Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 853 13.07.2016

μια κάποια παραλία στο Αιγαίο


Καλημέρα συμπολίτες. Στα μισά του Ιουλίου με τις ανάλογες ζέστες, κι οποιανού δεν τ’ αρέσει να σηκωθεί να πάει στον βόρειο πόλο, α μα πια!! με τίποτε δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Οι παραλίες στο φόρτε τους, ο τουρισμός αναμένεται να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, καθώς ακούω να λέγεται πανταχόθεν, η ανάπτυξη είναι στον δρόμο κι έρχεται με κινέζικο ποδήλατο, όμως κάτι συμβαίνει τώρα με τις ιταλικές τράπεζες και, αν κατάλαβα καλά, με κάτι πρόστιμα (;) σε Ισπανία-Πορτογαλία, υπερψηφίστηκε και το κοσμοϊστορικό Brexit, τουτέστιν η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που, μεταξύ άλλων, είχε ως αποτέλεσμα την δεύτερη Βρετανίδα πρωθυπουργό μετά την περιβόητη Μάργκαρετ Θάτσερ, όλα καλά κι όλα ωραία στην γηραιά Ευρώπη. Α! ναι! Και ο κύριος Μπαρόζο, ο πρώην Πρόεδρος που έμεινε άνεργος, ο δυστυχής, έπιασε δουλειά στην εβραϊκή τράπεζα Goldman Sachs, μία από τους δυο-τρεις κύριους υπεύθυνους γι’ αυτή την παγκόσμια «κρίση χρέους» που βιώνουμε.
Ποιος αντέχει να «αναλύει» την διεθνή κατάσταση; Ποιος αντέχει ν’ ακούει για «σχέδια Β» ή Γ ή δημιουργήματα επί χάρτου άρρωστων εγκεφάλων από όλον τον κόσμο; Ποιος αντέχει, γενικά; Ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, κι αυτός που δεν θέλει, γιατί, στ’ αλήθεια, δεν θέλει; Κι άλλη μια ερώτηση: πόσα κόμματα, επιτέλους, μπορεί να έχει αυτή η χώρα; – γελάει ο κόσμος, όπως συνηθίζει να λέει κι ο 17χρονος γιος μου.

Καλοκαίρι, θερμό ούτως ή άλλως. Το νερό, τα κέντρα κοινότητας, το αντλιοστάσιο στ’ Αστέρια, το γήπεδο-έδρα του Ολυμπιακού – έχω έναν κουμπάρο που πολύ τον απασχολεί αυτό το θέμα – τα παρτεράκια στην Δημητριάδος – που φαίνεται να είναι κάτι σαν μια κοτούλα που κάνει χρυσά αυγουλάκια – όλα το ίδιο ωραία και καλά στην «ομορφότερη πόλη της Ελλάδας», τον Βόλο μας.
Τον Βόλο με τα χρυσόψαρα. 18 με 23 Ιουνίου έγιναν διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Σε μία από αυτές συναντήθηκα με έναν ανέκαθεν βολιώτη, από αυτούς που «θες-δε θες» συναντάς μονίμως σε κάθε είδους εκδήλωση. Και τι μου λέει ο καλός άνθρωπος; «Επιτέλους, Μπάμπη, τέτοιου είδους εκδηλώσεις χρειαζόμαστε σ’ αυτή την πόλη». Δίπλα του ακριβώς υπήρχε μία ωραία αφίσα που με ωραία μεγάλα γράμματα έγραφε «10η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ». 10η, άρα για 10η φορά, άρα αυτή η γιορτή, αυτές τις συγκεκριμένες μέρες, σε όλα τα στέκια της πόλης, συμβαίνει από το 2007 – αν θυμάμαι καλά η πρώτη έγινε μέσα στον πολυχώρο Τσαλαπάτα. Αλλά ο καλός εκείνος άνθρωπος δεν το θυμότανε, και είδε φέτος «το φως το αληθινό» …
Κάπως έτσι και το «Πρώτο Φεστιβάλ Πολιτισμού Βόλου». Το πρώτο! Τι θέλω και θυμάμαι; πολιτισμό στον Βόλο, Λυδία Κονιόρδου, Θέμης Μουμουλίδης, Θάνος Μικρούτσικος, Δήμητρα Γαλάνη, Συμεών Κόγκαν, Λυρική Σκηνή, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Μουσικό Θέατρο, Συμφωνική Ορχήστρα, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, δεν γίνεται, συμπολίτες, τούτο το φετινό να είναι «το πρώτο». Έχουν προηγηθεί πολλά. Και μπορεί τούτο να είναι εξαίρετο – κάθε καλλιτεχνική προσπάθεια έχει την αξία της, καμία δεν αμφισβητώ – αλλά δεν μπορεί να είναι «το πρώτο».
Και λέγοντας για καλλιτεχνικές προσπάθειες να που φτάσαμε και στον «Βαφτιστικό» της Βολιώτικης Χορωδίας την Παρασκευή 1 Ιουλίου. Θέλω και προσωπικά να ευχαριστήσω το κοινό του Βόλου για την θερμή ανταπόκριση στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο οι χορωδοί όσο και, κυρίως, οι σολίστες-ηθοποιοί-τραγουδιστές, οι μουσικοί, οι χορευτές και οι χορεύτριες για να φτάσουμε σ’ αυτή την ωραία παράσταση της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Ευχαριστούμε και … σ’ άλλα με υγεία.
Κάτι σε … πιο πεζό, ολοκληρώθηκε η μεγάλη βιοκλιματική, αισθητική και κυκλοφοριακή παρέμβαση στην πλατεία του Αλμυρού και στους πέριξ δρόμους. Περάσαμε να την επιθεωρήσουμε δεόντως και ομολογουμένως την βρήκαμε ωραία και λειτουργική. Με φωτοβολταϊκά φωτιστικά, με συντριβάνι και άλλες δεξαμενές νερού, με κιόσκια για τραπεζοκαθίσματα, με περίπτερα, με τα παλιά δέντρα και καινούργιες φυτεύσεις. Και με πεζοδρομημένη την οδό Μυρμιδόνων και ήπια κυκλοφορία, με ελάχιστη στάθμευση, στους γύρω δρόμους, από την είσοδο στην οδό Μιχοπούλου μέχρι την έξοδο στην οδό Αθηνών. Τα κυκλοφοριακά των οχημάτων ήταν δική μας πρόταση, σε δύο ανάλογες μελέτες, μία το 2003 για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού και μία το 2008 για λογαριασμό του Δήμου Αλμυρού. Άλλα πρόσωπα σε άλλες θέσεις, άλλες συνθήκες, είμαστε ευτυχείς που κάτι από τις τότε, νυν και αεί περί κυκλοφορίας απόψεις μας επέζησαν μέχρι το 2016 και υλοποιήθηκαν. Καλή λειτουργία, λοιπόν, στην καινούργια πλατεία. Χωρίς κανείς να ξεχνάει το αξίωμα ότι το έργο (γενικά) είναι εύκολο, η συντήρησή του είναι (γενικά) δύσκολη.
Αυτά τα ευχάριστα. Καλό μπάνιο, καλό Σαββατοκύριακο, συμπολίτες. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 13.07.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου