Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 851 15.06.2016

ΕΡΑ Βόλου, νύχτες Ιουνίου 2013


Μεσούντος ακριβώς του Ιουνίου, καλημέρα συμπολίτες. Πλήθος εκδηλώσεων σήμερα στο Πορφυρογένειο της Αγριάς, στο Μουσείο της Πόλης, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, στις πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα γήπεδα της Γαλλίας, μια γενική κινητικότητα. Τελείωσαν ή τελειώνουν οσονούπω και τα σχολεία, καλό καλοκαίρι να περάσουν τα παιδιά μας (κι εμείς μαζί…) κι από Σεπτέμβρη πάλι βλέπουμε, όλο και κάποια μεταρρύθμιση της Παιδείας θα συμβεί.
Έναν χρόνο επαναλειτουργίας γιορτάζει η ΕΡΤ, μετά από εκείνο το απαράδεκτο μαύρο που έριξε η κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔημΑρ) στην δημόσια τηλεόραση στις 11 Ιουνίου 2013. Παγκόσμια «πρωτοτυπία», να κλείνει μια κυβέρνηση την δική της τηλεόραση, αλλά έπρεπε να γίνει διότι το ζητούσαν οι καναλάρχες της DIGEA (ο κύριος κλικλίκος…), που, όπως ξέρουμε, από τότε μονοπωλεί το ψηφιακό σήμα της τηλεόρασης. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν έκλεισαν ούτε μία στιγμή τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου, προχώρησαν σ’ έναν αγώνα που στηρίχτηκε και από πολλούς «απλούς» ανθρώπους και συλλογικότητες, και με κυβέρνηση Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑνΕλ) δικαιώθηκαν. Η ΕΡΤ ξαναλειτούργησε, συμβολικά, στις 11 Ιουνίου 2015. Σήμερα μεταδίδει τους 51 αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου από την Γαλλία και ετοιμάζεται για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Βραζιλία.
Θυμάμαι εκείνες τις στιγμές τον Ιούνιο του ’13, ήμουν καθ’ οδόν από την Λάρισα προς Βόλο κι άκουγα στο ράδιο ότι αναμένονται ανακοινώσεις αναφορικά με την ΕΡΤ. Έφτασα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό πριν την επίσημη ανακοίνωση, κατά σύμπτωση πρώτος απ’ όλους τους αλληλέγγυους (η ονομασία μας προέκυψε αργότερα), βρήκα εκεί συγκεντρωμένους όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, κάποιους γνωστούς μου κι άλλους, τους περισσότερους, όχι. Μαζί τους είδα εκεί, στην τηλεόραση της παράγκας, τον κ. Κεδίκογλου να τους απολύει αυτοστιγμεί και να αναγγέλλει το μαύρο που έπεσε λίγες ώρες αργότερα. Θυμάμαι τις νύχτες που ακολούθησαν, θυμάμαι τις μέρες της ertopen, θυμάμαι πόσο θαύμαζα τους τεχνικούς που κατάφερναν δεν-ξέρω-πώς να φτάνουν σ’ εμένα φωνές και μουσικές από «απολυμένους» εργαζόμενους στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, σ’ όλη την Ελλάδα, το θεωρούσα «θαύμα»!

Η Ιστορία έχει ήδη καταγράψει αυτό το εγχείρημα ως μία από τις μεγαλύτερες κομπίνες στην μέχρι τώρα διάρκεια των μνημονίων – μία ακόμη, με πολύ επαχθέστερα οικονομικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία μας, ήταν εκείνο το περίφημο «κούρεμα» του χρέους. Η Ιστορία υπάρχει για να μην ξεχνάμε. Και για να κατατάσσει τους πρωταγωνιστές των γεγονότων στην κατάλληλη κατηγορία – όσο κι αν οι τελευταίοι μετά μανίας προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε παρελθόν σ’ αυτή τη χώρα…
Εδώ στην πόλη πολλά και διάφορα συμβαίνουν. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης με λογότυπο ίδιο με αυτό των Μεσογειακών Αγώνων (τι ψάχνεις να βρεις, αδερφέ, κάποιος βαριότανε να κάνει καινούργιο, πήρε το Μεσογειακό, άλλαξε το Βόλος 2013 σε Βόλος 2016, ίδια γραμματοσειρά, όλα ίδια, έτοιμο το λογότυπο, με τέσσερις υπερήφανες υπογραφές από κάτω) πήραμε και όλα τα χρυσά μετάλλια, τι άλλο θέλουμε. Ολοκληρώθηκε η Ναυτική Εβδομάδα που διοργανώθηκε από την Μαγνήτων Κιβωτό για δεύτερη χρονιά. Νέος επενδυτής-πρόεδρος βρέθηκε για την Νίκη Βόλου, αυτή τη φορά εκ Κατερίνης ορμώμενος, ας ευχηθούμε εμείς και βλέπουμε. Και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Jet Ski έχουμε αυτές τις μέρες, και ράλλυ «Κένταυρος» με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη, ναι, από αθλητικές εκδηλώσεις μια χαρά πάμε.
Αλλά υπάρχει έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου Βόλου. Και δύο σπασμένες μπάρες, μία στην οδό Κουμουνδούρου και μία στην οδό Αγίου Νικολάου, όχι ταυτόχρονα, εκ περιτροπής, λένε οι πληροφορίες του διαδικτύου. Στην περίπτωση της Αγίου Νικολάου η ιστορία που διάβασα μιλούσε για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και ανάγκη άμεσης μεταφοράς στο Νοσοκομείο. Δεν έχω τρόπο να ελέγξω την ακρίβεια, όμως το θέμα είναι σοβαρό. Και το άλλο σοβαρό θέμα είναι με βάση ποια ακριβώς νομοθεσία έχουν τοποθετηθεί αυτές οι μπάρες και αν οι δύο δρόμοι είναι χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι ή οδοί ήπιας κυκλοφορίας.
Όσο για το έλλειμμα, νομίζω ότι σχετίζεται και με έλλειμμα εμπιστοσύνης, αλλά δεν επιμένω καθότι αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα, συμπολίτες.
Δυστυχώς τελείωσε ο χρόνος μας. Στην φωτογραφία μία από τις νύχτες έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Βόλου. Να είμαστε όλοι καλά, θα τα ξαναπούμε. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 15.06.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου