Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 868 23 Νοεμβρίου 2016

τέτοιες εικόνες αντίκρυζε ο Γιώργος Σεφέρης...


Καλημέρα συμπολίτες. Χωρίς, πλέον, Πρόεδρο Ομπάμα, που αναχώρησε μέσω Βερολίνου για τις τελευταίες ημέρες του στον Λευκό Οίκο της Ουασιγκτώνος, αλλά και χωρίς Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, που αναχώρησε, πλήρης ημερών, δια τας αιωνίους μονάς, πορευόμαστε ως Έλληνες. Με καινούργιον «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό και με τους «θεσμούς» ως δαμόκλειο σπαθί πάνω από τα κεφάλια μας.
Πού θα πάει, πώς θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία των μνημονίων ποιος ξέρει να μας πει; Θα γίνει ή δεν θα γίνει το «κούρεμα» του χρέους – το οποίο χρέος, αν άκουσα καλά, το 2017 αναμένεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αλλά να αυξηθεί σε απόλυτο αριθμό δισεκατομμυρίων, αν θέλετε να μάθετε πώς γίνεται αυτό, πολύ απλά, ρωτήστε έναν που ξέρει, κι αν τον βρείτε συστήστε τον και σ’ εμένα που είμαι σκράπας στα δημοσιονομικά. Μπορεί, πάντως, να μην γίνει, για το καλό μας. Έτσι είπε ο κύριος Σόι-μπλε, διότι αν γίνει μείωση του χρέους, είπε, οι Έλληνες θα το γλεντήσουν και θα σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτές τις ρημάδες τις μεταρρυθμίσεις…!! Κι έχουμε κι εδώ, στην Ελλάδα μας, πολλούς πολιτικούς που τάσσονται αναφανδόν υπέρ των μεταρρυθμίσεων τις οποίες «έχει ανάγκη ο τόπος» αλλά αυτοί δεν προκάνανε να τις εφαρμόσουνε όταν επί σαράντα (40) και βάλε χρόνια κυβερνούσανε αυτόν τον ίδιο τόπο. Και τους ακούω και δεν πιστεύω στ’ αυτιά μου, ακόμη κι άνθρωποι που μέχρι πρόπερσι κυβερνούσαν και υποτίθεται ότι έπρεπε να τις έχουν κάνει, να ομιλούν με πραγματικό θράσος για τις μεταρρυθμίσεις που «έχει ανάγκη ο τόπος». Τους ακούει, άραγε, ο Μένιος Κουτσόγιωργας να τους ξαναπεί εκείνο το ιστορικό «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε»;
Και επιτέλους, αδελφοί, ποιες είναι αυτές οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις;;

Δεν ξέρω, δεν καταλαβαίνω, κι όσοι ισχυρίζονται ότι καταλαβαίνουν νομίζω ότι λένε ψέμματα, γι’ αυτό και αποφεύγω, συστηματικά πλέον, να παρακολουθώ τέτοιου είδους τηλεοπτικές (ή ραδιοφωνικές…) εκπομπές. Απείρως προτιμώ τις πολλοστές επαναλήψεις των διασκεδαστικών σειρών και τις ακόμη περισσότερο πολλοστές (sic!) των ωραίων ελληνικών ταινιών – είδα τις προάλλες για μία ακόμη φορά την «Τρελή-τρελή οικογένεια» με την εκπληκτική Μαίρη Αρώνη ως πάστα φλόρα και όλους τους υπόλοιπους άριστους συντελεστές (Καρέζη, Αλεξανδράκη, Παπαγιαννόπουλο, Καλυβωκά, Παπαγιάννη, Γώγου κλπ.) και άνοιξε, κυριολεκτικά, η καρδιά μου, αγαπητοί φίλοι.
Άσχετο, πλην όμως ενδεικτικό. Τις προάλλες, πάλι, ο γιός μου («Υιέ μου, υιέ μου» (1965), Κωνσταντάρας, Καρράς, Κοντού κλπ.) έφερε από το σχολείο του στο σπίτι μας ένα κιτρινωπό χαρτονάκι μεγέθους Α4 που γράφει στην κορυφή «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ» και «ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΠΡΟΟΔΟΥ» και στον πάτο «Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (υπογραφή) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ». Στην οικογένειά μας το παρόμοιο «χαρτονάκι» έχει εμφανιστεί ήδη πολλάκις τα τελευταία 15 χρόνια, φέτος όμως ομολογώ ότι σαν να μην το περίμενα. Είχα ακούσει τόσο πολλά κλάματα και τόσα αναθέματα για τον Υπουργό που «κατήργησε την αριστεία» που είχα πιστέψει ότι φέτος δεν θα δοθούν στα παιδιά οι έπαινοι και τα αριστεία που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, αγαπητοί συμπολίτες, ηπατήθην ή μάλλον με εξηπάτησαν. Δεν ξέρω αν αυτοί που θρηνούσαν για την «απώλεια» της αριστείας το πίστευαν ή απλώς το έκαναν για τους γνωστούς πολύ κουτσομπολίστικους και λίγο πολιτικούς λόγους, πάντως, όπως φαίνεται η αριστεία εξακολουθεί να υπάρχει στα ελληνικά σχολεία και τα ανέκαθεν Αριστεία Προόδου εξακολουθούν να απονέμονται στους αριστεύοντες μαθητές. Αμήν.
Άριστα, λοιπόν, κύριέ μου. Φθινόπωρο στο Πήλιο. Όποτε μπορούμε ανεβαίνουμε στα Χάνια όπου τα πεσμένα φύλλα από τις οξιές σχηματίζουν ένα πανέμορφο καφετί χαλί. Η πόλη προετοιμάζεται για την έλευση του Σάκη και επί τούτου φωταγωγεί παρεμπιπτόντως και τις ελίτσες και τα κυκλάμινα των κεντρικών οδών. Αφήνουμε τα κυκλοφοριακά ζητήματα δι’ εύθετον χρόνον και σας αποχαιρετούμε ανυπερθέτως εν ειρήνη με αγάπη.
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 23.11.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου