Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 840 24.02.2016

παραγωγή Γιάννης Βαλιάντζας


Με τα αγροτικά μπλόκα ακόμη στους δρόμους η Ελλάδα πορεύεται τον δύσκολο και, κυρίως, μοναχικό, δικό της δρόμο. Μέσα σε μια απόλυτα παραπαίουσα ξενοφοβική Ευρώπη, που, όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί, βαδίζει με γοργούς ρυθμούς προς μια καινούργια μορφή-μετάλλαξη του ίδιου ανέκαθεν εθνικοσοσιαλισμού. Μια Ευρώπη που συνεχώς ταξιδεύει, συσκέπτεται χωρίς να σκέπτεται, διακηρύσσει μεγαλοστομίες και την επόμενη ακριβώς στιγμή («μέσα σε 10 ώρες» άκουσα να λέει ο Αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής) επιτρέπει να γίνονται κουρελόχαρτα οι «αποφάσεις» της και να περιχαρακώνονται οι λαοί της.

Και η Ελλάδα μένει μόνη, απελπιστικά μόνη, παρά τις μεγαλόστομες, επαναλαμβάνω, διακηρύξεις του εκλεγμένου και εκλεκτού κ. Γιουνκέρ, τον οποίο δεν φαίνεται να λαμβάνει κανείς, πλέον, από τους ευρωπαίους ηγέτες σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν ξέρω πια γιατί παραμένουμε σ’ αυτή την ομάδα των 28 κρατών-μελών. Το λέω μετά παρρησίας και μετά φόβου, δεν ξέρω. Για τα πακέτα των επιδοτήσεων που μας δίνουν για να τα πάρουν πίσω με το πολύ παραπάνω, μέσω των πάσης φύσεως αγαθών που ψωνίζουμε από τις διάφορες θησαυρίζουσες εταιρείες τους; Για τις καταστροφικές «κοινές αγροτικές πολιτικές» που μας έχουν αφαιρέσει κάθε δυνατότητα αυτάρκειας; Για τους «κανόνες ανταγωνισμού», που ισχύουν μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις ενώ με τις δικές τους γίνεται «το έλα να δεις»; Για την προστασία της Δημοκρατίας μας ή για της προστασία των συνόρων μας από τουρκικά πλοία; Για την αυστηρή επιτήρηση του τραπεζικού μας συστήματος, που το έχουμε «ανακεφαλαιοποιήσει» τρεις φορές μέχρι τώρα με λεφτά που πάλι εμείς από την τσέπη μας χρωστάμε;

Δεν ξέρω τι προσδοκούμε, τι ελπίζουμε χωρίς κανέναν απολύτως σύμμαχο. Μόνο τα χειρότερα, φοβάμαι. Που κι αυτά δεν τα ξέρουμε ακόμη, π.χ. αν μιλούσες για «φράχτες» στα ευρωπαϊκά σύνορα ή για κατάργηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης πριν από όχι πολύ, λιγότερο από έναν χρόνο, θα σε έπαιρναν για τρελό. Πού να ξέρω τι θα σκαρφιστεί αύριο η πεφωτισμένη Ευρώπη των 27+1 χωρών.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η οπερέτα "Ο Βαφτιστικός" από την Βολιώτικη Χορωδία



Ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
από την Βολιώτικη Χορωδία
στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας
2, 3 & 4 Μαρτίου 2016, ώρα 9:00 μμ.

Η Βολιώτικη Χορωδία, σε συνδιοργάνωση με τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, παρουσιάζει την πιο δημοφιλή ελληνική οπερέτα, τον «Βαφτιστικό» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε τρεις παραστάσεις, 2, 3 & 4 Μαρτίου 2016, ώρα 9:00 μμ., στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας.
Ο «Βαφτιστικός», σε μουσική σύνθεση, λιμπρέτο (πεζό κείμενο) και στίχους του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που λέγεται ότι γράφτηκε μέσα σε 40 ημέρες, παρουσιάστηκε στο αθηναϊκό κοινό για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου 1918 από τον θίασο Παπαϊωάννου. Έχει ως ιστορικό πλαίσιο την ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας 1910-1918 με τους βαλκανικούς πολέμους, τον εθνικό διχασμό, τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, την αρχή της εκστρατείας στην Μικρά Ασία και γενικά την Μεγάλη Ιδέα της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Ταυτόχρονα διαπνέεται από ένα αισιόδοξο ερωτικό αεράκι και σατιρίζει την αθηναϊκή κοινωνία της μπελ επόκ, που στην αρχή τραγουδά «...τι μας μέλλει εμάς αν αλλού πολεμούνε και αν το κανόνι μακριά μας βροντά, θέλουνε τα χείλη εμάς να γελούνε, θέλει διαρκώς η καρδιά να γλεντά...» αλλά στο τέλος εμψυχώνει τους στρατιώτες που φεύγουν για το μέτωπο.
Αυτό το έργο επέλεξε να παρουσιάσει η Βολιώτικη Χορωδία, ελπίζοντας ότι θα εμποτίσει με λίγη από την δροσιά και την χαρά του τους θεατές, που τόση ανάγκη έχουν από ενέσεις αισιοδοξίας. Τα πρόσωπα του έργου πλέκουν μια διασκεδαστική φάρσα «εξαπατήσεων», ερωτικών διαθέσεων, παρεξηγήσεων και αποκαλύψεων, διανθισμένη με χορούς και πολλά τραγούδια. Μερικές από τις πολύ γνωστές μελωδίες του έργου είναι τα «Συ μου πήρες πια το νου», «Τίκι-Τακ» («Η καρδιά μου πονεί για σας»), «Τον καιρό εκείνο τον παλιό», «Στ’ άγριο το δάσος» κ.ά.
Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Κακάλια, με την συμμετοχή ολόκληρης της Βολιώτικης Χορωδίας και διακεκριμένων καλλιτεχνών.
Τραγουδούν και παίζουν:
Βιβίκα: Κατερίνα Αποστολοπούλου
Κική: Τζένη Χατζηδήμου
Ζαχαρούλης: Θωμάς Σκοτίδας
Πέτρος Χαρμίδης: Ιορδάνης Παπάζογλου
Συνταγματάρχης: Ευάγγελος Κακάλιας
Μάρκος Κορτάσης: Γιάννης Φελεσάκης
Αρχιτέκτων Μαρτής: Γαβριήλ Μουσκής
Στο πιάνο η Νεκταρία Παπαδημητρίου
Μουσική διεύθυνση και διδασκαλία Χορωδίας: Στάσα Τζάλλα
Χορογραφίες: Βάσω Τηλιοπούλου με την Σχολή Χορού Chorus Line
Τιμή εισόδου 10 €, και 8 € για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και φοιτητές.
Κάρτες εισόδου διατίθενται από τους Χορωδούς της Βολιώτικης Χορωδίας, από τα καταστήματα: Δισκοπωλείο «Classic» Ερμού 187, Βιβλιοπωλείο «Ζυγός» Ερμού 209, Βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» Δημητριάδος 223, Καφέ-Μπαρ 4 Εποχές, Σπυρίδη & Τάκη Οικονομάκη, και στο ταμείο του Θεάτρου στις ώρες των παραστάσεων.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Θtv_01 διαδικτυακά κυκλο-φ-οριακα 17 Φεβρουαρίου 2016


  • Κυριακή 20 Ιανουαρίου 1991 η στήλη "κυκλο-φ-οριακα" κάνει την εμφάνισή της στην βολιώτικη εφημερίδα "Ταχυδρόμος".
  • Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 1991 η στήλη "κυκλο-φ-οριακα" μετακομίζει στην βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία". Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 η στήλη είναι ακόμη εκεί και δημοσιεύεται για 839η φορά.
  • Κυριακή 20 Μαΐου 2011 εγκαινιάζεται το παρόν ιστολόγιο και τα "κυκλο-φ-οριακα" ανοίγονται για πρώτη φορά στα ταραγμένα νερά του διαδικτύου.
  • Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 τα "κυκλο-φ-οριακα" γίνονται και προφορικά/εικονικά, σε εκπομπή της διαδικτυακής τηλεόρασης "Θtv", που εντάσσεται στην ηλεκτρονική έκδοση της βολιώτικης εφημερίδας "Θεσσαλία" e-thessalia.gr.

Πάμε, και βλέπουμε ...



Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 839 17.02.2016

...ποια Ευρωπαϊκή Ένωση;


Καλημέρα και πάλι, αγαπητοί συμπολίτες-αναγνώστες. Στη μέση έφτασε και ο Φεβρουάριος με κάτι απίθανες θερμοκρασίες, με τα δέντρα ανθισμένα, χωρίς σοβαρό χιόνι μέχρι στιγμής και με καινούργιο Πρόεδρο στην ΔΕΥΑΜΒ, που θα πρέπει να διαχειριστεί την διαφαινόμενη λειψυδρία του καλοκαιριού.
Οι δυσάρεστες ειδήσεις των ημερών είναι πολλές και διάφορες, άλλες σοβαρές και υπαρκτές και άλλες χαλκευμένες σε διαφόρων ειδών χαλκεία, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση των πάντων. Των πάντων, κι όχι μόνο, δήθεν, της Κυβέρνησης. Η ιστορία διδάσκει ότι το πρώτο οργανωμένο βήμα του φασισμού, του εθνικοσοσιαλισμού και των παραφυάδων τους ήταν η κατασυκοφάντηση και η αποδόμηση όλων των κοινωνικών δομών, κρατικών, διεθνών και ατομικών. Τούτη την περίοδο ζούμε παρόμοιες καταστάσεις: μία «κατ’ ιδίαν» συνάντηση των έξι (6) ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ, Ρώμη 25.03.1957, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο (οι αποκαλούμενες και Μπενελούξ-BElgium, NEtherlands, LUXembourg), (Δυτική, τότε) Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) με «διαρροές» περί σκέψεων για μια καινούργια Ευρωπαϊκή Ένωση, μια άλλη, πάλι περιορισμένη συνάντηση των τεσσάρων (4) πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που σήμερα ανήκουν στην ΕΕ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία), με θέμα το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες πολέμου, η δημοκρατική (κάποτε...) Δανία δημεύει τα περιουσιακά στοιχεία όσων προσφύγουν γελαστούν και πατήσουν τα παγωμένα χώματά της (άρα κλείνει τα σύνορά της...), η Γερμανία απ’ τη μια μεριά υπερασπίζεται τους πρόσφυγες γιατί έχει πάλι ανάγκη από φτηνά εργατικά χέρια, απ’ την άλλη κάνει «περίεργες» κολληγιές με τον Σουλτάνο της Τουρκίας κι απ’ την παραάλλη αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την Φολκσβάγκεν και την Ντόιτσε Μπανκ, η Αγγλία ετοιμάζεται για δημοψήφισμα που πιθανώς να την οδηγήσει σε έξοδο από την Ένωση, η συνθήκες του Σένγκεν και του Δουβλίνου βάλλονται πανταχόθεν, η τιμή του πετρελαίου δεν ξέρει πού βρίσκεται, και ο Γιάνης με ένα «ν» φτιάχνει «πανευρωπαϊκό κίνημα» ανατροπής πάντων των οικονομικών και λοιπών δεδομένων.
Αισθάνομαι ότι δεν μένει παρά μια «νύχτα κρυστάλλων», μια καλοστημένη προβοκάτσια, για να καταρρεύσει όλο το, ούτως ή άλλως, σαθρό οικοδόμημα της Ευρώπης των 27, με τα πολλά φρου-φρου και τα αρώματα.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 838 10.02.2016



ο Άγιος Χαράλαμπος, βοήθειά μας
Του Αγίου Χαραλάμπη ανήμερα, ευχαριστώ για τις ευχές σας. Αυτή η σύμπτωση της στήλης με την εορτή έχει ξανασυμβεί άλλες τρεις φορές μέχρι τώρα: 1991, 1995 και 2006. Απλή σύμπτωση, τίποτε άλλο. Η ζωή τραβάει την ανηφόρα, μαζί με την στήλη, χωρίς εκπλήξεις – για την ώρα. Την στήλη που αγωνίζεται να περάσει από δεκάδες μπλόκα όχι μόνο αγροτικά, αγωνίζεται να βρει μιαν αλήθεια μέσα στο χάος της πληροφόρησης και, κυρίως, της παραπληροφόρησης, κυκλοφορεί ακατακρίτως με όποιο μέσον βρίσκει πρόσφορο, προσπαθεί να δημιουργεί ωραία πράγματα στον χώρο του πολιτισμού μπας και βρει ένα γαλήνιο απάγγειο, γενικώς αγωνίζεται ενάντια στις αντίξοες συνθήκες των τοκογλυφικών μνημονίων.

Όμως υγείαν έχομεν, κι αυτό είναι το καλύτερο, και το αυτό δι’ υμάς ευχόμεθα. Αμήν. Πάμε μια βόλτα στην πόλη.

Περιφερειακός, τελείωσαν τα έργα της «σκούπας» ή θα ξαναρχίσουν μόλις μπει η Άνοιξη; (τώρα τι ακριβώς εποχή έχουμε, συμπολίτες...;). Δεν πρέπει να ξεχαστούν τα «κυματάκια» στο οδόστρωμα μεταξύ των κόμβων Αγίας Παρασκευής και Φυτόκου, στην κατεύθυνση προς Λάρισα. Αν δεν επισκευαστεί το τμήμα τώρα, θα μας μείνει αμανάτι, όπως το άλλο στον δρόμο Βόλου-Βελεστίνου, που, τι να κάνουμε, δεν χωρούσε μέσα στο «υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο» μέχρι τώρα έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον απολογισμό του καλού κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το άμεσο μέλλον, θα δούμε.

Περιφερειακός, στον κόμβο με την παραλιακή οδό τίποτε δεν συμβαίνει, μόνο οι «γνωστές» καθημερινές ουρές. Θα ‘ρθει και πάλι καλοκαίρι, αυτό είναι το μόνο βέβαιο, και όλοι μαζί θ’ αρχίσουμε πάλι τα κλάματα, έτσι βλέπω να εξελίσσεται το θέμα.

Περιφερειακός, η σήραγγα, που, σημειωτέον, μια χαρά λειτουργεί με 1+1 λωρίδα κυκλοφορίας, παραμένει στην ευθύνη του Δήμου Βόλου, με αρκετές ελλείψεις στα συστήματα ελέγχου της και με εργαζόμενους του Δήμου, που, στην πλειοψηφία τους, δεν θέλουν να δουλεύουν εκεί. Έγινε, ως όφειλε, ένας διαγωνισμός για ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και συντήρησης, δεν υπήρξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον (κάποιοι μου είπαν ότι αυτό οφειλόταν στο χαμηλό ποσόν της αμοιβής) και τα πράγματα έμειναν όπως ήταν. Εμείς επιμένουμε ότι όλη αυτή η ιστορία του Περιφερειακού επιβαρύνει πολύ τον Δήμο Βόλου και ο Δήμος δεν έπρεπε να έχει αναλάβει όλη αυτή την ευθύνη.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Η Βολιώτικη Χορωδία στην Σκύδρα



Η Βολιώτικη Χορωδία, συνεχίζοντας τις περιηγήσεις της στους μουσικούς χώρους της πατρίδας μας, ταξίδεψε την περασμένη Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 στην Σκύδρα της Δυτικής Μακεδονίας.
Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της νεοσύστατης Χορωδίας του Φιλοπρόοδου Επιμορφωτικού Συλλόγου Καλής, ενός όμορφου χωριού με καλούς κατοίκους, λίγο έξω από την Σκύδρα, η Βολιώτικη Χορωδία μας, με μαέστρο την κα Στάσα Τζάλλα, πιανίστα την κα Εύη Κανελλοπούλου και σολίστ την κα Γεωργία Κατσαδήμα και τον κ. Ευάγγελο Κακάλια, συμμετείχε στην 1η Χορωδιακή Συνάντηση, που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας.
Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Μικτή Χορωδία του Ομίλου «Ορφέα Σερρών, ενός ιστορικού Ομίλου, που ιδρύθηκε το 1905, η Πολυφωνική Χορωδία Αγίου Νικάνορος Καστοριάς υπό την διεύθυνση της κας Κατερίνας Τριανταφύλλου, οι Μικτές Χορωδίες Προφήτη Ηλία Πέλλας και Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σκύδρας υπό την διεύθυνση του κ. Αντώνη Παπαδόπουλου και βεβαίως η φιλοξενούσα Μικτή Χορωδία του Φιλοπρόοδου Επιμορφωτικού Συλλόγου Καλής υπό την διεύθυνση της κας. Μαργαρίτας Καλπάκη.
Πέρα από την ποιότητα των ερμηνειών, κατά βάση σε τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου, μεγάλη εντύπωση μας έκανε η αθρόα προσέλευση του κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου καθώς και η παρακολούθηση ολόκληρου του προγράμματος από την Δήμαρχο Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου, την Αντιδήμαρχο κα. Μαρία Γιακαμόζη και πολλά στελέχη του Δήμου. Μας έδειξε περίτρανα ότι οι συν-έλληνες αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι και έδωσε σε όλους μας θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε, παρά τις αντίξοες, κυρίως από οικονομικής απόψεως, συνθήκες, που αντιμετωπίζουν όλα τα χορωδιακά σωματεία στην χώρα μας.
Η εκδήλωση έληξε με την Βολιώτικη Χορωδία να παρακαλεί τον Νοητό Ήλιο της Δικαιοσύνης και την Δοξαστική Μυρσίνη να μη λησμονάνε τη Χώρα μας, και όλο το κοινό όρθιο να χειροκροτεί με ενθουσιασμό.
Ήταν μία πολύ όμορφη συνάντηση, όπου παλαιοί και νεώτεροι χορωδοί χέρι-χέρι έδωσαν για μία ακόμη φορά δείγματα του πόσο ωραία είναι η πολυφωνική χορωδιακή μουσική και πόσο, εν τέλει, απελευθερώνει την ψυχή το τραγούδι – την ψυχή που ταλαιπωρείται αγρίως στις μέρες μας.
Χ.Σ.
(δημοσιεύτηκε στις βολιώτικες εφημερίδες και ιστοσελίδες το Σάββατο 05.02.2016)

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 837 03.02.2016

το τούνελ Gotthard Base


Και πάλι Καλημέρα. Με φλεβαριάτικη λιακάδα και 20 βαθμούς. Άκουσα και μία «τηλεπερσόνα» (νεόκοπος όρος κι αυτός...) να λέει «φορέστε κάτι ανοιξιάτικο...». την ώρα που θερίζουν οι ιώσεις και «ανησυχεί». η αυτή ανεγκέφαλη τηλεπερσόνα για την γρίπη! Ένα ακόμη μικρό παράδειγμα για την «πληροφόρηση» που μας παρέχει νυχθημερόν η ελληνική τηλεόραση.
Στην οποία ελληνική τηλεόραση μεγάλος πανικός επικρατεί, συμπολίτες, αναφορικά με το ποιοι θα καταφέρουν, τελικά, να αποκτήσουν επιτέλους νόμιμες άδειες χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλήνιας εμβέλειας. 25 χρόνια τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει αυτό το θέμα και να τα βάλει με τους λεγόμενους «καναλάρχες». Εκτός από σχεδόν όλα τα μεγάλα κεφάλαια της Ελλάδας που εμπλέκονται (και διαπλέκονται...) στα θολά νερά των τηλεοπτικών καναλιών και των παραφυάδων τους, μέχρι και η συχνότητα που είχε καταλάβει το ΚΚΕ πουλήθηκε σε εταιρεία αφανών συμφερόντων και προέκυψε το κανάλι «Ε». Σχετικά πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η είσοδος στον χώρο του πρώην εφοπλιστή κ. Γιάννη Καραγιώργη, μέσω της εξωχώριας εταιρίας (ελληνιστί offshore) The Worldspeaker LTD, με έδρα την Κύπρο, από τον Αύγουστο του 2014, που έχει ήδη αγοράσει το δικό μας TRT και τα άλλα περιφερειακά κανάλια Θράκη tv, Ένα Chanel Λαμίας, Διόν TV Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, Άλφα Δράμας, Κόσμος TV Αμαλιάδας-Πάτρας, Ίριδα TV στην Ρόδο, Δίκτυο Δ. Μακεδονίας και Άττικα Tv στην Αττική.
Με τον Νόμο που ψήφισε η τωρινή κυβέρνηση τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, που θα προκύψουν μέσα από διεθνή διαγωνισμό, θα είναι 5 (πέντε). Συμπέρασμα; Μαύρος χαμός αναμένεται. Και έχει ξεκινήσει ήδη, με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό ζήτημα. Οι «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» προσπαθούν να διαμορφώσουν το μέλλον τους – δεδομένου ότι έξω από τα τηλεοπτικά πλατώ δεν θα τους ανα-γνωρίζει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, όπως έλεγε κάποτε και ο Γεώργιος Κατσιφάρας (1935-2012), αναφερόμενος στους υπουργούς του Ανδρέα Παπανδρέου.