Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 887 26 Απριλίου 2017



Καλημέρα συμπολίτες. Λίγο ψυχρός μας προέκυψε ο ξανθός Απρίλης, καθώς πλησιάζουμε προς τον λουλουδάτο Μάη, κατάλληλος όμως για ωραίους περιπάτους και εξορμήσεις στα πέριξ του όμορφου τόπου μας. Έγινε και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, από τα αποτελέσματα των οποίων φαίνεται ότι α) ευτυχώς, η κυρία Λεπέν θα ηττηθεί στον 2ο γύρο και β) η αριστερά του κυρίου Μελανσόν κατήγαγε περιφανή νίκη. Τα υπόλοιπα, π.χ. το δράμα των σοσιαλιστών, η τιμωρία του κυρίου Φιγιόν, η στάση του κυρίου Σαρκοζί και τα τοιαύτα, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά και για «αναλυτές» βαριεστημένων τηλεοπτικών εκπομπών. Και μάλιστα την ώρα που παραδίπλα «παίρνει κεφάλια» δημοφιλίας το «παιχνίδι» της Καραϊβικής …
Αναφορικά με την πλαζ των Αλυκών (που ήταν το κύριο θέμα των προηγούμενων κυκλο-φ-οριακών), μας πληροφόρησαν αρμοδίως ότι η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στον Δήμο Βόλου έγινε μόλις το 2012 και σε όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν παραχώρηση κατά περιόδους. Αυτό, προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Και βέβαια, κάτι οριστικό για το αν και πώς θα λειτουργήσει φέτος δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί.
Εκείνο που αντιληφθήκαμε είναι ότι κατατέθηκε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις αποφάσεις του Δήμου Βόλου που αφορούν στην οδό Καραμπατζάκη, την ώρα που εκεί ψηλά στον Κραυσίδωνα, πάνω από την οδό Γιάννη Δήμου και κάτω από την μεταλλική γέφυρα του Αγίου Γερασίμου, ετοιμάζονται οι ράμπες σύνδεσης των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη με τον Περιφερειακό Δρόμο – όπου στον αντίστοιχο ισόπεδο κόμβο τοποθετούνται φωτεινοί σηματοδότες.

Κι ανεβαίνοντας την οδό Αριστοτέλους Ζάχου (του Αρχιτέκτονος και Ναοδόμου) προκειμένου να «επιθεωρήσουμε» τα ως άνω έργα, συναντήσαμε δεξιά, στον αριθμό 98, στην διασταύρωση με την οδό Σικελιανού, το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου. Το Ιδιωτικό αυτό Μουσείο ιδρύθηκε το 1987 από τον συμπολίτη μας Dr. Αθανάσιο Κουτρούμπα και εμπλουτίστηκε στην διάρκεια των ετών από τον ίδιο, μέσα από επιστημονικές εξορμήσεις του σε όλες τις Ηπείρους. Περιλαμβάνει περίπου 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πεταλούδες, που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές. Εκπληκτικά εκθέματα, συμπολίτες, σε ένα Μουσείο μοναδικό στην Ελλάδα, που είναι, ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων. Είναι δίπλα μας, αλλά εγώ βάζω στοίχημα ότι το μέγιστο ποσοστό των Βολιωτών δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του, και είναι μεγάλο κρίμα. Εγώ ο ίδιος, που γνωρίζω από τα χρόνια της θητείας μου στον Δήμο ότι υπάρχει, δεν το έχω επισκεφθεί ακόμη, αλλά τώρα, πλέον, «έφτασε η ώρα!». Αν θέλετε κι εσείς, πρέπει να επικοινωνήσετε για ραντεβού στα τηλέφωνα 2421048556, 6945296129 και 6945959840, η ξενάγηση και ενημέρωση γίνεται αυτοπροσώπως από τον Dr. Αθανάσιο Κουτρούμπα (όλα τα στοιχεία τα πήραμε από το κατατοπιστικότατο φυλλάδιο του Μουσείου, που μπορείτε να το βρείτε και στο διαδίκτυο, www.entomologikomouseio.gr).
Αντιληφθήκαμε επίσης, για μία ακόμη φορά, πόση μιζέρια εμφιλοχωρεί στα πολιτικά «στελέχη» αυτής της έρμης χώρας. Ως γνωστόν στους απανταχού Έλληνες τους τελευταίους μήνες ολοκληρώνονται σταδιακά τα έργα των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Τα έργα που χρόνιζαν επειδή οι πολιτικοί που τα χειρίζονταν επί δεκαετίες ήταν ή πολύ ανίκανοι ή πολύ «φίλοι» με τις εταιρείες και τις τράπεζες που έχουν την ευθύνη κατασκευής και εκμετάλλευσής τους – τους λεγόμενους παραχωρησιούχους ή, επί το ευγενέστερον, κυρίους παραχώρησης. Και «ξαφνικά» όλοι αυτοί οι ανύπαρκτοι, μαζί με τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια τους, υποχρεώθηκαν να δουν τους αυτοκινητοδρόμους να λειτουργούν! Στις τελετές των εγκαινίων έχυσαν τα πρώτα τους φαρμάκια, στα Τέμπη τους ενόχλησε το κόκκινο χαλί, στην Ολυμπία Οδό «εξεμάνησαν» που τόλμησαν άλλοι πλην των «ιδιοκτητών» να χρησιμοποιήσουν το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, κάποιοι μίλησαν συλλήβδην για «κόκκινες σήραγγες». Παρ’ όλα αυτά οι δρόμοι άρχισαν, φυσικά, να λειτουργούν, και οι χρήστες, που βίωναν χρόνια ολόκληρα την ταλαιπωρία, είναι ενθουσιασμένοι. Στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα, στην διαδρομή Κόρινθος-Πάτρα, στην Ιονία Οδό Γιάννενα-Αντίρριο. Ύστερα ήρθε το Πάσχα.
Και ως γνωστόν, επίσης, από καταβολής οχημάτων εν Ελλάδι, όλοι οι καλοί Έλληνες οδηγοί που έχουν πάει στα χωριά τους σταδιακά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα πρέπει την Δευτέρα του Πάσχα να επιστρέψουν στην Αθήνα. Στον ΠΑΘΕ και στην Ολυμπία Οδό δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, κάτι ουρές «300 μέτρων» στα διόδια είναι αστεία νούμερα, ιδίως αν σκεφτεί κανείς το μέγα χάλι του μέχρι πρότινος δήθεν δρόμου Κορίνθου-Πατρών. Στην Ιονία Οδό όμως όντως υπήρξε σε ένα σημείο όπου το έργο είναι ημιτελές και ήταν γνωστό ότι είναι ημιτελές, μποτιλιάρισμα μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων. Να, λοιπόν η ευκαιρία!! Παραβγαίνανε, οι απίθανοι αυτοί τύποι και τα απίθανα διαπλοκοκάναλά τους, ποιος πρώτος θα «κατακεραυνώσει» την Κυβέρνηση, μνημεία βλακείας οι ανακοινώσεις τους.
Και, βέβαια, τσιμουδιά για το ότι μάλλον είναι η πρώτη φορά στην ελληνική κυκλοφοριακή ιστορία που το Πάσχα πέρασε χωρίς ούτε ένα δυστύχημα στις εθνικές οδούς!
O tempora o mores, συμπολίτες. Εμείς θα τα ξαναπούμε. Και θα ‘ναι Μάης μήνας! Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε την βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 26.04.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου