Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

κυκλο-φ-οριακα 889 18 Μαΐου 2017

άνευ σχολίου ...


Καλημέρα και πάλι, συμπολίτες. Εδώ είμαστε, στα μισά του Μάη, μετά την απεργία και ανήμερα στην ψήφιση μερικών ακόμη μέτρων και αντιμέτρων από την Βουλή των Ελλήνων. Στην οποία Βουλή, τον ναό της Δημοκρατίας, το πρωτοπαλλήκαρο της Χ.Α., της Χ.Α. που δεν πιστεύει στην Δημοκρατία, δημιούργησε κατάσταση Νότιας Κορέας. Εδώ είμαστε, να ακούμε, να βλέπουμε και να μιλάμε (το αντίθετο των τριών πιθήκων…).
Βράδυ Σαββάτου, την ώρα που η ΕΡΤ μετέδιδε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, το τραίνο έμπαινε στον σταθμό του Άδενδρου, περίπου 40 km έξω από την Θεσσαλονίκη, και εκτροχιαζόταν, διαπερνώντας, στην συνέχεια, ένα παρακείμενο κτήριο. Τρεις νεκροί και έξι τραυματίες. Πολύ αξιόπιστη πηγή ενημέρωσε σχετικά με το δυστύχημα τα κυκλο-φ-οριακά, λέγοντάς μας τα εξής: α) ο Σταθμός δεν λειτουργεί, όπως και εκατοντάδες άλλοι σταθμοί σε όλο το δίκτυο, λόγω έλλειψης προσωπικού (σημείωση δική μας: πρόκειται για τους χιλιάδες «υπεράριθμους» υπαλλήλους του ΟΣΕ που μετακινήθηκαν σε άλλες, άσχετες, θέσεις στον δημόσιο τομέα (νοσοκομεία, δικαστήρια, κοινωνικές υπηρεσίες κλπ.) επί αρμοδίου Υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) β) στον Σταθμό υπάρχει εκτός από την ευθεία γραμμή και από μία παρακαμπτήρια γραμμή ανά κατεύθυνση για την πρόσβαση στην αντίστοιχη αποβάθρα από-επιβίβασης. Μόνο ο προαστιακός σιδηρόδρομος κάνει στάση στο Άδενδρο, τα intercity δεν κάνουν, άρα δεν θα υπήρχε ανάγκη να βγουν στην παρακαμπτήρια γραμμή. Όμως για να γίνεται η εναλλαγή από την ευθεία στην παρακαμπτήριο στις σιδηροδρομικές γραμμές γενικώς, υπάρχει από καταβολής σιδηροδρόμου η διάταξη που λέγεται «κλειδί», μία είτε χειροκίνητη είτε ηλεκτροκίνητη κατασκευή που μετακινεί τις σιδηροτροχιές είτε στην ευθεία είτε στην παράκαμψη – αν πάτε με ανοιχτά τα μάτια μια βολτίτσα στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου θα δείτε και κλειδί και πλάκα αναστροφής και ωραίες σιδηροτροχιές, να ενημερωθείτε. γ) το συγκεκριμένο κλειδί ήταν εδώ και καιρό μπλοκαρισμένο στην παρακαμπτήριο, καθώς ούτε άνθρωπος – κλειδούχους τους λένε στον Σιδηρόδρομο – υπάρχει ούτε ηλεκτρονικό σύστημα λειτουργεί για να αλλάζει τις γραμμές (σημείωση δική μας: όπως διαπιστώσαμε, υπάρχει μία σύμβαση αρ. 717, αν δεν κάνω λάθος, με μεγάλες διεθνείς εταιρείες συνολικά για ηλεκτρονική σηματοδότηση-τηλεδιοίκηση στο δίκτυο, που σέρνεται εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια). Τούτο σημαίνει ότι όλα τα τρένα περνούν από την παρακαμπτήρια γραμμή. δ) και επειδή όλα τα τρένα περνούν από αυτή την παρακαμπτήρια γραμμή, υπάρχει στο σημείο σαφής περιορισμός ταχύτητας κίνησης στα 60 km/h. Από εκεί και πέρα, όταν ένα τραίνο εκτροχιάζεται, 9 φορές στις 10 υπεύθυνη είναι η φυγόκεντρος δύναμη. Και η φυγόκεντρος δύναμη είναι ευθέως ανάλογη της ταχύτητας. Στην προκείμενη περίπτωση είναι απολύτως βέβαιο ότι η ταχύτητα του τραίνου δεν ήταν 60 km/h – η αξιόπιστη πηγή μας μίλησε για πάνω από 140 km/h, ο ηλεκτρονικός ταχογράφος (και όχι… τομογράφος, όπως είπε μια αγχωμένη νεαρά ρεπόρτερ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού) βρέθηκε ήδη.
Αυτά. Και πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις εγώ σκέπτομαι τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, τίποτε άλλο.

Σε μια εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, η δημοσιογράφος Κυρία Σόνια Χαϊμαντά μας μίλησε για τις «ψευδείς ειδήσεις» (αγγλιστί fakenews ή και hoaxes), αυτή την πληγή του διαδικτύου (και όχι μόνο, βεβαίως), όπου καθένας μπορεί να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα, ένα blog, ή να φτιάξει έναν λογαριασμό στο φατσοβιβλίο και να γράψει ό,τι θέλει χωρίς να λογοδοτήσει ποτέ και σε κανέναν. Όπου μάθαμε κι εμείς ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.500 κατά δήλωσή τους ενημερωτικοί ιστότοποι, εκ των οποίων μόνον περίπου 230 είναι επίσημα δηλωμένοι στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Βγάζει, το λοιπόν, ένα παλληκαράκι μια «είδηση» απ’ το δήθεν έξυπνο κεφάλι του, την «ανεβάζει» οπουδήποτε στο διαδίκτυο κι αρχίζει το πανηγύρι των «έξυπνων» αν-εγκεφάλων. Με ταχύτητες αστραπής το ψέμα αναπαράγεται κι άντε εσύ μετά να βρεις πού βρίσκεται η αλήθεια.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με την «Οδύσεια» του Νίκου Καζαντζάκη και την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Πλημμύρα στο διαδίκτυο, όλοι οι πολύ Έλληνες (ναι, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αγαπητοί φίλοι, δεν είναι απλώς Έλληνες, είναι πολύ Έλληνες…) βγήκαν λάβροι να κατηγορήσουν τους «ανορθόγραφους αριστερούς» που «μας έκαναν ρεζίλι» στην μακρινή Κίνα. Οι περισσότεροι από αυτούς, βέβαια, ούτε στο όνειρό τους (δεν) έχουν διαβάσει Καζαντζάκη, το πιθανότερο είναι ότι δεν τον γνωρίζουν καν, πόσο μάλλον που, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το «σ» το θέμα ήθελε αρκετή πρόσθετη έρευνα. Και για την Οδύσσεια του Ομήρου ό,τι θυμούνται απ’ τις σχολικές μεταφράσεις κι απ’ τα αμερικάνικα κινηματογραφικά έργα. Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να μάθετε την πάσα αλήθεια απευθυνθείτε στην biblionet, την μεγάλη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει όλα τα βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα. Βρίσκεται, πού αλλού; στο διαδίκτυο, εκεί όπου είναι, πλέον, συγκεντρωμένη όλη η καταγεγραμμένη γνώση του ανθρώπινου είδους.
Τέλος, περνάω και χαίρομαι το φουντωμένο πράσινο και τα πυραμιδοειδή άνθη στις αγριοκαστανιές της οδού Κ.Καρτάλη. Και κλαίω για τους μικροεγκέφαλους συμπολίτες που μου ζητούσαν το 2008 να κόψω τα δέντρα για να φαρδύνει ο δρόμος ώστε να μπορούν να παρκάρουν … Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Πέμπτη 18.05.2017 (λόγω απεργίας των δημοσιογράφων την Τρίτη 16.05. και γενικής απεργίας την Τετάρτη 17.05.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου