Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 841 02.03.2016

χωρίς λόγια...


Καλόν μήνα, συμπολίτες. Εγώ δεν βλέπω να έχει ο Μάρτης διαθέσεις γδάρτη και παλουκοκάφτη, οπότε έκλεισε, νομίζω, η φετινή σχέση μας με τα ζητήματα θέρμανσης. Είχα κι ένα σωρό ξύλα για το τζάκι (ναι, έχουμε και τέτοιο...) πολύ ωραία θα περιμένουν τον επόμενο χειμώνα. Και μάλλον, όπως είπε και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο στην τελετή των Όσκαρ, η κλιματική αλλαγή είναι, πλέον, γεγονός. Μπαίνει, που λέτε, ο Μάρτης χωρίς τα αγροτικά μπλόκα ακόμη στους δρόμους, με ένα (ακόμη...) συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με μια (ακόμη...) «κρίσιμη» σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τεράστιο θέμα των προσφύγων. Ψυχή βαθειά. Και για όλα φταίει η Ελλάδα, ακόμη και οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων της αντιπολίτευσης το λένε αυτό, τέτοια κατάντια δηλαδή, να δούμε τι θα πουν και στο συμβούλιο των αρχηγών (κάτι από Αστερίξ μου θυμίζει αυτό, «Ο αγώνας των αρχηγών» στην έκδοση της Μαμούθ Κόμιξ).
Επιτοπίως τα σημαντικά των ημερών κατά την κρίση μας είναι η εξαιρετική κινητοποίηση για την περίθαλψη των προσφύγων στον ΣΕΑ Αλμυρού, ο ξυλοδαρμός εντός του Δημαρχείου Βόλου, η αποτυχία στην διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και, βέβαια, οι παραστάσεις του «Βαφτιστικού». Σημαντικό επίσης το ότι υπάρχει και Ανάδοχος, εργολάβος δηλαδή, για την ανακατασκευή του δρόμου Βόλου-Βελεστίνου, που αναμένεται ίσως και μέσα στον Μάρτιο να εγκατασταθεί και να αρχίσει εργασίες – θα το παρακολουθήσουμε το θέμα.

Με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες έγινε και γίνεται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι καλύτερο μπορούσε. Και φτάνουν, πια, οι γκρίνιες, κυρίως από ανθρώπους που δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι σε τέτοιες περιπτώσεις, του τύπου «δεν τα κάνατε καλά» (εσείς, οι άλλοι, πάντα οι άλλοι...), «έπρεπε να κάνετε το και το και το» και ένα σωρό τρίχες κατσαρές. Ο άλλος ζητά «να εμπλακεί ο Στρατός» και αγνοεί (;) ότι ο Στρατός, κατά κανόνα, στήνει τα δεκάδες κέντρα φιλοξενίας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Βεβαίως και οι Δήμοι συμμετέχουν και συμβάλλον, έκαστος κατά τις δυνατότητές τους. Το κλειστό γυμναστήριο στα Τρίκαλα το είδα αυτοπροσώπως γεμάτο πρόσφυγες και αλληλέγγυους πολίτες, τι θα λέγατε αν και το δικό μας, στο ΕΑΚ ή/και στην Νέα Ιωνία ήταν επίσης γεμάτα; Ο δικός μας Δήμος αποφάσισε να στείλει τους πρόσφυγες στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, μην το ξεχνάμε.
Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (European Capital of Culture) για το 2021 διεκδίκησε, και πολύ καλά έκανε, ο Βόλος, μαζί με άλλες 13 ελληνικές πόλεις: Δελφούς, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Μεσολόγγι, Πειραιά, Ρόδο, Σαλαμίνα, Σάμο, Τρίπολη. Για τέσσερις μέρες, 22-26 Φεβρουαρίου 2016 συνεδρίασε στην Αθήνα μια ειδική 12μελής πανευρωπαϊκή επιτροπή που εξέτασε τις υποψηφιότητες και ανακοίνωσε ότι από τις 14 πόλεις συνεχίζουν στην δεύτερη φάση 3: η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος, από τις οποίες θα επιλεγεί, τελικά, η Πρωτεύουσα. Η επιτροπή αυτή αποτελούνταν από 3 εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 3 του Συμβουλίου της Ευρώπης, 3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 1 της Επιτροπής των Περιφερειών και 2 Έλληνες. Οι 10 ξένοι ήταν από Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σλοβενία, Γερμανία, Λετονία, Φινλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Πολωνία και Βέλγιο, ένας από κάθε χώρα, δηλαδή.
Αυτή, λοιπόν, η επιτροπή αποφάσισε όπως αποφάσισε, και δεν είναι καθόλου κακή η επιλογή της, και οι τρεις πόλεις που προκρίθηκαν έχουν να επιδείξουν πολλά τώρα, την ώρα που επιλέγονται, στον τομέα του Πολιτισμού. Δεν λέω ότι και οι υπόλοιπες έντεκα δεν έχουν τα δικά τους, μαζί, φυσικά, και ο Βόλος μας, αλλά όταν μπαίνει κανείς σε έναν τόσο δύσκολο στίβο ανταγωνισμού πρέπει να ξέρει και τις δυνατότητές του. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε δράμα, ούτε κατατρεγμός, ούτε, κυρίως, συνομωσία σκοτεινών δυνάμεων ο αποκλεισμός της όμορφης πόλης μας.
Και δεν είναι μια «αδικημένη» πόλη ο Βόλος, πόσες φορές πρέπει να το λέμε για να γίνει κατανοητό; Δεν την λες αδικημένη μια πόλη που έχει ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο, που ήταν μία από τις πέντε Ολυμπιακές Πόλεις το 2004, που επελέγη παμψηφεί για την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013, που διαθέτει το μάλλον καλύτερο αθλητικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το ΟΑΚΑ. Μερικές φορές ίσως και να αδικεί τον εαυτό του, αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία που θα πρέπει κάποτε να την δούμε.
Τέλος. Σήμερα, αύριο και μεθαύριο οι παραστάσεις του «Βαφτιστικού» στην Παλιά Ηλεκτρική Εταιρία. Οι κάρτες εισόδου έχουν εξαντληθεί όλες και για όλες τις ημέρες. Μην έρθετε στο θέατρο αν δεν έχετε κάρτα στα χέρια σας, θα γλιτώσετε μια ταλαιπωρία. Στην φωτογραφία η τεράστια ταλαιπωρία των μικρών προσφυγόπουλων πίσω από τους αγκαθωτούς φράχτες. Να είστε καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 02.03.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου