Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

κυκλο-φ-οριακα 888 10 Μαΐου 2017

Πανθεσσαλικό Στάδιο, 2004


Κυκλο-φ-οριακα υπ’ αριθμόν 888 τα σημερινά, συμπολίτες. Τρία οχτάρια, που μας προκύπτουν μαζί με την οργιώδη έλευση του Μάη, την πανηγυρική εκλογή του νέου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον συναρπαστικό τελικό αγώνα για το ποδοσφαιρικό κύπελλο. Οπότε οι ευχές στην στήλη να τα χιλιάσει, σ’ εσάς κι εμάς να χαρούμε πολλούς ακόμη Μάηδες, στον μεσιέ-λε-πρεζιντάν να μπορέσει να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία την άλλη φορά να πάρει το κουβαδάκι της και να πάει σ’ άλλη παραλία, είναι ευχές λογικές, απολύτως πραγματοποιήσιμες και ειλικρινείς.

Διότι όσον αφορά τα κυκλο-φ-οριακά, από τα 888 στα 1000 η διαφορά είναι 112, άντε το πολύ τρία χρόνια, πρώτα ο Θεός, και τα θέματα δεν εξαντλούνται – φροντίζει γι’ αυτό η τρέλα που ζούμε καθημερινά εκτός και εντός διαδικτύου. Οι «Μάηδες οι Ήλιοι μου» δεν εξαρτώνται από εμάς, η ελπίδα όμως πρέπει να υπάρχει. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι ένα ακόμη ερωτηματικό στην ταλαιπωρημένη Ευρώπη – βεβαίως το μείζον κακό της Λεπέν απεφεύχθη (ως πότε, άραγε;…) αλλά και ο κύριος (επί) Μακρόν δεν φαίνεται να είναι αυτό που χρειάζεται ο ηγετικός πυρήνας της Ένωσης.

Και τέλος ο περίφημος αγώνας… Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσο πολλά πριν και μετά από το προχθεσινό Σάββατο 6 Μαΐου 2017 που ίσως είναι πλεονασμός να προσθέσουμε και τα δικά μας, αλλά είναι αυτό το «κάτι μ’ αρρωσταίνει σ’ αυτή την πολιτεία» του Σαββόπουλου, που ζητάει κι αυτό να πει κάτι. Εδώ έχει «μιλήσει» κάθε πικραμένος, σχετικός και άσχετος, ένας μάλιστα τα έβαλε και με την «καλοπληρωμένη ΕΡΤ» που δεν του μετέδωσε τον αγώνα, λες κι είναι στο χέρι της ΕΡΤ να κανονίζει ποιους αγώνες θα μεταδίδει – μάλλον ο ίδιος θα τάσσεται υπέρ του «πλουραλισμού» στην τηλεόραση και σαφώς κατά της επαίσχυντης προσπάθειας αυτής της κυβέρνησης να θέσει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Και επίσης πολύ πιθανό είναι ότι θα ήταν, στο πολύ μακρινό 2013, υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ. Είπαμε: στη χώρα που ζούμε όλα ένας αχταρμάς…

Επί της ουσίας των πραγμάτων εγώ θέλω κάποιος από τους προ-αγώνος λαλίστατους Άρχοντες να μου πει με στοιχεία πώς και πόσο ακριβώς ωφελήθηκε ο Βόλος απ’ αυτόν τον αγώνα, που θα ήτανε, λέει, «γιορτή». Βεβαίως, μπορεί να πει κανείς ότι τα οφέλη θα είναι «μακροχρόνια», π.χ. Βόλος Π.Σ. και δεν συμμαζεύεται, με την «ενίσχυση» των ισχυρών παραγόντων των δύο δικεφάλων, αλλά αυτό, πάλι, δεν με αφορά και δεν νομίζω ότι αφορά και την πόλη ολόκληρη. Επίσης κάποιος να μου πει πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για την προετοιμασία του Πανθεσσαλικού Σταδίου γι’ αυτή την βαρβαρότητα και πόσα θα δαπανηθούν για την επαναφορά του σε μια λογική κατάσταση, μετά τις καταστροφές που υπέστη. Και ποιος πλήρωσε και ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα.

Τα υπόλοιπα όλα είναι κουβέντες για το καφενείο, είτε το πραγματικό με καλό καφεδάκι, είτε το πολιτικό με σκουλήκια, απατεώνες και τα συναφή. Εδώ και τώρα, με πραγματικά στοιχεία, εγώ αυτό περιμένω – αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα περιμένω πάρα πολύ, και στο μεταξύ όλοι αυτοί που μας δουλεύουν ψιλό γαζί θα κυκλοφορούν ωραίοι και ανενόχλητοι από νόμους, προφήτες και λοιπά όργανα του σατανά και θα γελάνε σε βάρος των κορόιδων, όλων ημών και υμών δηλαδή. Και πολύ καλά θα κάνει η εισαγγελία να διερευνήσει όλη αυτή την  βρώμικη υπόθεση με τις εμπλοκές όλων των προφανών και των αφανών παραγόντων του δράματος. Ο μόνος παράγοντας που δεν φταίει σε τίποτε είναι η Αστυνομία.

Εγώ, πάλι, θέλω να θυμάμαι το Πανθεσσαλικό Στάδιο έτσι όπως το γνώρισα το καλοκαίρι του 2004, με 22.000 θεατές στον αγώνα Ελλάδα-Μεξικό, όλους σε αριθμημένες θέσεις, χωρίς κάγκελα και συρματοπλέγματα, με πολλά άτομα με κινητικές αναπηρίες στις ανάλογες θέσεις και με κανένα παράπονο για έλλειψη τουαλετών (!!) Αιθεροβάμων εγώ, όπως πάντα …

Κατά τα λοιπά, τα ίδια. Ουρά στην επιστροφή των εκδρομέων της Πρωτομαγιάς, κι αυτή τη φορά δεν έφταιγε το φανάρι στον κόμβο του Περιφερειακού. Όπως ίσως θυμάστε εμείς λέμε εδώ και χρόνια ότι αυτή η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη διότι, πολύ απλά, εξαντλείται η κυκλοφοριακή ικανότητα του παραλιακού δρόμου, που λειτουργεί με μία και μοναδική λωρίδα κυκλοφορίας. Η μόνη (κι αυτή υπό εξέταση) λύση που μπορούμε να προτείνουμε είναι ο προσωρινός διπλασιασμός των λωρίδων κυκλοφορίας κατά την είσοδο, με κώνους και παρουσία αστυνομικής δύναμης. Εδώ και χρόνια υπάρχει κι αυτή η πρόταση. Την οποία κανείς δεν αποπειράται να δοκιμάσει. Ψυχραιμία λοιπόν.

Είναι κι άλλα ζητήματα που τρέχουν, έχουμε αφήσει και τους «ποδηλατοδρόμους» στη μέση, στο μεταξύ δύο (2) πολύ σοβαρά ατυχήματα με ποδήλατα καταγράφηκαν, τώρα πραγματοποιείται και μία έκθεση ποδηλατικής τέχνης (BikeArt), κάποια στιγμή θα το ξαναπιάσουμε το θέμα, πριν μας ξαναπιάσει αυτό.

Ως τότε να προσέχετε την υγεία σας (κι εμείς το ίδιο…). Έχουν να συμβούν πολλά ακόμη στην πανέμορφη πόλη μας. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 10.05.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου