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» προσπαθούν να διαμορφώσουν το μέλλον τους – δεδομένου ότι έξω από τα τηλεοπτικά πλατώ δεν θα τους ανα-γνωρίζει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, όπως έλεγε κάποτε και ο Γεώργιος Κατσιφάρας (1935-2012), αναφερόμενος στους υπουργούς του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατά τα άλλα, καλά περνάμε περιμένοντας να δούμε το δικό μας μέλλον, ως άνθρωποι και ως χώρα συνολικά. Το τούνελ φαίνεται ότι είναι ακόμη μακρύ. Πιο μακρύ κι απ’ το μεγαλύτερο τούνελ στον κόσμο, το Gotthard Base, που έχει μήκος 57 χιλιόμετρα, περνάει τις Άλπεις σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης και συνδέει την Ζυρίχη με το Μιλάνο με τραίνα που θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 250 km/h. Χρειάστηκαν περίπου 23 χρόνια για την κατασκευή του και θα εγκαινιαστεί, πρώτα ο Θεός, στις 1 Ιουνίου 2016.
Στα δικά μας τα μέρη ακόμη παλεύουμε με τις σήραγγες στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα – μπορεί και να το φτάσουν το Γκόταρντ Μπέις σε χρόνο κατασκευής. Πρόκειται για τρεις «δίδυμες» σήραγγες, μήκους 2km, 6km (η μακρύτερη στα Βαλκάνια) και 3 km, ήτοι συνολικά 11 km. Μαζί με τα καθαρά οδικά έργα που ολοκληρώνουν τον αυτοκινητόδρομο, στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» σήμερα, 02.02.2016, γράφεται ότι τον Ιούνιο του 2015 ήταν έτοιμο το 90% του συνόλου των απαιτούμενων έργων. Ένα εξάμηνο μετά η ιστοσελίδα δεν έχει ανανεωθεί κι εμείς, που περάσαμε προχθές Κυριακή, δεν είδαμε να βρίσκονται σε εξέλιξη έργα. Και ξανα-θυμηθήκαμε το πιο τραγικό τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην Ελλάδα, στις 13 Απριλίου 2003, μέσα στα Τέμπη, με 21 νεκρούς μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας και την δέσμευση (Θεός να την κάνει...) της τότε υπουργού Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσως Παπανδρέου, στις 30 Οκτωβρίου 2003, στην Λάρισα ότι «Μέχρι τον Ιούλη του 2004 θα έχει ανακηρυχτεί ο ανάδοχος, θα υπογραφεί η σύμβαση και θα κυρωθεί στη Βουλή και Σε 48 μήνες από την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης τα έργα θα περαιωθούν». Η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου 2007, έχουν περάσει από τότε οχτώ (8) χρόνια και κάτι (ήτοι 100 και κάτι μήνες), κι ακόμη να περαιωθούν τα έργα, Κυρία πρώην Υπουργέ.
Οι παραπάνω σκέψεις οφείλονται σε ένα αυθημερόν ταξίδι Βόλος-Σκύδρα-Βόλος με πούλμαν, με την Βολιώτικη Χορωδία. Πήγαμε, χωρίς αγροτικά μπλόκα, τραγουδήσαμε, φάγαμε ένα ωραίο και φτηνό φαγάκι σ’ ένα χωριό που λέγεται Καλή κι έχει καλούς ανθρώπους, ήπιαμε έναν καφέ στα Γιαννιτσά του Βάλτου και επιστρέψαμε, πάλι χωρίς μπλόκα. Πολύ ωραία και αναζωογονητικά. Για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την μαυρίλα των καιρών. Ετοιμάζουμε κι άλλα ωραία πράγματα με την Βολιώτικη Χορωδία, θα ενημερωθείτε εν καιρώ.
Έτσι, ας παραμείνουμε εκτός πόλης σήμερα. Εδώ θα είμαστε και την επόμενη Τετάρτη, με μία έκπληξη, αν όλα πάνε καλά, ενδιαμέσως. Στην φωτογραφία μια άποψη από το μεγάλο τούνελ στις Άλπεις. Να είμαστε όλοι καλά. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 03.02.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου