Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 903 18 Οκτωβρίου 2017

Μικροθήβες, ο Βόλος απουσιάζει...


Καλημέρα καλοί μου συμπολίτες! Το καλοκαίρι δεν λέει να μας αφήσει, κάτι πήγε να κρυώσει ο καιρός το περασμένο Σαββατοκύριακο, ύστερα μετάνιωσε. Την Κυριακή το Αιγαίο θύμωσε κι άρχισε να βροντάει, ο αέρας λαμπικάρησε τα πάντα, φάνηκε ο Άθως απέναντι. Το Βουνό μας έχει πάρει το γλυκό καφεκιτρινοκόκκινο φθινοπωρινό χρώμα του, λίγο πριν αρχίσει η μαζική πτώση των φύλλων της οξιάς – «σε σιωπηλές πλαγιές, φορτωμένες με τα φύλλα της οξιάς», καθώς έγραψε κι ο Γιώργος Σεφέρης τότε που, φιλοξενούμενος του Γιώργου και της Άννας Καραμάνη στο Σανατόριο «Ζωοδόχος Πηγή», περιδιάβαινε τα μονοπάτια του Πηλίου.
Μεγάλη αγωνία περάσαμε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά μ’ αυτό που απολύτως λαϊκίστικα αποκλήθηκε «αλλαγή φύλλου» και που δεν ήταν τίποτε απολύτως παραπάνω από την κατοχύρωση μιας νομικής διαδικασίας, η οποία αφορά, σύμφωνα με τις επίσημες διεθνείς στατιστικές, 1 στα 20.000 αγόρια και/ή 1 στα 30.000 κορίτσια που θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό είναι, περί αυτού πρόκειται. Αυτούς τους ελάχιστους αλλά πολύ ευάλωτους συνανθρώπους μας αφορά αυτός ο Νόμος, κανέναν άλλον. Και φυσικά όχι «τα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτόν τον Νόμο», όπως τόλμησε να ξεστομίσει εκείνος ο αστείος τέως ποδοσφαιριστής, που γενικά ούτε το όνομά του δεν ξέρει να προφέρει σωστά.
Τι ζούμε συμπολίτες! Τώρα ετοιμαζόμαστε, με το καλό, για την «μάχη της φαρμακευτικής κάνναβης», τρελά γλέντια, προβλέπω, τα βράδια στους καναπέδες των ελληνικών σπιτιών. Παρέα, βεβαίως, και με νομάδες, επιζώντες, ταλαντούχους διαφόρων ειδών, πράκτορες και τρομοκράτες πάσης εθνικότητος και εκπαιδεύσεως, με την αδρεναλίνη στα ύψη, κι άντε για μαύρο ύπνο μετά, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα.
Αμ το άλλο!; Που αποκτήσαμε κι εμείς την «αδέσποτη σφαίρα» μας! Γίνεται, έλεγα από μέσα μου, αυτός ο τόπος με τις χίλιες δυο ιδιαιτερότητες, να μην έχει κι ένα ατύχημα με αδέσποτη σφαίρα, τώρα που αυτό το είδος ατυχήματος έχει γίνει της μόδας; Γίνεται; Ε!, δεν γίνεται, το απέκτησε. Χρόνια ολόκληρα, από τότε που εγώ θυμάμαι τον κόσμο, τέτοιες ιστορίες δεν άκουγα. Κάποιοι σκόρπιοι σκοτωμοί με μπαλωθιές σε γάμους υπήρχαν πάντα, παράπλευρες απώλειες λόγω «εθίμων», κάτι ανάλογο με τα βαρελότα της Ανάστασης. Τώρα, μέσα σε πέντε μήνες έχουμε στο πανελλήνιο τρεις περιπτώσεις σφαίρας που κόβει βόλτες ή κάνω λάθος; Πώς αξιολογείται το γεγονός;
Επίσης δεν ξέρω πώς αξιολογείται η νέα παρέμβαση του Δήμου μας στον χώρο της αφετηρίας των λεωφορείων, στον Άναυρο. Πώς αξιολογείται και τι εξυπηρετεί (ή ποιον…). Περάστε να την δείτε κι αν καταλάβετε κάτι σχετικό ενημερώστε κι εμένα.
Μία άλλη σημαντική παρέμβαση, όμως, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στην περιοχή μας. Άλλαξε η πληροφοριακή σήμανση στον κόμβο των Μικροθηβών και αφαιρέθηκε τελείως ως σημείο προορισμού ο Βόλος. Υπάρχει Νέα Αγχίαλος και Φάρσαλα, δεν υπάρχει Βόλος. Αυτό σημαίνει ότι μοναδική είσοδος-έξοδος στην Εθνική Οδό (δηλαδή από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη) για τον Βόλο γίνεται ο κόμβος του Βελεστίνου και ο δρόμος Βελεστίνου-Βόλου, αυτός που τώρα βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής. Και εδώ υπάρχει κάτι επίσης ενδιαφέρον, που δεν ξέρω ποιος σε τούτη την πόλη ή/και σε τούτη την Περιφέρεια το γνωρίζει: με υπουργική απόφαση του 2015 ο δρόμος Βελεστίνο-Βόλος χαρακτηρίζεται Αυτοκινητόδρομος και παίρνει αρίθμηση Α12. Αυτό σημαίνει πολύ καλό επίπεδο εξυπηρέτησης και οδικής ασφάλειας, όταν, βεβαίως ολοκληρωθεί και αποκτήσει όλα τα καλά ενός αυτοκινητοδρόμου, αλλά σημαίνει και απαραιτήτως ανισόπεδους κόμβους καθώς και μεγάλα μπερδέματα σε σχέση με πρατήρια βενζίνης και λοιπές παρόδιες εγκαταστάσεις.
Περί αυτού, λοιπόν, εμείς εδώ ως στήλη, γράφαμε στα κυκλο-φ-οριακα 239, στις 03.10.1997 (πωπώ! 20 χρόνια πρίν!) «Να διακινδυνέψουμε και μία “προφητεία” (αν και “πας μετά Χριστόν προφήτης ….”): όταν ολοκληρωθούν ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ και η οδός Βελεστίνου-Βόλου, η είσοδος-έξοδος μέσω Μικροθηβών θα ατονήσει. Κι αυτό θα συμβεί σύντομα.» Μετά, που λέτε, από «σύντομα» 20 χρόνια ο ΠΑΘΕ λειτουργεί μια χαρά, αλλά η οδός Βελεστίνου-Βόλου δεν είναι έτοιμη. Όμως η «προφητεία» αποδείχνεται σωστή, καθώς η είσοδος-έξοδος μέσω Μικροθηβών ατονεί με την καινούργια σήμανση.
Και είναι σωστό να ατονήσει, συμπολίτες, κι ας μη σας πιάσει το τοπικιστικό σας. Είναι σωστό. Η Εθνική Οδός αρ. 30, γνωστή μας κι ως οδός Βόλου-Μικροθηβών (συνεχίζει η Ε.Ο.30, και φτάνει ως τα Φάρσαλα), είναι ένας δρόμος με ένα σωρό στροφές, που περνάει μέσα από συνεχείς οικισμούς, είναι ένας δρόμος που δεν πρέπει να παίρνει μεγάλη διερχόμενη κυκλοφορία. Βεβαίως θα παραμείνει σημαντικός, ούτε συζήτηση, παίζει έναν σπουδαιότατο ρόλο στην εξυπηρέτηση όλων αυτών των οικισμών και στην διεκπεραίωση άπειρων μετακινήσεων για λόγους επαγγελματικούς, αγροτικούς, αναψυχής. Δεν είναι σωστό να δέχεται και τον φόρτο που απλώς περνά για να πάει στον Βόλο ή, πολύ περισσότερο, στο Πήλιο, είτε αυτό είναι κυκλοφορία Ι.Χ. είτε, πάρα πολύ περισσότερο, αν είναι βαριά κυκλοφορία, τουτέστιν νταλίκες.
Απλώς, να παρακαλάμε να τελειώσει γρήγορα ο δρόμος Βόλου-Βελεστίνου και όλα θα πάνε μια χαρά. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 18.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου