Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Θtv_09 διαδικτυακά κυκλο-φ-οριακα 13 Απριλίου 2016

εκπομπή 9η στην Θtv, 
την διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας "Θεσσαλία" (e-thessalia.gr).
η ζωή στον Βόλο συνεχίζεται.
με βραβεία Guiness, "εκβιαστές", εμπιστοσύνη
και, ευτυχώς, με χορωδιακό φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής.



Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 847 13.04.2016



Καλημέρα συμπολίτες. Στην πορεία προς το ‘Αγιον Πάσχα, η Βολιώτικη Χορωδία σας προσκαλεί στο 21ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ώρα 19:00, όπου θα ψάλουν τρεις (3) Βυζντινοί Χοροί, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού, επίσης ώρα 19:00, όπου συμμετέχουν τέσσερεις (4) πολυφωνικές χορωδίες και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού, όπου η Βολιώτικη Χορωδία θα ψάλει στην Θεία Λειτουργία, σε χορωδιακή προσαρμογή Θεοδώρου Παπακωνσταντίνου.
Είναι μία εκδήλωση καθιερωμένη στην πόλη μας από το 1988, στην οποία η ορθόδοξη βυζαντινή υμνογραφία «συνομιλεί» με τις ανώτερες μορφές του πολυφωνικού τραγουδιού δύσης και ανατολής για τον κοινό σκοπό, που είναι η Δόξα του Θεού στον δρόμο προς τα Πάθη και την Ανάσταση.
Είστε όλοι και όλες καλεσμένοι, στους Ιερούς Ναούς Μεταμορφώσεως και Αναλήψεως, στους καταλληλότερους δυνατούς χώρους για αυτού του είδους τους Ύμνους, που παραχωρεί μετά χαράς η Ιερά μας Μητρόπολη. Όπου, φυσικά, η είσοδος είναι πάντοτε ελεύθερη.

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ο Βόλος είναι αρσενικός ...

Το παρόν ιστολόγιο
η ομώνυμη στήλη στην εφημερίδα "Θεσσαλία"
η σελίδα στο φατσοβιβλίο
και ο άνθρωπος πίσω από αυτά
δικαιούνται να πανηγυρίζουν.
Μετά από εννέα χρόνια ευγενών πλην συνεχών
(και ολίγον φορτικών)
γλωσσικών παρατηρήσεων,
ο στόχος επετεύχθη.

Το "ν" πρέπει να μπαίνει ΠΑΝΤΟΤΕ στο άρθρο των ουσιαστικών αρσενικού γένους στην αιτιατική πτώση.

Μπράβο στην αγαπημένη μας "Θεσσαλία", η οποία πρώτη από τις τοπικές εφημερίδες προσαρμόστηκε στον κανόνα που ισχύει από το 2007. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και ο "Ταχυδρόμος" και η "Μαγνησία" και οι διάφορες Ιστοσελίδες, που συνεχίζουν να τον αγνοούν.

Και ελπίζουμε να προσαρμοστούν σ' αυτόν τον κανόνα, που από το 2007 έχει εντάχθεί σε ΟΛΑ τα σχολικά βιβλία, και οι εκλεκτοί μας φιλόλογοι καθώς και όλοι οι καθ' οιονδήποτε τρόπο γράφοντες και δημοσιεύοντες.

Επιτέλους, ο Βόλος είναι αρσενικός...

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Βολιώτικη Χορωδία - 21ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου



Η Βολιώτικη Χορωδία διοργανώνει
21ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου
υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού
με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων

Το Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί και φέτος στην πόλη μας δύο εβδομάδες πριν από το Άγιον Πάσχα, όπως και τις είκοσι προηγούμενες φορές.
Είναι ένας καλλιτεχνικός θεσμός, πλέον, ένας θεσμός Πολιτισμού, που πρωτοευλογήθηκε στην πόλη μας το 1988 (19-20 Μαρτίου το 1ο φεστιβάλ) από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο – τότε Ποιμενάρχη μας χαρισματικό – στα πρόσωπα ανθρώπων της Βολιώτικης Χορωδίας, με πρόεδρό τον αείμνηστο Γιάννη Σοφοκλέους, καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο κ. Βλάση Μαστρογιάννη (έως το 1998), και καθιερώθηκε ως πανελλήνιας εμβέλειας στα χρόνια που μεσολάβησαν, με τις πατρικές ευλογίες και το εμπράγματο ενδιαφέρον του Επισκόπου μας κ. Ιγνατίου, με πρόεδρο μέχρι τον Μάιο 2014 τον κ. Αλέξανδρο Δημητρόπουλο και καλλιτεχνική διευθύντρια από το 1999 την κα. Στάσα Τζάλλα.
Αντικείμενο αυτού του Φεστιβάλ ήταν εξ αρχής και παραμένει ο Ύμνος στον Θεό, μέσα από την Μουσική και τον Λόγο, με τους εκφραστικούς τρόπους που παρέχει τόσο το πολυφωνικό χορωδιακό τραγούδι όσο και η βυζαντινή υμνογραφία, στην πορεία προς τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Το 21ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου, που διοργανώνεται από την Βολιώτικη Χορωδία υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, θα διεξαχθεί σε τρεις (3) ημέρες:
την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ώρα 19:00,
όπου θα ψάλουν ο Χορός των Ιερέων της Ι.Μ.Δημητριάδος με χοράρχη τον Πανοσιολογιώτατο Επιφάνιο Οικονόμου, ο Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών "Αι Άδουσαι" με Δομεστίκαινα την Δρ. Σέβη Μαζέρα και ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Σχώρη.
το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού, ώρα 19:00,
με συμμετέχουσες την Χορωδία Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας υπό την διεύθυνση της κας. Στάσας Τζάλλα, την Μικτή Χορωδία Δημοτικής Ενότητας Αγριάς Δήμου Βόλου με μαέστρο την κα. Μάρω Σταμοπούλου, την Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Γιάννη Καρκάλα και την Βολιώτικη Χορωδία με μαέστρο την κα. Στάσα Τζάλλα.
και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού, όπου η Βολιώτικη Χορωδία θα ψάλει στην Θεία Λειτουργία, σε χορωδιακή προσαρμογή Θεοδώρου Παπακωνσταντίνου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Θtv_08 διαδικτυακά κυκλο-φ-οριακα 6 Απριλίου 2016

εκπομπή 8η
η ζωή στον Βόλο τραβάει την ανηφόρα.
χωρίς τις σημαίες, χωρίς τα τραγούδια που εννοούσε ο Γιάννης Ρίτσος.
αλλά με ΕΨΑ και με Βολιώτικη Χορωδία, κάτι είναι κι αυτό.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ο Βόλος μας, Γεωργία Μωραΐτου-Σκυργιάννη 1981

Κάποτε, πολύ παλιά, κάποιοι άνθρωποι έγραφαν στίχους και μουσικές, έγραφαν τραγούδια για τον Βόλο. 
Για τον όμορφο Βόλο. 
Τότε που οι άνθρωποί της έβλεπαν την πόλη τους με αγάπη, και την νοσταλγούσαν όταν βρίσκονταν μακριά της. 
Δυστυχώς, όπως λέει κι ένα άλλο τραγούδι, επίσης πολύ παλιό, "...τα χρόνια άλλαξαν, αλλάξαν οι καιροί...". 
Σήμερα έχω την αίσθηση ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που πραγματικά αγαπούν την Νύμφη του Παγασητικού...

Το τραγούδι με το ρεφραίν "Ο Βόλος μας, πατρίδα ζηλευτή..." ηχεί στ' αυτιά μου από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, στην δεκαετία του '50. Το τραγουδούσε σε κάθε ευκαιρία η Μητέρα μου, η Γεωργία Μωραΐτου-Σκυργιάννη, γεννημένη στον Βόλο το 1914. 
Το 1981, όταν  επέστρεψα οριστικά στον Βόλο από τις σπουδές μου στην Καρλσρούη της (τότε) Δυτικής Γερμανίας, την έβαλα να το ξανατραγουδήσει (μαζί με ακόμη πολλά και ωραία τραγούδια, άγνωστα σ' εμένα και, πιστεύω, στους περισσότερους σύγχρονους Έλληνες) στο σπίτι μας, μπροστά σε ένα "δημοσιογραφικό" κασετοφωνάκι Grundig. Την ίδια περίοδο "ανακάλυψα" κι ένα καλά φυλαγμένο τετράδιο, με ημερομηνία 1932 (που διατηρήθηκε κι όταν η οικογένεια έμεινε για αρκετό διάστημα σε σκηνή, μετά τον μεγάλο σεισμό του Απριλίου 1955), όπου η Μητέρα έχει καταγραμμένα 131 ποιήματα και στίχους τραγουδιών, από Λαμαρτίνο και Λαπαθιώτη, μέχρι Σουρή, Ουράνη κλπ. καθώς και πολλά "Σχολικά Τραγούδια", ανάμεσα στα οποία και το "Ο Βόλος μας".
Η Μητέρα έφυγε από κοντά μας το 1997 και ο Πατέρας πήγε να την συναντήσει το 2002.
Εκείνη η κασέτα-οικογενειακό κειμήλιο, μαζί με πολλές παρόμοιες από την Καρλσρούη και μετά, υπάρχει σήμερα και ελπίζω ότι θα υπάρχει για πάντα στην Οικογένεια, μαζί με εκείνο το τετράδιο του 1932.
Το 2014 η σύγχρονη τεχνολογία μου έδωσε την δυνατότητα να μετατρέψω τις προσωπικές ηχογραφήσεις που υπήρχαν στις κασέτες σε ηλεκτρονικά αρχεία ήχου - ένα ειλικρινά ανεκτίμητο και άκρως συγκινητικό υλικό, ευκολότερα, πλέον, αναγνώσιμο, καθώς οι κασέτες και, κυρίως, τα κασετόφωνα έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ευρεία αγορά.
Σήμερα, 6 Απριλίου 2016, έκανα και την πρώτη σάρωση στο τετράδιο του 1932. Είναι οι στίχοι από το τραγούδι "Ο Βόλος μας", χωρίς να υπάρχει αναφορά σε στιχουργό ή/και συνθέτη.

Στην φωτογραφία είναι η Γεωργία Μωραΐτου-Σκυργιάννη το 1982.
Στην εικόνα είναι η σάρωση των στίχων από το τετράδιο
Ακολουθούν οι στίχοι πληκτρολογημένοι, για να διαβάζονται πιο εύκολα.
Και τέλος, το τραγούδι, έτσι όπως το τραγούδησε η 67χρονη Γεωργία τον Σεπτέμβριο του 1981. Κάποια σφυρίγματα που ακούγονται ενδιάμεσα προέρχονται από εμένα, την στιγμή της ηχογράφησης.





Ο Βόλος μας

Πώς αγαπώ το μαγεμένο Βόλο
Στης δύσης την ολόχρυση στιγμή
Σαν τον φιλεί μελτέμι μυροβόλο
Κι αντιλαλούν κυμάτων στεναγμοί.

Ο Βόλος μας, πατρίδα ζηλευτή
Που σε μαγεύει η αύρα του Μαγιού
Σκορπάει τριγύρω χάδια και φιλιά
Με τ’ αργυρένιο φως του φεγγαριού.

Πώς λαχταρώ να βλέπω κάθε βράδυ
Ν’ απλώνεται απαλά η σιγαλιά
Σαν κάποιο στοργικό μανούλας χάδι
Στο βρέφος (Του βρέφους) που κοιμάται απαλά.

Ο Βόλος μας...

Τη λάμψη που σκορπούν τα χωριουδάκια
Που λες ο Βόλος μοιάζει μ’ ουρανό
Κι η γη θαρρείς μ’ αστέρινα παλάτια
Και το λιμάνι απέραντο ωκεανό.

Ο Βόλος μας...



κυκλο-φ-οριακα 846 06.04.2016

... η ρέουσα γη τα μυστικά διαρεέι


Καλημέρα συμπολίτες. Βαδίζουμε προς το ‘Αγιον Πάσχα την Πρωτομαγιά – η οποία μεταφέρεται την Τρίτη 3 Μαΐου – εν μέσω εκβιασμών, πάλι, από όλα τα καλά  παιδιά που συνθέτουν την ομάδα των «δανειστών» (διάβαζε τοκογλύφων...) της μικρής Ελλάδας, η οποία, εκτός των άλλων όλων, έχει αφεθεί για μία ακόμη φορά τελείως μόνη να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των εξ ανατολών προσφύγων και μεταναστών. Καιρός των παθών, μετά από εφτάχρονη σαρακοστή και χωρίς προβλεπόμενη ανάσταση.
Γουίκιλικς (Wikileaks = διαδικτυακές διαρροές) τηλεφωνικών συνομιλιών του ΔΝΤ και λίστα του Παναμά (Panama papers) με παγκόσμιες κινήσεις μαύρου χρήματος, κυριαρχούν στην επικαιρότητα – και τεράστια εντύπωση μας κάνει η στάση κάποιων «ελληνικών» κομμάτων που υπερασπίζονται το ... απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σε τι χώρα ζούμε Παναγία μου;! Και ο «υπερκοριός» της ΕΥΠ, με βάση τον οποίο παραπέμπονται σε δίκη για κακουργήματα 84 άνθρωποι τι ακριβώς έκανε το 2011-12, όταν εκείνοι κυβερνούσαν την ίδια αυτή χώρα;

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016