Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 849 01.06.2016

μονοδρόμηση σήραγγας Γορίτσας, καλοκαίρι 2016


Καλόν μήνα συμπολίτες. Πότε πήγε Ιούνιος, πότε έφτασε στα μισά και τούτος ο χρόνος; «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω / Χτυπάει πισώπλατα ο χρόνος / Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω / Φταίει η ζωή που είναι μικρή» λέει το ρεφραίν ενός τραγουδιού του 1990, σε μουσική και στίχους Γιάννη Νικολάου, το οποίο μεταξύ άλλων εκτελεί και ο Παντελής Θαλασσινός. Η ζωή φταίει, επειδή είναι μικρή.

Και δεν φτάνει που ‘ναι μικρή, είναι και δύσκολη π’ ανάθεμά την. Όμως, όπως έγραψε και ο Ελύτης και τραγούδησε η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, «...δεύτερη ζωή δεν έχει». Αυτή είναι, μία, μικρή, δύσκολη και ωραία.


Πρωτομηνιά και έναρξη των νέων μέτρων, μετά από την επιτυχή (;) πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας που δεν είναι μνημόνιο (memorandum of understanding), τα οποία μέτρα μας εισάγουν απευθείας σε τροχιά ανάπτυξης – εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι εκείνο το Αντωνοβαγγελαίικο «έρχεται η ανάπτυξη» έγινε θλιβερό ανέκδοτο τότε, μαζί με εκείνο το αλησμόνητο «σαξές στόρυ» και βέβαια το απίθανο «ελεύθερο ίντερνετ για όλους». Άρα η χρήση του όρου «ανάπτυξη» σε τούτη την αγρίως χειμαζόμενη χώρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή!

Βέβαια είναι κι ένα θέμα προς διερεύνηση όλα αυτά τα ψέματα και ποιος/ποια/ποιο λέει/έχει πει/θα πει τα μεγαλύτερα και επαχθέστερα. Π.χ. εκείνο το «μαγειρεμένο» αρχικό έλλειμμα, τα περί μειώσεως του χρέους που κρατάνε από το 2012 και αντ’ αυτού το εκτινάξανε σε δυσθεώρητα ύψη, το τραγικό κούρεμα του Ευαγγέλου που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεχάστηκαν αυτά; Χρυσόψαρα είμαστε, αγαπητοί μου συμπολίτες; 11 φορές μειώσεις μισθών και συντάξεων πώς έγιναν «για το καλό μας» και η τωρινή 12η είναι «για το κακό μας»; Τέτοιες απορίες έχω και κανένας δεν δείχνει διατεθειμένος να μου τις απαντήσει. Γι’ αυτό κι εγώ κρατάω την τηλεόρασή μου κλειστή.

Επιβεβαιώθηκε η στήλη στα όσα ανέφερε την περασμένη φορά περί εξοπλισμού για στεφανιογραφίες στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο μας. Φυσικά επιβεβαιώθηκαν και πολλοί άλλοι, που έλεγαν ότι δεν πρόκειται να μείνει εκτός ΕΣΠΑ το Νοσοκομείο. Εγώ θα συνιστούσα σ’ αυτούς τους ίδιους που αγωνιούν για το Νοσοκομείο να ψάξουν καλά το τι πρόκειται να γίνει με τον Δήμο Βόλου και το ΕΣΠΑ. Π.χ. αληθεύει ότι η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ; - παρεμπιπτόντως, ενώ εμείς ξέραμε ότι είναι έτοιμες προς υλοποίηση μελέτες πολλών εκατομμυρίων (τόσο προϋπολογισμού έργου, όσο και αμοιβής μελετητών) ξαφνικά διαβάσαμε ότι ανατέθηκε (κανονικά, με προκήρυξη και προσφορές, και στον μάλλον καλύτερο μελετητή αυτού του αντικειμένου στην πόλη μας) «μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου» και μείναμε ...άναυδοι. Τώρα μελέτη στατικής επάρκειας; έξι περίπου χρόνια μετά την διαπίστωση της στατικής ανεπάρκειας του Θεάτρου και την έναρξη των μαραθωνίων μελετών – κάποιοι έχουν ήδη προλάβει και έχουν εισηγηθεί ακόμη και κατεδάφιση και ανέγερση νέου, τι μπορεί να σημαίνει, λοιπόν, η τωρινή μελέτη στατικής επάρκειας;

Χρήσιμη θα ήταν, νομίζω, μία επ’ αυτού δημοσίευση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ή/και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που επίσης οφείλει να διερευνήσει το όλον θέμα. Όπως, βεβαίως, και τα περί εντάξεως του έργου στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Γιατί αν δεν..., δεν βλέπω καμία άλλη προοπτική να ξανα-αποκτήσει ο Βόλος το στολίδι του.

Ύστερα μας απασχολεί κι αυτή η απόφαση για την μονοδρόμηση της σήραγγας της Γορίτσας καθώς και όλης της διαδρομής από τον κόμβο στα Αστέρια μέχρι την σήραγγα. Κάθε Κυριακή του καλοκαιριού, λέει, από 10 πμ έως 10 μμ για την διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων στις παραλίες. Μια απόφαση που διοχετεύει όλον τον φόρτο της εξόδου, από τις 10 το πρωί, στον παραλιακό δρόμο, ξανα-φορτώνει με κυκλοφορία τον άξονα Αλκίππης-Απόλλωνος-Θησέως-Σταδίου και φορτίζει αναλόγως τον κόμβο Σταδίου-Πολυμέρη. Και που δεν μπορούμε εκ προοιμίου να πούμε πόσο, εν τέλει, ευεργετικά αποτελέσματα θα έχει για τα οχήματα που επιστρέφουν. Δηλαδή πόση θα είναι η εξοικονόμηση χρόνου, διότι περί αυτού πρόκειται. Να φανταστώ ότι υπάρχουν τέτοιου είδους πραγματικά στοιχεία μετρήσεων από πέρυσι που δεν υπήρχε η μονοδρόμηση, τα οποία θα συγκριθούν με τα αντίστοιχα φετινά, ή θα βασιστούμε στην απόλυτη εμπειρία του κυρ Μήτσου που ξεκίνησε απ’ την Κάτω Γατζέα κι ενώ πέρυσι (το θυμάται πολύ καλά...) έκανε 43 λεπτά να περάσει τη σήραγγα, φέτος (λέμε...) την πέρασε στα 39 και άρα «νενικήκαμεν».

Να, κάτι τέτοια, απολύτως ελληνικά, με προβληματίζουν κι ύστερα μου λέει ο άλλος «μην έχεις άγχος». Άγχος εγώ; μπα! εδώ δεν έχουν αυτοί που θα ‘πρεπε, εγώ θα ‘χω;; Ας είμαστε καλά, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 01.06.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου