Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 872 11 Ιανουαρίου 2017



Καλή Χρονιά να έχουμε, συμπολίτες. Τα κυκλο-φ-οριακα μπαίνουν αισίως στο 27ο έτος διαρκούς παρουσίας στην βολιώτικη εφημερίδα «Θεσσαλία», η Βολιώτικη Χορωδία και ο Ολυμπιακός Βόλου γιορτάζουν φέτος τα 80 χρόνια τους. Η στήλη εύχεται σε όλους, θεσμούς και ανθρώπους, μακροημέρευση προς όφελος των ιδεών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και, εν τέλει, της πόλης που τους γέννησε και τους ανάθρεψε.

Ο Βόλος ντυμένος στα λευκά, χιόνι στις παραλίες του Μαγνησιώτικου Αιγαίου, δυο μέτρα χιόνι στην Αλόννησο, ανοιχτοί οι δρόμοι στο Πήλιο (με τις αντιολισθητικές αλυσίδες αυτονόητα απαραίτητες), «στο έλεος του χιονιά η Ελλάδα». Αγριεμένο εισέβαλε το 2017, άσπρες μέρες έφερε μαζί του. Ευλογία για τις πηγές, κατάρα για τις υποδομές, μπελάς για τους ανθρώπους και τα ζωντανά το όμορφο άσπρο χιόνι που παγώνει. Κι όπως έλεγε κι ο πατέρας μου «χιόνι που παγώνει καινούργιο περιμένει».

Όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Σε τίποτε δεν βοηθούν οι κραυγές, ακόμη χειρότερος είναι ο πανικός. Ψυχραιμία και οργάνωση χρειάζεται το χιόνι, είτε είναι κανείς πεζός είτε είναι οδηγός. Και δεν χρειάζεται να γίνονται μετακινήσεις που δεν είναι ή υποχρεωτικές όπως π.χ. προς και από την εργασία ή τους υπερήλικες γονείς, ή έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. προς και από το Νοσοκομείο (μακριά από ‘δω!). Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες μπορούν να αποφευχθούν. Ήδη διαβάσαμε ότι στην Ορθοπεδική Κλινική του Αχιλλοπουλείου προέκυψε το αδιαχώρητον λόγω πτώσεων στον πάγο των πεζοδρομίων ή/και των δρόμων. Αλλά και η κίνηση των οχημάτων είναι μια δύσκολη υπόθεση και όχι μόνο επειδή γλιστρούν οι δρόμοι – ελπίζω οι οδηγοί να ξέρουν (…!!).

Πολύ καλά τα πήγε τα χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου μας, τις ημέρες που πέρασαν. Πέραν του κ. Μητσοτάκη το Χιονοδρομικό το επισκέφτηκε κι ένα φιλικό μας, από τα χρόνια των σπουδών μας στην Καρλσρούη ακόμη, ζευγάρι, με τα δύο τους αγόρια. Και ενθουσιάστηκαν άπαντες, τόσο από τις Αγριόλευκες όσο και από την διαμονή τους στο Χάνι του Ζήση. Μία παρατήρηση, μία και μοναδική, διατύπωσαν: ήταν μεγάλος ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του εισιτηρίου, υπήρχε ένα μόνο άτομο στην έκδοση εισιτηρίων και ήταν πολλοί οι σκιέρ που σχημάτιζαν μακριά σειρά αναμονής. Αυτό. Δεν είχα, φυσικά, απάντηση. Το επισημαίνω στην αρμόδια Περιφέρεια και νομίζω ότι είναι από τα πράγματα που μπορούν εύκολα να διορθωθούν. Πάντως γεγονός είναι ότι το Χιονοδρομικό «έσκισε» και κάποιοι εδώ στον μαγικό Βόλο … στενοχωρήθηκαν. Το τίμησε και ο Πρόεδρος της ΝΔ, όλα καλά, και σ’ ανώτερα.


Ο χρόνος που έφυγε ήταν ένας πραγματικά δίσεχτος χρόνος – καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, λέμε τώρα. Πόλεμος με πολλούς αμάχους για θύματα, τρομοκρατικές επιθέσεις με αθώα, επίσης, θύματα, πτώσεις αεροπλάνων, σεισμοί και καταποντισμοί, χιλιάδες νεκροί συνάνθρωποι, πολλές χιλιάδες πρόσφυγες, ιστορική ψήφος βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαινόμενο Τrump, άνοδος του νεοναζισμού σε όλον τον κόσμο. Είχαμε και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Γαλλία, είχαμε και Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αυτά ας τα κατατάξουμε στα ευχάριστα γεγονότα του έτους. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, «τυφλά» χτυπήματα δεν είχαμε, θύματα της αέναης κρίσης είχαμε κι άλλες πολλές επιθέσεις στην νοημοσύνη μας, από διάφορες πλευρές, είχαμε.

Υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετές ιστοσελίδες που καταγράφουν όλες τις ψεύτικες «ειδήσεις» που διακινούνται από τα πάσης φύσεως μέσα μαζικής ενημέρωσης, παγκοσμίως. Το 2016 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια σ’ αυτόν τον «ιδιαίτερο» τομέα: όποιος θέλει δημοσιοποιεί ό,τι θέλει όπου θέλει, είτε γραπτά είτε προφορικά, κι από εκεί και μετά υπάρχει «είδηση» που «σπάει κόκκαλα» - τρίχες μπλε, δηλαδή. Στην Ελλάδα, όπου ούτως ή άλλως ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει, όταν υπάρχουν συμφέροντα βρίσκονται πάντοτε και τα κατάλληλα παπαγαλάκια. Μπορείτε να καταλάβετε τι γίνεται καθώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο…

Πρωταθλητές στα ψέμματα, σας λέω!

Να ευχηθούμε ένα καλύτερο 2017. Με τις ιδέες και τον πολιτισμό βοήθειά μας. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 11.01.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου