Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

κυκλο-φ-οριακα 912 3 Ιανουαρίου 2018



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να περάσουμε, συμπολίτες. Φουριόζικο μπήκε το ’18, με το «καλησπέρα» πρόλαβε και την πρώτη πανσέληνο, άρα πάμε για έτος με 13 φεγγάρια, με τα δύο νωρίς-νωρίς, μέσα στον Γενάρη. Δώρα κι άλλα δώρα, πλήθος των πάντων, ευμάρεια εν μέσω κρίσης. Μαγική εικόνα; Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω, παντού ακούω για αυξήσεις τζίρων, ακόμη και η ίδια η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) κατέγραψε γενική αύξηση 2,5%, στα πολυκαταστήματα 5%-6%, και σε επιμέρους κλάδους διψήφια νούμερα – παντού εκτός από τους βολιώτες εμπόρους που πρόλαβαν να μιλήσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για μείωση 15% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή πέρυσι ήταν μια καλή περίοδος και φέτος ήταν χάλια; Δεν ξέρω αλλά και δυσκολεύομαι να το πιστέψω βλέποντας αυτό που γινότανε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα όλες σχεδόν τις προηγούμενες ημέρες, με αυτές τις απίθανες χειμωνιάτικες λιακάδες. Όπου επίσης διαψεύστηκαν οι καταστροφολάγνοι μετεωροτσαρλατάνοι που «προέβλεπαν» χιόνια και παγετούς.

Κι έτσι, πολύ απλά, ξεκίνησε ένας καινούργιος χρόνος. Για τα κυκλο-φ-οριακα μας ο 27ος. Να μας έχει ο Θεός γερούς, εμάς να πληκτρολογούμε τις σκέψεις μας κι εσάς να τις διαβάζετε στο χαρτί της «Θεσσαλίας» μας, που επίσης ευχόμαστε να μακροημερεύει ορθοτομούσα τον λόγον της αληθείας. Επειδή στις μέρες που ζούμε ο αληθής λόγος είναι ζητούμενο, με όλες αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις σε όλους αυτούς τους ψεύτικους ιστοτόπους και τα ψεύτικα τηλεοπτικά μέσα, που κατακλύζουν τη ζωή μας.


Από κοντά και οι unboxers ή το unboxing. Οι καινούργιες αγγλικές λέξεις που τόσο βίαια εισέβαλαν αυτά τα Χριστούγεννα στις ζωές των Ελλήνων. Που πολύ απλά σημαίνουν το ξε-πακετάρισμα (δώρων, βεβαίως-βεβαίως…) και αυτόν/ήν που κάνει αυτή την άγια πράξη του ξε-πακεταρίσματος. Μαζί με την boxing day, η οποία είναι η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, την οποία οι φίλοι μας οι εγγλέζοι αποκαλούν έτσι για άγνωστον, σ’ εμάς, λόγο, και την οποία ζητούσε συγκεκριμένο πολυκατάστημα της Αθήνας να πάψει να είναι αργία, επειδή και στην Αγγλία δεν είναι, αλλά η (κακιά) κυβέρνηση δεν το επέτρεψε, κι άκουσα κι έναν συνδικαλιστή της ΓΣΕΕ, να σε χαρώ, να λέει πως ήταν πολύ στεναχωρημένος που η (κακιά) κυβέρνηση δεν κατήργησε την ανέκαθεν αργία της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων – και κάπου εκεί κοντά σταμάτησε να λειτουργεί σωστά το μυαλό μου και είπα κάτι που δεν κάνει να το γράψω, τόσο για τους φίλους μας τους άγγλους όσο και για τα φερέφωνά τους στην Ελλάδα. Αλλά σωτηρία δεν νομίζω ότι υπάρχει, συμπολίτες. Φέτος ήταν η αρχή, του χρόνου, άντε του παραχρόνου, εδώ θα ‘μαστε να το θυμηθούμε, όλα αυτά τα «…boxing» θα γίνουν και στην Ψωροκώσταινα της απόλυτης κρίσης (έτσι μας λένε τουλάχιστον…) μια πραγματικότητα και μάλιστα με τις ευλογίες και όλων των «συνδικαλιστών» (εν γνώσει μας τα εισαγωγικά) της κατά τα άλλα «ελεύθερης αγοράς». Κάπως έτσι δεν έγινε και με τις Κυριακές; Κάπως έτσι δεν γίνεται, και μέσα από την ελληνική κρίση θησαυρίζουν ένα σωρό αλλοδαπές και πολυεθνικές εταιρείες πουλώντας μας δήθεν φτήνια και δήθεν εξυπηρέτηση;

Καινούργια στοιχεία στον καινούργιο χρόνο το «τέλος διαμονής» στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και το κόστος της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ. Το πρώτο είναι ένας ακόμη έμμεσος φόρος στην προσπάθεια να εξευρεθούν χρήματα για τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες στην περίθαλψη και στην παιδεία. Το δεύτερο, που αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητά μας είναι ένα θετικό για το περιβάλλον μέτρο και μακάρι να λειτουργήσει – θα μας επιτρέψετε να διατηρήσουμε μερικές επιφυλάξεις, με δεδομένη την, εντός κρίσεως πάντοτε, γαλαντομία των συν-Ελλήνων («σιγά, μωρέ, μη σωθούμε απ’ τα 3 σεντς…»).

Τέτοια συμβαίνουν, που λέτε, και κυλάει η ζωή μας «τρε ζολί κι ωραία». Και στην πόλη μας ακόμη πιο ωραία, μπλε («Είμαι περίεργη: μπλε», είναι ο τίτλος μιας σουηδικής ταινίας που διαδέχτηκε την ταινία «Είμαι περίεργη: κίτρινη», κίτρινο και μπλε είναι τα χρώματα της σουηδικής σημαίας). Έτσι, κι εμείς εδώ μπλε. Και είμαστε μετ’ ειλικρινείας και άνευ προκαταλήψεως περίεργοι να ακούσουμε έναν οικονομικό απολογισμό αυτών των γιορτινών δραστηριοτήτων στην πόλη, για να μπορέσουμε κι εμείς, ενδεχομένως, να εκτιμήσουμε την αξία τους και την επαναληψιμότητά τους. Θα αναμένουμε.

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται οσονούπω ο πρώτος κυκλικός κόμβος, στην διασταύρωση Λαρίσης-Μπότσαρη-Δαρδανελίων-Φιλικής Εταιρείας. Με το καλό να λειτουργήσει για να εκτιμήσουμε κι εδώ την αξία και την αναγκαιότητα της επανάληψης. Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η μεγάλη παρέμβαση στους δρόμους για το δίκτυο οπτικών ινών, που φέρνουν πιο κοντά μας τις επικοινωνίες του μέλλοντος. Όμως είναι πολλά τα σημεία όπου, δυστυχώς, τα αυλάκια που δημιουργήθηκαν δεν έκλεισαν κανονικά με άσφαλτο και αποτελούν παγίδες για τους ποδηλάτες, είτε στην κατά μήκος είτε στην εγκάρσια κίνησή τους. Δεν ξέρουμε ποιοι επιβλέπουν αυτό το έργο, όποιοι και να ‘ναι πρέπει να επιληφθούν του θέματος αμέσως. Και πρέπει και οι υπηρεσίες του Δήμου να ενδιαφερθούν για το θέμα, στη δική τους μέριμνα είναι οι δρόμοι της πόλης.

Τέλος για σήμερα. Έναν ολόκληρο χρόνο έχουμε μπροστά μας. Γεια σας και χαρά σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 03.01.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου