Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 847 13.04.2016



Καλημέρα συμπολίτες. Στην πορεία προς το ‘Αγιον Πάσχα, η Βολιώτικη Χορωδία σας προσκαλεί στο 21ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ώρα 19:00, όπου θα ψάλουν τρεις (3) Βυζντινοί Χοροί, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού, επίσης ώρα 19:00, όπου συμμετέχουν τέσσερεις (4) πολυφωνικές χορωδίες και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού, όπου η Βολιώτικη Χορωδία θα ψάλει στην Θεία Λειτουργία, σε χορωδιακή προσαρμογή Θεοδώρου Παπακωνσταντίνου.
Είναι μία εκδήλωση καθιερωμένη στην πόλη μας από το 1988, στην οποία η ορθόδοξη βυζαντινή υμνογραφία «συνομιλεί» με τις ανώτερες μορφές του πολυφωνικού τραγουδιού δύσης και ανατολής για τον κοινό σκοπό, που είναι η Δόξα του Θεού στον δρόμο προς τα Πάθη και την Ανάσταση.
Είστε όλοι και όλες καλεσμένοι, στους Ιερούς Ναούς Μεταμορφώσεως και Αναλήψεως, στους καταλληλότερους δυνατούς χώρους για αυτού του είδους τους Ύμνους, που παραχωρεί μετά χαράς η Ιερά μας Μητρόπολη. Όπου, φυσικά, η είσοδος είναι πάντοτε ελεύθερη.

Τέτοια ωραία ετοιμάζουμε εμείς, συμπολίτες, για να ευφραίνονται οι δικές μας και οι δικές σας ψυχές. Και αφήνουμε τους «άλλους» να πηγαινοέρχονται στα αυτόφωρα, στα Δικαστήρια, στις αίθουσες συνεντεύξεων, στα ΜΜΕ, να διαφωνούν για το ποιος «στηρίζει» ποιον και ποιος όχι, για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της μιζέριας που μας έχει βρει τα τελευταία χρόνια, για το ποιος «διαπραγματεύεται» καλύτερα, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πολύ δύσκολο ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών και πάει λέγοντας και τελειωμό δεν έχει.
Βεβαίως παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, ως καλοί πολίτες αυτής της έρμης χώρας κι αυτής της έρμης πόλης, και αναρωτιόμαστε διαρκώς ποιος ωφελείται από όλα αυτά. Ποιος βγαίνει (ή ΘΑ βγει, εάν και εφόσον υπάρχει μακρόπνοη στρατηγική…) κερδισμένος. Και τι σημαίνει «κερδισμένος».
Περάσαμε μια εβδομάδα συζητώντας για το ποιος πλήρωσε τους ελαστικούς τάπητες στις διαβάσεις του ΟΣΕ!! Μέγα ζήτημα. Που εμείς εδώ, την προηγούμενη Τετάρτη το είχαμε πλήρως ξεκαθαρίσει – κανείς δεν διαβάζει κυκλο-φ-οριακα;; Η χρηματοδότηση έγινε από τον Δήμο Βόλου, πάει και τέλειωσε. Ευτυχώς, το πιο βασικό, τελείωσε και το έργο, το πατήσαμε κιόλας, αυτοπροσώπως και αυτό-αυτοκινήτως (sic!). Να πάμε γι’ άλλα, αυτό είναι το ακόμη πιο βασικό.
Για άλλα, που δεν ακούω πολλά πράγματα να συζητιούνται στα Δημοτικά Συμβούλια ή να περιλαμβάνονται στα επιχειρησιακά σχέδια. Ακούω, ας πούμε, για πάρκο σκέιτ-μπορντ στην πλατεία Αναύρου – έχει δει κανείς στο Δημαρχείο μια έτοιμη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας από το 2009-2010 για ένα τέτοιο πάρκο στο μεγάλο και αναξιοποίητο ως σήμερα οικόπεδο Γιάννη Δήμου με Ελύτη, στην γέφυρα του Αναύρου; Ακούω για μετατροπή του εκθεσιακού σε συνεδριακό κέντρο (κάποιοι «κακοί» λενε πως δεν θα γίνει συνεδριακό αλλά συναυλιακό κέντρο…) – έχει δει κανείς τις δύο τουλάχιστον μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί από εξωτερικούς συνεργάτες αναφορικά με ολόκληρον τον τεράστιο δημοτικό χώρο του Πεδίου Άρεως; Από πού προκύπτει, ξαφνικά, ένα ενυδρείο σ’ αυτόν τον χώρο; Θυμάται κανείς ότι επί πάρα πολλά χρόνια ένα τσιμεντένιο κουφάρι, εκεί παραπέρα από το Ξενία, περίμενε μπας και του βάλουνε ψαράκια και γίνει ενυδρείο και τελικά έγινε εστιατόριο. αφού διεξοδικά αναλύθηκε και κρίθηκε ασύμφορη η λειτουργία ενός ενυδρείου; Πρέπει να ξανα-θυμήσουμε σε όλους το αξίωμα: το έργο είναι εύκολο, η συντήρησή του είναι δύσκολη – ισχύει διαχρονικά για κάθε μεγάλο ή μικρό έργο, απανταχού της γης.
Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, συμπολίτες. Γι’ αυτό, άλλωστε, τραγουδάω. Για να ξεδιαλύνω την καταχνιά που απειλεί το μυαλό μου.
Αλλά να! κι ένα καλό! Η καλή μας «Θεσσαλία» καθιέρωσε, πλέον, το «ν» στο άρθρο των αρσενικών ουσιαστικών, στην αιτιατική πτώση. Ο Βόλος έγινε αρσενικός… Καιρός να ακολουθήσουν και οι άλλοι και, κυρίως, οι καλοί μας φιλόλογοι και οι παντοειδώς γράφοντες και δημοσιεύοντες. Γένοιτο!
Να είμαστε καλά και να ανταμώνουμε, μόνο αυτό μας έχει μείνει. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 13.04.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου