Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

κυκλο-φ-οριακα 898 30 Αυγούστου 2017

... αποτελέσματα


Καλημέρα συμπολίτες! Στην ώρα τους βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν τον στόχο τους, συγχαρητήρια και σ’ αυτά που δεν τα κατάφεραν, παρά τον αγώνα που έδωσαν. Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για τα καφενεία ή για τις τηλεοράσεις, συγκριτικά στοιχεία, πάνω-κάτω των βάσεων, αιτίες και αφορμές, η άλλη να στενοχωριέται που εκείνο το κοριτσάκι με τα 19χιλιάδεςτόσα μόρια επέλεξε σχολή αισθητικής και όχι ιατρικής – της χάλασε την αφήγηση της κυρίας, την αφήγηση που λέει ότι όποιος έχει πολύ καλούς βαθμούς πρέπει σώνει και καλά να γίνει γιατρός, αμ δεν είναι έτσι, και ευτυχώς που δεν είναι έτσι.
Εμένα πάντως εκείνο που μου έκανε για άλλη μια χρονιά εντύπωση είναι οι βάσεις εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων. Με μια-δυο απλές ταξινομήσεις στο μεγάλο αρχείο του Υπουργείου Παιδείας με τα αποτελέσματα προέκυψαν 102 σχολές με βάση εισαγωγής από 9.981 μέχρι 2.956 μόρια. Για τους «τυπικούς», ας πούμε, μαθητές, των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, γιατί αν δούμε τις πιο ειδικές κατηγορίες, εκεί οι βάσεις φτάνουν μέχρι τον εξαιρετικό αριθμό 926! Μάλιστα, εννιακόσια είκοσι έξι μόρια βάση εισαγωγής σε Ανώτατο (τρομάρα του!!) Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα για απόφοιτους Εσπερινών Λυκείων – η λαμπρά σχολή είναι Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Καβάλα, στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Θυμάμαι που πριν από μερικά χρόνια ένας Υπουργός Παιδείας (ειλικρινά δεν θυμάμαι όνομα) είχε αποπειραθεί να πει ότι δεν είναι δυνατόν να εισάγονται στις ανώτατες σχολές μαθητές που έγραψαν στα διαγωνίσματα λιγότερο από 10. Και θυμάμαι χλαλοή, φωνή οργισμένου λαού από την χειμαζόμενη περιφέρεια και τους αντίστοιχους διδάσκοντες, διότι θα έκλειναν υποχρεωτικά κάποια ΤΕΙ, τα οποία ΤΕΙ, όμως, από την άλλη μεριά, ήθελαν να λέγονται και «ανώτατα», επειδή με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία «εξισώθηκαν» με τις γερμανικές Fachhochschulen (διαβάζεται φαχ-χοχσούλεν). Και φωνή λαού που θα έχανε από τα ενοίκια της φοιτητικής στέγης και παρεμβάσεις βουλευτών και όλα τα γνωστά, και τελικά, βέβαια, τίποτε δεν έγινε. Συνεχίζουμε, ως εκπαιδευτικό σύστημα, να επιλέγουμε «διοικητές επιχειρήσεων» εισαγωγικών γνώσεων κάτω του 10 σε σχολές αμφιβόλων δυνατοτήτων.
Αλλά ασχολούμαστε μετά πάθους με την «αριστεία» στο Δημοτικό Σχολείο. Μετά πάθους μεγάλου και μετά ζήλου εθνικού. Διαλύουμε το κουνούπι και καταπίνουμε την καμήλα, δηλαδή. Έτσι, για να περνάει η ώρα και να κάνουμε αντιπολίτευση όλοι σε όλους και σε όλα. Και δεν ρωτάμε και κανέναν δάσκαλο, να μας πει τις δικές του εμπειρίες από την επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστατών.

Κι ενώ τέτοιες σκέψεις τριγυρνούσαν σήμερα το πρωί στο μυαλό μου καθώς οδηγούσα, νάσου και ακούω θέμα περί ανασφάλιστων οχημάτων. Όπου στην εισαγωγή η καλή δημοσιογράφος αναφέρει το μεγάλο πρόβλημα των ιδιοκτητών ΙΧ οχημάτων που αφήνουν τα οχήματά τους ανασφάλιστα επειδή, λόγω κρίσης, δεν έχουν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα. Και βγαίνει στον αέρα, σε συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστών μιας θεσσαλικής πρωτεύουσας και λέει τα εξής: «…η αρχή δημοσίων εσόδων έκανε διασταυρώσεις από διάφορες βάσεις δεδομένων και κατέληξε ότι τα ανασφάλιστα οχήματα ήταν 457.000 και μετά άρχισε να στέλνει προστίματα (ο όρος δικός του) και τότε 420.000 κάτοχοι πήγαν και ασφάλισαν τα οχήματά τους…». Έτσι ακριβώς, τα νούμερα τα άκουσα μετά προσοχής. Και αναρωτήθηκα δια μίαν εισέτι φοράν, ως Έλλην και ως άνθρωπος, είναι η κρίση ατυχία ή μήπως είναι ευκαιρία;
Αυτά τα άκουγα στις δυτικές παρυφές της πόλεως, ήτοι κατά κάμπο μεριά. Αλλά ανεβοκατεβαίνοντας το Πήλιο τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά για τα προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Από την Άλλη Μεριά κι απάνω ακούγεται στις συχνότητες ένα έντονο και ενοχλητικό «ξύσιμο», τόσο ενοχλητικό που τις περισσότερες φορές καθιστά την ακρόαση αδύνατη. Εμείς αγαπάμε την ΕΡΤ, το δείξαμε και στα δυο μαύρα χρόνια του μαύρου, αγαπάμε και στηρίζουμε και ακούμε μετά μανίας. Οι πομποί, οι αναμεταδότες, οι σκιές, όλα καλά, και «τεχνικά» μπορεί να είναι σωστά. Όμως «μου τη δίνει» να ακούω «καμπάνα» το σχεδόν πειρατικό «Ράδιο Κωλοπετινίτσα» και να μην μπορώ να απολαύσω τα εξαιρετικά προγράμματα της ΕΡΤ, ακόμη και της ΕΡΑΣΠΟΡ με τις αθλητικές μεταδόσεις. Είναι κρίμα και το επισημαίνω για μία ακόμη φορά. Τόσα και τόσα λεφτά κυκλοφορούν μέσω ΕΣΠΑ, δεν βρίσκεται κι ένα κονδυλάκι για βελτίωση της ραδιοφωνικής υποδομής; Κυρία Αντιπεριφερειάρχα μας, τι λέτε;
Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι έφτασε η ώρα της χρηματοδότησης των έργων του Βόλου, που χρονίζουν (π.χ. το Δημοτικό Θέατρο). 15,1 εκατομμύρια, διαβάσαμε. Το θέμα θα το δούμε την επόμενη Τετάρτη λίγο πιο αναλυτικά, τώρα δεν μας παίρνει ο χρονοχώρος.
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου το βράδυ, στην Αργαλαστή, στην 4η Πανελλήνια Γιορτή μανιταριού τρούφα και στα Μονοπάτια Κρασιού, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, τραγουδούν η Βολιώτικη Χορωδία και η Χορωδία Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας από κοινού. Προβλέπεται μια ωραία βραδιά, με δροσιά και με ωραίο κρασάκι. Θα σας περιμένουμε. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 30.08.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου